Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ταξίδι στη Σαντορίνη... Απόλαυσε το ρομαντικότερο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο!


Η πλούσια ιστορία του νησιού, αλλά και η φυσική του ομορφιά το κάνουν ακαταμάχητο προοσρισμό. Τι θα έλεγες για Πάσχα στη Σαντορίνη; Ο καιρός θα είναι ζεστός και το νησί πιο... χαλαρό από ότι τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρόκειται για έναν από τους πιο διάσημους προορισμούς στον κόσμο. Το νησί με το πιο φημισμένο ηλιοβασίλεμα ανά την υφήλιο είναι ελληνικό και ονομάζεται Σαντορίνη!

Θα έχεις ακούσει για την... Καλντέρα! Είναι το αποτέλεσμα της ηφαιστειακής έκρηξης που έγινε το 1650 π.Χ. Ο κρατήρας βύθισε το το τότε νησί που ονομαζόταν στρογγυλή σχηματίζοντας την Καλντέρα (που στα ιταλικά σημαίνει καζάνι)! Το όνομά της το νησί το πήρε από το λατινικό Santa Irini (Αγία Ειρήνη λίγο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης)! Το ηφαίστειο της Θήρας είναι ενεργό και έκανε αισθητή την παρουσία του και το 1956 όταν κατέστρεψε με έκρηξή του όλο το νησί.



ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Καλά και άνετα παπούτσια, άνετα ρούχα και ετοιμάσου για πεζοπορείες που θα σε ταξιδέψουν στον κόσμο της Σαντορίνης! Μια άλλη... λύση βέβαια είναι και το γαϊδουράκι για τις μετακινήσεις σου, τουλάχιστον για τις διαδρομές Παλιό Λιμάνι Φηρά και λιμάνι Οίας – οικισμός Οίας. Άλλωστε η μετακίνηση απ’το παλιό λιμάνι γίνεται ή με γαιδουράκι ή με το τελεφερικ…δεν υπάρχει άλλος τρόπος.


Πρώτος σταθμός το Ακρωτήρι, όπου θα ανακαλύψεις τον ασχαιολογικό οικισμό της Θήρας που χρονολογείται από την προϊστορική εποχή. Εκθέματα της ίδιας περιόδου θα μπορέσεις να δεις και στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στα Φηρά. Τα ευρήματα που εκτίθενται εκεί θα σε εντυπωσιάσουν.

Επόμενη στάση στην ιστορία, αλλά και το νησί είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο που χτίστημε από την αρχή τη δεκαετία του '60, αφού το παλιό κατασράφηκε από το ηφαίστειο. Περιλαμβάνει διάφορες εκθέσεις όπως : αγάλματα και γλυπτά από την Αρχαϊκή μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή, επιγραφές από την Αρχαϊκή μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή, βάζα και πήλινα αγγεία από τη Γεωμετρική μέχρι τη Ελληνιστική εποχή

Και αφού έχεις πάρει μια πρώτη γεύση από την αρχαία Θήρα, τα βήματά σου σε οδηγούν στον οικισμό της Αρχαίας Θήρας! Κατασκευάστηκε το 19ο π.Χ. αιώνα από τους Δωριείς και έδωσε και το αρχαιοελληνικό όνομα του νησιού, από τον ηγέτη των Δωριέων τον Θήρα. Ο οικισμός συνεχίστηκε να αποικείται για πολλά χρόνια, μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο. Τα σωζόμενα ευρήματα, χρονολογούνται στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.

Ένα νησί στη μέση του πελάγους δεν μπορεί παρά να έχει και πλούσια ναυτική ιστορία. Επισκεπτόμενος λοιπόν τον οικισμό της Οίας, στα συντρίμμια του Βενετικού κάστρου βρίσκεται το ναυτικό μουσείο με μια σειρά από αντικείμενα που προδίδουν τη ναυτική ιστορία του νησιού και μια σπουδαία συλλογή από βιβλία.



Η λαογραφική παράδοση του νησιού όμως δεν σταμάτησε στους αρχαίους ή τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Έναλαογραφικό και αρχιτεκτονικό θησαυρό θα απολαύσεις στη Μεσσαριά στο Αρχοντικό Γεωργίου Εμμανουήλ Αργυρού. Το ταβάνι με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες, τα έπιπλα και τα εργαλεία του επάνω ορόφου, συντηρούνται με πολύ μεγάλη προσοχή. Στο ισόγειο στεγάζεται ένας ξενώνας 5 αστέρων και προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις και οδηγούς για τον επάνω όροφο.

Και τέλος, όπως και σε όλα τα νησιά στις Κυκλάδες, η κορυφή του μονοπωλείται από μια ξεχωριστή κυκλαδίτικου στιλ εκκλησία. Η Παναγία της Σαντορίνης χρονολογείται από τη βυζαντική εποχή και συγκεκριμένα τον 11ο π.Χ αιώνα. Στις 15 Αυγούστου γίνεται διοργανώνεται μεγάλη γιορτή για τον εορτασμό της Παναγίας.

Οι ξακουστοί αμπελώνες της Θήρας
Όμως η Σαντορίνη δεν είναι μόνο γνωστή για την ιστορία της... Το κρασί της ξεχωρίζει και είναι αναγνωρίσιμο σε όλο τον κόσμο. Το ηφαιστειακό υπέδαφος, η λίγες βροχοπτώσεις και το κλίμα ευνοούν τον αμπελώνα του που είναι μάλιστα ένας από τους παλαιότερους σε όλη την Ευρώπη!

Τα πιο γνωστά κρασιά της Σαντορίνης είναι το Νυχτέρι, λευκό ξηρό κρασί με βάση την ποικιλία ασύρτικο, το Βινσάτο, λευκό ή κόκκινο γλυκό κρασί και το μππρούσκο, που ανάγεται στην εποχή της Λατινοκρατίας και έχει υψηλή οξύτητα, στην οποία οφείλει και την τραχιά του γεύση. Αυτή την εποχή θα έχεις την ευκαιρία να επισκεφθείς και τα οινοποία του νησιού, όπως του Μπουτάρη, μαθαίνοντας από την πλούσια ιστορία του.

Το νησί των ερωτευμένων...


Η θέα του νησιού στο απέραντο γαλάζιο είναι μαγευτική. Τα σπίτια στην κορυφή της καλντέρας, με τα Φηρά, την Οία και το Ημεροβίγλι απέναντι από τα ηφαιστειογενή νησάκια της Μικρής και της Μεγάλης Καμμένης είναι το ιδανικό μέρος να ατενίσεις τη θάλασσα και τον ήλιο να σβήνει στο νερό! Χρωματισμοί που δεν θα δεις σε κανένα άλλο σημείο του κόσμου.

Οι παραλίες του νησιού


Μπορεί ο καιρός να μην είναι ιδανικός για μπάνιο, όμως ο ήλιος και η αίσθηση του πελάγους θα σε κάνουν να επιθυμείς διακαώς να περπατήσεις σε μια παραλία. Άλλωστε στη Θήρα θα ανακαλύψεις τις πιο χρωματιστές ακρογυαλιές. Από τον Περίβολο, με τη μαύρη αμμουδιά από το ηφαίστειο, το Καμάρι, μία μεγάλη παραλία κατω από την Αρχαία Θήρα, τη Βλυχάδα με τους κάτασπρους βράχους, την Κόκκινη και την Άσπρη παραλία που περιβάλλεται από ψηλά λευκά βράχια, αλλά και το Γιαλό Μπάλο, με τα μαύρα βότσαλα και τη σκούρα θάλασσα!



Παραδοσιακή κουζίνα
Η σαντορινιά φάβα είναι ένα ακόμη διάσημο προϊόν της Θήρας μετά το κρασί! Θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας και καλλιεργείται στο νησί εδώ και 3.500 χρόνια. Κάθησε σε κάποιο παραδοσιακό καφενείο ή ουζερί και παράγγειλε την σαν μεζεδάκι! Θα εκπλαγείς από τη γεύση της!

πηγή:newsit
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε