Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Το προνόμιο της ανωνυμίας


Τα blog παρέχουν την δυνατότητα σε πολίτες με ανησυχίες να μοιράζονται ελεύθερα και άφοβα καταστάσεις, εμπειρίες, απόψεις, χαριτωμένες και θλιμμένες στιγμές που μας πονάνε, πράγματα που αγαπάμε.

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τον καθημερινό καταιγισμό πληροφοριών που δεχόμαστε, το πολυπολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε, τη σύγχυση των ΜΜΕ και των βαρόνων που τα υπηρετούν! Απέναντι λοιπόν σε όλα αυτά σαν ενεργοί πολίτες αυτού του νησιού έχουμε διαμορφώσει άποψη, γνώμη και λόγο για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Δεν δεχόμαστε την λογική που λέει ότι ΄΄μπες στο δημόσιο βίο και να αγωνιστείς για αυτά που λες΄΄. Είμαστε ελεύθεροι πολίτες να επιλέγουμε πως θα ενεργούμε και δε δεχόμαστε γραμμή από κανέναν.

Δεν είμαστε και ούτε θέλουμε να γίνουμε δημοσιογράφοι, απλά αυτά που συζητάμε στην παρέα μας τα μοιραζόμαστε διαδικτυακά, μια δυνατότητα ηλεκτρονική που μας παρέχεται και που αναγκαστικά παίρνουν μια δημοσιότητα. Αυτή όμως η δημοσιότητα για τους ΄΄βολεμένους΄΄ οι οποίοι θεωρούνται κατεστημένο στο Νησί μας, είναι ανεπιθύμητη!

Πραγματικά μας άφησε άφωνους η σκληρότητα απάντησης στα όσα έλεγε ένας συμπολίτης μας …ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!! (δεν έχει σημασία τόσο τι έλεγε αλλά το θάρρος που βρήκε να τα πει δημόσια).

Δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας αλάθητους , και δεν πιστεύουμε πως δεν θα υπάρξει κάποια ανάρτησή μας στο μέλλον που ίσως να εκφράζει τον ενθουσιασμό της στιγμής ,αλλά πολύ πιθανόν να μην είναι αντικειμενική. Γι αυτό είμαστε εδώ ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση.

Όταν γράφεις μια άποψη και την υποστηρίζεις υπάρχουν αμέσως - αμέσως και κάποιοι που υποστηρίζουν το αντίθετο.Ε!!! τι να κάνουμε τώρα…. Δεν μπορούν να είναι όλοι ευχαριστημένοι. ΄΄Η αλήθεια μου μπορεί να είναι θλίψει για σένα΄΄ λέει ο ποιητής…

Ο Σαντορινιός είναι αποτέλεσμα πολλών και δεν φέρει αμιγώς προσωπική υπογραφή. Αυτό για μας είναι το ωραίο. Δεν θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι μονοδιάστατο και μονόχνοτο. Θα μπορούσε να είναι επώνυμος αλλά πιστεύουμε πως ο Σαντορινιός πρέπει να μείνει ανώνυμος.

Γιατί ο ΄΄Σαντορινιός΄΄ είναι:

Ο ανώνυμος πολίτης που ταλαιπωρείται με το ΙΚΑ της Σαντορίνης αναγκάζοντας τον να δώσει το περίφημο γρηγορόσημο ώστε να εξυπηρετηθεί!

Ο ανώνυμος που ταλαιπωρείται με την πολεοδομία η οποία καταπίνει την κάμηλο και διυλίζει τον κώνωπα!

Ο ανώνυμος επαγγελματίας που νιώθει το άδικο κράτος όπως εκφράζεται μέσω της Δ.Ο.Υ. Θήρας να τον εξοντώνει στο φέρε-φέρε χρήματα γιατί αλλιώς θα σου κάνουμε έλεγχο 10 ετίας!

Ο ανώνυμος που βιώνει την αναλγησία των υπευθύνων του Δήμου που πληρώνουν για το προηγούμενο μήνα εργασίας τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους τους ή που ζητά το 2% επί των ακαθαρίστων από τα μαγαζιά και καθαριότητα δεν υπάρχει!

Ο ανώνυμος που είναι ανυπεράσπιστος απέναντι στο καρτέλ των μεγαλοδικηγόρων που είναι τόσο διαπλεκόμενοι κάποιοι από αυτούς, ώστε η καημένη η ΄΄Δικαιοσύνη΄΄ και οι εκπρόσωποί της να πρέπει να αποδώσουν δικαιοσύνη μέσα σε φωνές, στρες και άγχος και άλλοτε να μην μπορεί να αρθρώσει λόγο!

Ο ανώνυμος που υποφέρει από τους νταήδες σε κάποια χωριά οι οποίοι κλείνουν τους ανταγωνιστές τους με την μαγκιά του έτσι θέλω και κανείς να μην μιλά…

Ο ανώνυμος που καταστρέφει το αυτοκίνητό του στους άθλιους δρόμους!

Ο ανώνυμος που στέλνει τα παιδιά του σε σχολεία που δεν έχουν αίθουσες!

Ο ανώνυμος που τρώει στη μάπα τις τεράστιες αφίσες που με τόση ευκολία κολλιούνται και με τόση αδιαφορία κανείς δεν τις μαζεύει!

για για για χιλιάδες για για θα μπορούσαμε να γράψουμε …Δεν είμαστε κακοπροαίρετοι καλοπροαίρετοι είμαστε και νοιαζόμαστε για τον τόπο μας.

Μακάρι να μην υπάρχουν αφορμές και να αρκούμαστε σε ωραίες φωτογραφίες ,σε τραγουδάκια ,σε προσωπικό ημερολόγιο ,σε προτάσεις ζωής! Δημοσιεύουμε τα πάντα ακόμη και κάθε κακόπιστη κριτική ,αρκεί στοιχειωδώς να σέβεται το εαυτό της και όσους μας διαβάζουν. Δεν μας αρέσουν οι είρωνες και αυτοί που ισοπεδώνουν xυδαία τον άλλο επειδή απλά διαφωνούν μαζί του.

Επειδή το λοιπόν είτε επώνυμα είτε ανώνυμα οι αντιρρήσεις θα υπάρχουν και αναγκαστικά θα έρθουμε σε σύγκρουση με συμφέροντα η στοιχειώδης ανωνυμία ενός blog είναι το ελάχιστο μέτρο προστασίας του. Επιμένουμε στην ανωνυμία. Και νοιώθουμε προνομιακοί για αυτό. Έτσι τουλάχιστον πράττουμε τώρα, για το αύριο δεν ξέρουμε..

Ο "ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ" πέρα από τα κοινωνικά θέματα που ασχολείται, ένα βασικό του ενδιαφέρον είναι η ορθόδοξη πίστη.

Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί οι συντελεστές του, πιστεύουν πως έχουν την υποχρέωση να ομολογούν την πίστη τους όταν καταστάσεις ή πρόσωπα τους εξωθούν στην άρνηση ή ακόμα και στην αποστασία. Άλλη μια υποχρέωση είναι η συμπαράσταση και βοήθεια κάθε εμπερίστατου ή ταλαιπωρημένου αδελφού μας και η υπεράσπιση δι΄ευχών των Αγίων Πατέρων ημών της εκκλησιαστικής μας παράδοσης.

Πιστεύουμε οτι αν κάναμε ότι δεν βλέπουμε ή "αλοιθωρίζαμε" στα κακώς κείμενα, με τον φόβο ότι θα χαρακτηρισθούμε "φανατικοί","φονταμενταλιστές","ζηλωτές" ή και εμείς δεν ξέρουμε τι άλλο, τότε θα έπρεπε να πάψουμε να βλέπουμε την Ανάσταση του Κυρίου μας ως το βασικό σωτηριολογικό περιεχόμενο της πίστης μας και τον Ζωοποιό λόγο Του ως απόλυτο στήριγμα και οδηγό μας.

Φυσικά οι αντιρρήσεις μας και ο τρόπος με τον οποίο αντιστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια προσβολής της πίστης , όπως αυτή μας παρεδόθη απο τον Κύριό μας Ιησού Χριστό δια των Αγίων Αποστόλων Του και όλων των Αγίων Πατέρων που άξια φέρουν τον τίτλο του Αποστολικού διαδόχου,εξοργίζουν και προκαλούν εκείνους που πίστεψαν ότι η Αγία Εκκλησία μας είναι "ξέφραγο αμπέλι" στο οποίο μπορούν να σπείρουν ότι τους πει ο ..λογισμός τους.

Εμείς με ευθύ αλλά και οξύ -όταν χρειασθεί-λόγο, θα καταγγέλλουμε απαθώς κάθε έναν που συνειδητά ή ασυνείδητα προσπαθεί να πραγματοποιήσει όπως είπαμε και την "μίξη των αμίκτων", την διάδοση κακοδοξιών ή ακόμα και αιρετικών θέσεων.

Δεν θα συμπαραταχθούμε με όσους θέλουν να επιβάλλουν τον εγωισμό και την αυτοδικαίωση ως συστατικά στοιχεία της "Νέας Θεολογίας" η οποία μέσω της "λειτουργικής ανανέωσης" και του "εκσυχρονισμού" του Αγιο-Πατερικού λατρευτικού τυπικού, αποπειράται να αποδομήσει ότι οικοδομήθηκε με το αίμα εκατοντάδων χιλιάδων Αγίων Μαρτύρων και Ομολογητών του χθες και του σήμερα.

Δεν θα δώσουμε κανενός είδους "συγχωροχάρτι" σε όσους λαθραίως και ψευδόμενοι, επικαλούνται Αγίους Πατέρες , σεβάσμιους Γέροντες ή ευσεβείς Πνευματικούς προκειμένου να παρασύρουν αγνούς πιστούς σε δήθεν "συμβατές" με την Ορθόδοξη πίστη θεραπευτικές πρακτικές που έχουν σαν βάση τον αποκρυφισμο ή άλλου είδους κακοδοξίες (π.χ Ομοιοπαθητική κτλπ.) .

Κίνητρο δεν ήταν να σκοτώσουμε απλώς την ώρα μας ή να διασκεδάσουμε,αλλά να παρατηρούμε ως Ορθόδοξοι χριστιανοί τα τεκταινόμενα γύρω μας και να ενημερώνουμε τους αναγνώστες είτε με δικά μας σχόλια είτε μέσω φιλοξενουμένων κειμένων και αναδημοσιεύσεων.

Στον Σαντορινιό έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε από πολλούς αδελφούς απόψεις ,τρόπο γραφής ,ακόμη και τολμηρά κείμενα ..Δεν θέλουμε να υπάρχουν υπερβολές και όπου γίνετε, προσπαθούμε να τις προλάβουμε ,γι αυτό και δεν διστάζουμε να κατεβάζουμε κείμενα ή φωτογραφίες ή ακόμη και βίντεο.

Ναι οι συντελεστές του, που έχουν την δυνατότητα να γράψουν κιόλας είναι αγωνιζόμενοι καθημερινοί άνθρωποι, αμαρτωλοί, που ζουν και αναπνέουν στο χώρο της Ορθόδοξης παράδοσης .που πέφτουν και σηκώνονται .Που μπορεί να έχουν πλήθος αμαρτιών οι ίδιοι αλλά τίποτα δεν τους εμποδίζει να λένε την γνώμη τους όταν νοιώθουν ότι θίγετε η πίστη τους ,η πατρίδα τους όπως θα το κάνουν και όταν κάποιος έβριζε την μάνα τους …

Οι χριστιανοί για μας δεν είναι με κατεβασμένο το κεφάλι σε κανέναν είτε φοράει ράσα είτε όχι!.

Τελειώνοντας λέμε με σαφήνεια :Είμαστε Αδέσποτοι, χωρίς αφέντες!

Είμαστε ένα συλλογικό ιστολόγιο (blog), κείμενά μας δημοσιεύουν συνεργάτες από το εξωτερικό και την Ελλάδα.

Δεν συκοφαντούμε, ούτε εκβιάζουμε.

Δεν δεχόμαστε κυβερνητικές ή άλλες λογοκρισίες και αυθαιρεσίες.

Δεν είμαστε δημοσιογράφοι, γράφουμε διατηρώντας το δικαίωμα της ανωνυμίας και υπερασπιζόμαστε την «ανωνυμία στα μπλογκ», που χαρακτηρίζει τους ισότοπους προβληματισμού σ’ ολόκληρο τον πλανήτη!


Η συντακτική ομάδα του Σαντορινιού
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε