Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Στα μαγέρικα της Σαντορίνης

Όσοι αγάπησαν τη Σαντορίνη, την αγάπησαν για πάντα. Θες γιατί είναι προϊόν της καταστροφικής μανίας της φύσης, θες λόγω των γραφικών παραδοσιακών οικισμών της και της έντονα κοσμοπολίτικης ζωής της, το νησί φιγουράρει ως μια πολύ ξεχωριστή επιλογή για διακοπές.

Η λευκή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τα γραφικά χωριά με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, τις μικρές πλατείες και τις εκκλησίες τους από τη μία και η θέα προς τη... σκουρόχρωμη παρουσία του ηφαιστείου και το ηλιοβασίλεμα από την άλλη συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο σκηνικό.

ΟΙΝΟΜΑΓΕΙΡΕΙΟΝ ΑΚΤΑΙΟΝ
Φηροστεφάνι Σαντορίνης, 22 860 22 336
Στην κεντρική πλατεία, στο Φηροστεφάνι, υπάρχει ένα οχυρό που αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου και στις συνήθειες της εποχής, το Ακταίον. Οινομαγειρείο από το 1922, αποτελεί ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του νησιού. Ο ιδιοκτήτης Βαγγέλης Ρούσσος όχι μόνο κατόρθωσε να διατηρήσει την οικογενειακή παράδοση αλλά και να διαμορφώσει έναν καλαίσθητο χώρο ο οποίος ανταποκρίνεται πλήρως στους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Καθημερινά επιμελείται ο ίδιος την τροφοδοσία του μαγαζιού για να ελέγχει την ποιότητα και τη φρεσκάδα των προϊόντων. Το μενού είναι βασισμένο στα παραδοσιακά προϊόντα της Σαντορίνης και σε μαγειρευτά πιάτα, τα οποία σε τίποτα δεν διαφέρουν από το γνήσιο σπιτικό φαγητό. Το μοναδικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε είναι το πού θα καθίσετε. Τα ασβεστωμένα τοιχάκια έξω και οι ευκάλυπτοι θυμίζουν έντονα σκηνικό παλιού ελληνικού κινηματογράφου, το οποίο συμπληρώνει ιδανικά τη θέα της Καλντέρας. Tο εσωτερικό του Ακταίον κάνει τη φαντασία να δουλεύει! Είναι όλο διακοσμημένο από ξυλόγλυπτα έργα του Πέπου, του Βαγγέλη δηλαδή, οποίος έχει ήδη στο βιογραφικό του τρεις ατομικές εκθέσεις. Ουσιαστικά είναι σαν να απολαμβάνεις το φαγητό σου σε μία μικρή γκαλερί. Αν και το Ακταίον αξίζει να το επισκεφτείς για πολλούς λόγους, ο κυριότερος είναι ότι διατηρεί όσα έχουμε χάσει με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής: γνήσιο φαγητό, ανθρώπινες τιμές και πολλή ζεστασιά μέσα σε λίγα μόνο τετραγωνικά.

SALTSA
Φηρά, 22860 28018
Ελληνική κουζίνα με άποψη που κάνει τη Σαντορίνη όχι απλά ένα τουριστικό νησί αλλά ένα gourmet προορισμό του Αιγαίου. Ο σεφ Δημήτρης Λαζάρου δημιουργεί ιδιαίτερες γαστρονομικές γεύσεις με φρέσκα ντόπια υλικά της γης και της θάλασσας, όπως το χειροποίητο ψωμί με γεύση κάππαρης. Oι αλλαγές στο μενού είναι συχνές. Η άνετη βεράντα του με θέα έχει φτιαχτεί με μεράκι και φινέτσα και ο κήπος με τις ελιές και τα μυρωδικά κλέβουν την παράσταση. www.saltsa.gr


ΠΕΡΙΒΟΛΙ
Παραλία Έξω Γωνιάς, περιοχή ΑΒΙΣ, 22860 34255
Ένας ανοιχτός χώρος που θυμίζει αυλή σπιτιού στεγάζει ένα wine-restaurant με τοπικά δημιουργικά πιάτα όπως η σαλάτα Απόχτι με καρπάτσιο και μυρωδικά ή τα spring rolls με γέμιση ντοματοκεφτέ, που τα συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, αρκετές χρονιές από λευκά κρασιά Σαντορίνης απ' όλους τους οινοποιούς του νησιού. Λειτουργεί από τις 7:30 το απόγευμα μέχρι τις 1 το βράδυ, ενώ αναλαμβάνει και μικρές εκδηλώσεις.


ΝΥΧΤΕΡΙ
Καμάρι, 22860 33480
Από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία της Σαντορίνης που ξέρει να αξιοποιεί τα τοπικά προϊόντα της γης και, αν μη τι άλλο, το συγκεκριμένο νησί, λόγω ηφαιστείου, είναι πλούσιο από μοναδικές νοστιμιές. Παιχνιδιάρικα πιάτα που παντρεύουν την παράδοση με το μοντέρνο και γλυκά γευστικά αριστουργήματα όπως το Γλυκό Ηφαίστειο.


SPHINX
Φηρά, 22860 23823
Τop μεσογειακή κουζίνα με πρωταγωνιστές τα φρέσκα θαλασσινά που επιμελείται ο σεφ και ιδιοκτήτης του καταστήματος Δημήτρης Ψύχας. Είναι το κατάλληλο μέρος για όσους επιθυμούν να γευματίσουν με ρομαντική διάθεση. Η λίστα κρασιών του είναι must, αλλά αξιοσημείωτο είναι και το πολύ καλό σέρβις του. Στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό των Φηρών, ενώ η ιδιωτική του βεράντα ενδείκνυται για δεξιώσεις.


IMEROVIGLI PALACE
Ημεροβίγλι, 22860 28230
Από τα ιδανικά μέρη για διαμονή στη Σαντορίνη, 10 μόλις λεπτά και από τα Φηρά και την Οία, σε τόσο ιδιαίτερο σημείο που του δίνει τη δυνατότητα να κοιτάει και τα ηλιοβασιλέματα της Καλντέρας και την ανατολή από την πλευρά του Αιγαίου. Πολυτελή και πανοραμικό, με μια πανέμορφη εντυπωσιακή πισίνα για ατελείωτες βουτιές και στιγμές χαλάρωσης.


ΧΑΣΑΠΙΚΟ BAR
Χασάπικο - Οία, 22860 71244
Κάνοντας βόλτα στα σοκάκια της Οίας, ανακαλύπτεις το Χασάπικο, το μοναδικό μαγαζί της περιοχής που μπορείς να απολαύσεις το ποτό σου μέχρι και μετά τις 2 το βράδυ με κεφάτο κόσμο και πολύ διάθεση για διασκέδαση. Η μουσική είναι τέτοια ώστε να μην εμποδίζει τις κουβεντούλες. Άψογα δηλαδή!


ΑΚΤΑΙΟΝ
Φηροστεφάνι Σαντορίνης, 22860 22336
Ξακουστό οινομαγειρείο, ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του νησιού. Λειτουργεί από το 1922 και ο ιδιοκτήτης του Βαγγέλης Ρούσσος εμμένει στην οικογενειακή παράδοση με σπιτικά πιάτα από τα πιο φρέσκα τοπικά προϊόντα. Σαν σκηνή από ελληνική ταινία στο εξωτερικό του, στο εσωτερικό του θυμίζει γκαλερί με τα υπέροχα ξυλόγλυπτα έργα του Πέπου. Γνήσια κουζίνα από γνήσιους ανθρώπους και πολλή ζεστασιά. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;


ΣΚΑΛΑ
Οία, 22860 71362
Εδώ και 22 χρόνια παραμένει το πιο παρεϊστικο γευστικό στέκι του νησιού. Γρήγορα και άμεσα στο πιάτο μας έχουμε ζεστές αξέχαστες λιχουδιές όπως παστουρμαδοπιτάκια, χταπόδι με βινσάντο, κρεμμυδοπιτάκια και κλέφτικο. Είναι ανοικτά από το μεσημέρι και γεμίζει όλη την Καλντέρα μεθυστικές μυρωδιές.


ΦΕΡΕΝΤΙΝΙ
Οία, 22860 71825
Για ρομαντικές ψυχές και όχι μόνο, αφού οι λάτρεις του καλού φαγητού το εκτιμούν επίσης, ατμοσφαιρικό εστιατόριο με δύο επίπεδα και με απαράμιλλη θέα προς την Καλντέρα. Δημιουργική κουζίνα με ξεχωριστές γευστικές πινελιές που κάνουν τη διαφορά και με πιάτα που ξεχωρίζουν, όπως φέτα ψητή σε φύλλο μελιού, σαλάχι με φρέσκια ντομάτα και βασιλικό και αγκιναρόπιτα με μάραθο.


SANTORINI PALACE
Φηρά, 22860 22771-22781-22812
Φαντασμαγορικό Α' κατηγορίας ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα του νησιού, σε μικρή απόσταση με τα πόδια από την Καλντέρα, χτισμένο με βάση την παράδοση, με τους εντυπωσιακούς αρχιτεκτονικούς κήπους του. Με την υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση που προσφέρει στους φιλοξενούμενούς του κάνει τις διακοπές τους αξέχαστες.


BOOKS & STYLE
Φηρά, 22860 24510
Βρίσκεται στο ισόγειο της Αγροτικής Τράπεζας και αποτελεί για τους βιβλιοφάγους όλου του κόσμου το απόλυτο σημείο συνάντησης στο νησί, μιας και τη βιβλιοθήκη του επιμελείται το διεθνές βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης», brand που εγγυάται προσεγμένους τίτλους. Η επίσημη ιστοσελίδα του είναι www.bookstyle.gr.


ΣΚΙΖΑ CAFÉ
Οία, 22860 71569
Ένα καφέ για όλη μέρα στο πιο όμορφο νησί του κόσμου, με χαρούμενους θαμώνες για χαλαρό καπουτσίνο ή φρέντο, πίτες, κρέπες και παραδοσιακά γλυκά ταψιού που ικανοποιούν την πείνα με τον καλύτερο τρόπο.


SEASIDE BY NOTOS
Άγ. Γεώργιος, Περίβολος, 22860 82801
Εδώ το φαγητό είναι πραγματική εμπειρία, με τη δημιουργική κουζίνα του σεφ Τάσου που κάνει γευστικές μείξεις από Ελλάδα και Μεσόγειο, με πιάτα που τρελαίνουν τους ουρανίσκους μας. Οι παλ χρωματισμοί με βάση το λευκό, οι χτιστοί καναπέδες, οι πλεχτές καρέκλες και η μουσική απ' όλο τον κόσμο ολοκληρώνουν τις γευστικές απολαύσεις, ενώ το βράδυ γίνεται ακόμη πιο ρομαντικό, με γλυκά που πρέπει να ανακαλύψετε. Best sellers: Μύδια με σάλτσα μουστάρδας και τζίντζερ, αστακοκροκέτες με σος από φρέσκο μάνγκο.


AZUR LOUNGE CAFÉ
Φηρά, 22860 023560
Το διασκεδάζει με χαλαρή φωτεινή ατμόσφαιρα όλη μέρα και σύγχρονη chill out μουσική που ανεβάζει τη διάθεση. Ντυμένο σε μίνιμαλ αλλά πολυτελείς τόνους, παίζει με το λευκό και το γαλάζιο στα χρώματα και φυσικά έχει υπέροχη θέα στο άπλετο γαλάζιο.
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε