Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Ο Παπά Νικόλας της Έξω Γωνιάς Σαντορίνης

Γράφει ο Γιάννης Αργυρός
Ο γραφικός και αξέχαστος Παπά Νικόλας της Έξω Γωνιάς Σαντορίνης, γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του1923 και εκοιμήθη εν Κυρίω στις 14 του ίδιου μηνός, το έτος 1996. Καταγόταν από πολύτεκνη οικογένεια με πέντε συνολικά αδέλφια και διέμεναν στο Εμπορείο της Σαντορίνης. Πατέρας του ήταν ο Μανώλης ο Μαραγκός και η μητέρα του η Καλλιόπη. Με τη σύζυγό του Μαρία παντρεύτηκαν το 1949, όπου και απέκτησαν έξι (6) παιδιά. 
 Η μακρόχρονη και 44χρονη ιερατική του διακονία στον αμπελώνα του Κυρίου, προσέφερε ότι καλύτερο και ομορφότερο σ΄ όσους τον γνώρισαν, μέσα από την απλότητά του, αλλά και την ταπεινότητά του. Ανάλογα βήματα προς την ιεροσύνη είχε κάνει και ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο αείμνηστος Παπά – Λευτέρης στο Μεγαλοχώρι Σαντορίνης, καθώς επίσης και ο μεγαλύτερος γιος του και σημερινός εφημέριος της Έξω Γωνιάς, ο Παπά Μανώλης, λίγο μετά την κοίμηση του πατέρα του. Ο Παπά Νικόλας είχε εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις . 
Είχε αποφοιτήσει την Ιερατική Σχολή Ριζαρίου της Κορίνθου κατά τα έτη 1952-1954. Διάκος χειροτονήθηκε το 1952 στο Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού της Περίσας της Σαντορίνης, από τον Σεβασμιώτατο Γεώργιο Πάτση, ενώ Ιερέας έγινε το 1954 στην Επισκοπή από τον προαναφερόμενο και Μακαριστό Μητροπολίτη Γεώργιο Πάτση. Η πρώτη του Θεία Λειτουργία έγινε στον ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπου, μετέπειτα τοποθετήθηκε στην γειτονική μας νήσο Ανάφη μέχρι και το 1962 και στη συνέχεια ήλθε οριστικά ως εφημέριος στον ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπου μέχρι την ημερομηνία της κοιμήσεώς του, ξημερώματα της Κυριακής 14.1.1996. Μάλιστα θυμάμαι κατά την ημέρα αυτή, πήγα για την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στο ναό του Αγίου Χαραλάμπου, και όσο πλησίαζα στην είσοδο του ναού, δεν άκουγα τις προβλεπόμενες ψαλμωδίες, όπως συνηθίζεται άλλωστε, αλλά, μια απέραντη σιωπή και το σκέπαστρο από το φέρετρό του να είναι έξω από τον ναό, ρωτώντας τι ακριβώς συμβαίνει, και τότε μάθαμε πως ο Παπά Νικόλας έφυγε από τον κόσμο αυτό....! 
 Εμείς ευχόμαστε η μνήμη του να είναι αιώνια στη Βασιλεία του Θεού!  Ευχαριστούμε θερμά την οικογένειά του για το φωτογραφικό υλικό που μας προσέφερε. 




Πηγή: Αρμενιστής
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε