Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Τα τελευταία «οικοδομικά» νέα της Σαντορίνης...


Από τις τελευταίες αναρτήσεις που έχουν γίνει στο διαδίκτυο σχετικά με την νέα νομοθεσία και τις ρυθμίσεις στις διαδικασίες δόμησης και επισκευών κτηρίων στην Σαντορίνη το τελευταίο διάστημα διαβάζουμε ότι,

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα του www.skai.gr διαβάζουμε οτι,

Το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται ΠΔ για την απαγόρευση της δόμησης στην Καλντέρα.
Με καθυστέρηση δεκαετιών το ελληνικό κράτος διαπίστωσε, ότι η δαιδαλώδης πολεοδομική νομοθεσία και η έλλειψη ελέγχων δημιούργησαν τετελεσμένα υπέρ-δόμησης στα ελληνικά νησιά ακόμη και στη Σαντορίνη που αποτελεί παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.
Με Προεδρικό Διάταγμα που επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ απαγορεύεται ρητά η δόμηση στην Καλντέρα, στην οποία πλέον επιτρέπονται μόνο έργα αντιστήριξης, κοινής ωφέλειας (μονάδες αφαλάτωσης, τελεφερίκ, διαχείριση απορριμμάτων) και συντήρησης υφισταμένων κτιρίων.
Στις λοιπές περιοχές της Θήρας επιβάλλονται περιορισμοί. Έτσι προκειμένου να θεωρηθούν άρτια και οικοδομήσιμα τα νέα οικόπεδα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 στρέμματα και η επιτρεπόμενη δόμηση ορίζεται στα 200 τετραγωνικά ,ενώ αν πρόκειται για τουριστικά καταλύματα και κατασκηνώσεις, στην ενδοχώρα η αρτιότητα ορίζεται στα 10-15 στρέμματα αντίστοιχα.
Κατά παρέκκλιση, επιτρέπεται η δόμηση σε υφιστάμενα οικόπεδα 4 στρεμμάτων, όπου η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση για κατοικία είναι 150 τετραγωνικά.
Επίσης το ΠΔ απαγορεύει τη δόμηση σε γη που έχει χαρακτηριστεί υψηλής παραγωγικότητα και οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν επιδότηση για καλλιέργεια, αμπελιού, φακής, φάβας, ντομάτας κτλ.
Τέλος για την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης δίνεται η δυνατότητα κατασκευής υπόσκαφων κτιρίων σε όλες τις περιοχές πλην της Καλντέρας, τα οποία επιτρέπεται να έχουν μόνο μία ανοιχτή όψη, Ο αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης , ισχυρίζεται ότι αυτή η ρύθμιση θα δώσει κίνητρο για την μείωση της αυθαίρετης δόμησης.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τις πρόσφατες αυθαιρεσίες που διαπίστωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ στη Σαντορίνη, διαβεβαίωσε ότι η πολεοδομία δεν θεώρησε νέες άδειες δόμησης , κατά το διάστημα ισχύος της αναστολής έκδοσης αδειών, αλλά, ως όφειλε δεχόταν τα αιτήματα των πολιτών και τα πρωτοκολλούσε ανεξαρτήτως θετικής ή αρνητικής απάντησης.
Ωστόσο, ο κ. Σηφουνάκης πέταξε το "μπαλάκι" της αρμοδιότητας των πολεοδομικών ελέγχων στο Υπουργείο Εσωτερικών αφού οι πολεοδομίες ανήκουν πλέον στους Δήμους.
Τέλος δήλωσε ότι το ΥΠΕΚΑ δεν θα δεχθεί να ενταχθούν στη ρύθμιση αυθαιρέτων κατασκευές που ξεκίνησαν μετά τον Ιούλιο του 2011 και προανήγγειλε κύμα ελέγχων από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ξεκινώντας από τη Μύκονο όπου ήδη έχουν διαπιστωθεί τέτοιες περιπτώσεις και δεν θα τους επιτραπεί να ενταχθούν.

Σύμφωνα με το www.econews.gr και την εφημερίδα "Ημερησία",

Διευκρινίσεις για τα αυθαίρετα στη Σαντορίνη έδωσε το ΥΠΕΚΑ, με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σωρεία παραβάσεων στο νησί.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι από τον Δεκέμβριο του 2011 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απόφαση αναστολής για έξη μήνες έκδοσης οικοδομικών αδειών και ενημερώνει ότι έχει προχωρήσει στις εξής συγκεκριμένες ενέργειες:
“Με την με αριθμό 57061/23-12-2011 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ 367 ΑΑΠ/30-12-2011) Νικολάου Σηφουνάκη, ανεστάλη για έξι (6) μήνες η έκδοση οικοδομικών αδειών στη Θήρα. Επίσης συντάχθηκε και έχει ήδη διαβιβαστεί στις 20/2/2012 σχέδιο προεδρικού διατάγματος προς επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με το οποίο διευρύνεται η προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος.
Επιπλέον, με το νόμο 4030/2011 προβλέφθηκε η εξέταση των επώνυμων καταγγελιών από το Σώμα των Ελεγκτών Δόμησης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν καταργήθηκε η αυτεπάγγελτη αρμοδιότητα των πολεοδομιών (ήδη Υπηρεσιών Δόμησης) να καταγράφουν την εκτέλεση αυθαίρετων εργασιών και αφενός να συντάσσουν έκθεση αυτοψίας αφετέρου δε να αναφέρουν, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, την τέλεση αξιόποινων πράξεων, κατά το άρθρο 17 παρ. 8 του ν.1337/1983, το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε (5) ετών σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών δόμησης χωρίς οικοδομική άδεια ή κατά παράβαση οικοδομικής άδειας στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος σε περίπτωση αυτοφώρου κινεί τη σχετική διαδικασία.
Καμία σχέση δεν έχει με τα παραπάνω η αρμοδιότητα της επιτροπής του άρθρου 24 παράγραφος 9 του νόμου 4014/2011 περί αυθαιρέτων, η οποία αφορά μόνο αυθαίρετες κατασκευές, των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός πριν τις 28/7/2011 και σε καμία περίπτωση αυθαίρετες κατασκευές, μετά τις 28/7/2011.
Ως εκ τούτου οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων έχουν πλήρη αρμοδιότητα για καταγραφή των αυθαίρετων κατασκευών, την οποία οφείλουν να ασκούν αυτεπαγγέλτως.
Οι Υπηρεσίες του Δήμου της Θήρας έχουν, εν κατακλείδι, την πλήρη ευθύνη αλλά και κατά τον Νόμο 3852/2010 – ΦΕΚ 87Α’ / 7 Ιουνίου 2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) για κάθε θέμα δόμησης.

Ενώ σχετικά με τις παραβάσεις που όπως αναφέρεται έχουν γίνει,

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ημερησία” οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων κάνουν χρήση των διατάξεων περί τακτοποίησης για να τα νομιμοποιήσουν με σχετικά μικρό κόστος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά για την Μύκονο, σημειώνεται ότι,
Οι ιδιοκτήτες των εν λόγω κτισμάτων εκμεταλλεύτηκαν την υπουργική απόφαση Σηφουνάκη, σύμφωνα με την οποία μπορούν να τακτοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η ανέγερσή τους με προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρωθεί ο «σκελετός» τους μέχρι τον Ιούλιο του 2011 (έναρξη εφαρμογής του νόμου για την τακτοποίηση).
Το δημοσίευμα της “Ημερησίας” αναφέρει πως οι παραβάτες προέβησαν σε ψευδείς δηλώσεις για το χρόνο ολοκλήρωσης του σκελετού του κτηρίου, καθώς η κατασκευή των αυθαιρέτων ξεκίνησε μετά το Νοέμβριο-Δεκέμβριο, ενώ δεν υπήρχαν αεροφωτογραφίες.
Ωστόσο, η έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος, αλλά και το γεγονός ότι ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων ισχύει χωρίς να ισχύει αντίστοιχος για την ταυτότητα των κτιρίων, επιτρέπει την κατασκευή νέων αυθαιρέτων χωρίς κυρώσεις.

Ανάλογο δημοσίευμα έγινε και στην εφημερίδα το «Βήμα».

Παράλληλα και σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο σχετικά με το θέμα,

Συνελήφθησαν στις 10.3.2012 στην Θήρα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, πέντε (5) άτομα (δυο ημεδαποί ηλικίας και τρεις αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας) κατηγορούμενοι για παράνομες οικοδομικές εργασίες.
Ειδικότερα, στις 9.3 στον Πύργο Θήρας, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων για την εφαρμογή του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες εκτελούσαν οικοδομικές εργασίες χωρίς άδεια της Αρμόδιας Αρχής σε ημιτελές κτήριο - ξενοδοχείο.
Σε βάρος του νόμιμου εκπροσώπου της ιδιοκτήτριας εταιρίας του κτηρίου, που απουσίαζε και αναζητείται, σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομες οικοδομικές εργασίες και απασχόληση μη νόμιμων μεταναστών.
Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Νάξου.


πηγή:exoumekaileme
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε