Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Σαντορινιά Διάλεκτος, η Ντοπιολαλιά της Σαντορίνης!

Είναι πολύ ωραίο να γνωρίζει κάποιος την τοπική του διάλεκτο και να την χρησιμοποιεί καμιά φορά μέσα από  τις παλιές του παρέες, που βίωσαν την γλώσσα αυτή.
Έτσι μ΄ αυτόν τον τρόπο εκφράζεται και η αγάπη του, στις παραδοσιακές μας ρίζες, οι οποίες χάνονται με γοργούς ρυθμούς μέσα από την καθημερινότητά μας.
Κάθε περιοχή στην επικράτεια έχει και την δική ντοπιολαλιά.
Η πατριδογνωσία και η βαθιά γνώση της ιστορίας των συνθηκών της χώρας μας, αποτελεί πηγή πλούτου για τις επερχόμενες γενιές.
Καλό θα ήταν ως Κυκλαδίτες και  Σαντορινιοί να αποθηκεύσουμε στην μνήμη μας, αλλά και στα γραπτά μας, όλο αυτόν τον θησαυρό που έχουμε παράγει ανά τους αιώνες από γενιά σε γενιά.
Έτσι και στην περιοχή της Σαντορίνης έχουμε και την δική διάλεκτο, η οποία συνήθως ξεχωρίζει από χωριό σε χωριό.
Η ιδιαιτερότητα της περιοχής μας διακρίνεται συνήθως όταν αναφερόμαστε στον αόριστο χρόνο των ρημάτων συχνά χρησιμοποιούμε το γράμμα η, για παράδειγμα:
Ήφα= έφαγα, ήτρεξα= έτρεξα, ηστεναχωρήθηκα= στεναχωρήθηκα, ήδωσα= έδωσα, ήσκαψα= έσκαψα, ητουφέκισα= τουφέκισα κτλ.
Παρατηρούμε την ιδιαίτερη αυτή χρήση του συγκεκριμένου χρόνου του ρήματος, κατά τρόπο του πιο πάνω παραδείγματος.
  
Κλικ πιο πάνω στον πίνακα για μεγαλύτερη μεγέθυνση: 

 πηγή:giannisargyros.

Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε