Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Ελληνίδες που ξεπερνούν τα όρια και αγγίζουν την κορυφή

Γράφει η Εύη Σαλτού

Κάνουν φιγούρες στα 14.000 πόδια, διανύουν τρέχοντας 300 χιλιόμετρα σε 16 ημέρες στα βουνά του Νεπάλ, ανακαλύπτουν υποθαλάσσιους κρατήρες, κατακτούν κορυφές με υψόμετρο άνω των 8.000: αν για τους περισσότερους αυτές δεν είναι τίποτε άλλο παρά σκηνές από κινηματογραφική ταινία δράσης, για ορισμένες Ελληνίδες είναι απλά κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Κάποιες έχουν φτάσει στην κορυφή μέσα από τις αθλητικές τους επιδόσεις σε απαιτητικά και εξτρίμ αθλήματα, άλλες πάλι έχουν προσθέσει στο βιογραφικό τους πρωτιές στον επιστημονικό τους κλάδο. Ολες, όμως, τονίζουν πως για να ξεπεράσει κανείς τον εαυτό του και να κατακτήσει την κορυφή χρειάζεται πάνω από όλα «ψυχή», υπομονή και καλή ψυχολογία. Εξι Ελληνίδες, οι οποίες έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα όρια, η καθεμία στον τομέα της, αφηγούνται στα «ΝΕΑ» τις περιπετειώδεις ιστορίες τους.
Διαβάστε εδώ για την συμπατριώτισσα  μας  Παρασκευή Νομικού



Καταδύσεις στα ενεργά ηφαίστεια
Είναι μία από τις ελάχιστες - αν όχι η μοναδική - γυναίκες γεωλόγους στην Ελλάδα, οι οποίες ασχολούνται ενεργά με την ωκεανογραφία και κάνουν σημαντικές ανακαλύψεις στον βυθό. Η λέκτορας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παρασκευή Νομικού, από το 1998 έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 60 ωκεανογραφικές αποστολές - μεταξύ αυτών στο Βόρειο Αιγαίο, νότια της Κρήτης, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Νότια Ιταλία - κάνοντας το όνειρό της πραγματικότητα, εξερευνώντας το άγνωστο της θάλασσας. «Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει μόνο τα χερσαία ηφαίστεια, χωρίς να είναι ιδιαίτερα γνωστό ότι γύρω από αυτά υπάρχουν, είτε σαν συνέχειά τους, είτε μεμονωμένα, υποθαλάσσια ηφαίστεια ενεργά ή όχι. Είχα την τύχη να καταδυθώ στα περισσότερα ηφαίστεια με το βαθυσκάφος "Θέτις" του ΕΛΚΕΘΕ, όπως το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου (ΒΑ της Σαντορίνης) στα 500 μέτρα βάθος. Στις πρώτες μου καταδύσεις το 2000 στην περιοχή γύρω από την Νίσυρο ανακάλυψα υποθαλάσσιους κρατήρες ΒΔ της νησίδας Στρογγύλης σε βάθος 190 μέτρων, που ήταν άγνωστοι μέχρι τότε. Στη συνέχεια το 2006 σε κατάδυση στη βόρεια πλευρά της Νέας Καμένης, στην Καλντέρα της Σαντορίνης, διαπίστωσα ότι οι λάβες των ηφαιστειακών εκρήξεων του 1925 συνεχίζονται και στον υποθαλάσσιο χώρο, όχι μόνο στη επιφάνεια του νησιού όπως ήταν μέχρι τότε γνωστό».

εδω η συνέχεια...
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε