Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Σαντορίνη: «Ανάπτυξη» και στην Βλυχάδα.Πώς η προτεινόμενη ζώνη προστασίας στη Βλυχάδα συρρικνώθηκε, εν μία νυκτί, κατά 350 μέτρα!


Σαντορίνη: «Ανάπτυξη» και στην Βλυχάδα
Η παραλία της Βλυχάδας



  Γράφει η Μάχη Τράτσα 

Το τελευταίο διάστημα η λέξη «ανάπτυξη» έχει γίνει ο «δούρειος ίππος» για την καταστρατήγηση κάθε έννοιας προστασίας του περιβάλλοντος. Μέσα σε λίγους μήνες νομοθετήθηκαν μέτρα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες βλάβες, στο ευαίσθητο τοπίο του Αιγαίου. Ειδικά στη Σαντορίνη, έναν από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, αντί να ασκείται πολιτική προστασίας και αναβάθμισης των τουριστικών υποδομών, το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νέο Προεδρικό Διάταγμα που έχει ετοιμάσει, μεταξύ άλλων, προωθεί την ανέγερση νέων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή της Βλυχάδας αναιρώντας έτσι την αρχική του πρόταση για προστασία της περιοχής.
 Ερογ του ανέμου και αυτό το «έργο τέχνης»
Εργο του ανέμου και αυτό το «έργο τέχνης»
Ερογ του ανέμου και αυτό το «έργο τέχνης»
Μοναδικά σμιλεμένοι βράχοι
Ο άνεμος έχει δημιουργήσει «έργα τέχνης» στην παραλία της Βλυχάδας
Τα φυσικά γλυπτά της Βλυχάδας
Οι μοναδικοί φυσικοί σχηματισμοί στη Βλυχάδα.
Η παραλία της Βλυχάδας

Μοναδικά σμιλεμένοι βράχοι
Μοναδικά σμιλεμένοι βράχοι
 
Ειδικότερα, το αρχικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη δόμηση στο νησί, το οποίο είχε διαβιβαστεί στο τέλος του 2011 στον δήμο Θήρας για γνωμοδότηση, θεσμοθετούσε μια ζώνη πλάτους 500 μέτρων για προστασία των φυσικών σχηματισμών κατά μήκος τμήματος της ακτής δυτικά της Βλυχάδας έως και τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου. Στη ζώνη αυτή απαγορεύονταν κάθε δόμηση, η αλλοίωση του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος.
Μοναδικά σμιλεμένοι βράχοι
Ο άνεμος έχει δημιουργήσει «έργα τέχνης» στην παραλία της Βλυχάδας
Οι αντιδράσεις στη Σαντορίνη ήταν έντονες και ο δήμος υποκύπτοντας στις πιέσεις πρότεινε δημιουργία μιας μικρότερης ζώνης προστασίας 200 μέτρων.
Μοναδικά σμιλεμένοι βράχοι
Τα φυσικά γλυπτά της Βλυχάδας
Ακολούθησαν «μαγειρέματα» στα γραφεία του ΥΠΕΚΑ με συνέπεια στο σχέδιο ΠΔ, το οποίο τελικά διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για γνωμοδότηση, η ζώνη προστασίας να έχει συρρικνωθεί σε 150 μέτρα.

«Έτσι καθίσταται δυνατή δόμηση περίπου 70.000 τ. μ. _ συν την επιδότηση με τετραγωνικά υποσκάφων που προώθησε το υπουργείο Περιβάλλοντος με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό _ για ξενοδοχεία - μεγαθήρια στην περιοχή. Ήδη, τρεις εταιρείες έχουν προχωρήσει στις αρχιτεκτονικές μελέτες ενώ για μία εξ΄ αυτών έχει εγκριθεί και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», αναφέρει η αρχιτέκτων κυρία Έλσα Βαγιανού η οποία είχε διατελέσει επικεφαλής του Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος Σαντορίνης.

Να σημειωθεί ότι στα μέσα Απριλίου το Ε' Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με γνωμοδότησή του έκρινε ορισμένες διατάξεις του νέου διατάγματος μη νόμιμες και διαγραπτέες. Μη νόμιμη είχε κριθεί η σχετική διάταξη του σχεδίου ΠΔ στην οποία αναφέρει ότι ισχύει το παλαιό νομοθετικό καθεστώς οικοδόμησης για τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έως τις 30 Δεκεμβρίου 2011 στο πολεοδομικό γραφείο του νησιού. 
 
πηγή:Βήμα
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε