Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Στην τελική ευθεία για το Ακρωτήρι της Θήρας


Θα μπορούσε ακόμη και το Πάσχα να ανοίξει αν και εφ΄ όσον επιλυθούν διαδικαστικά ζητήματα
Στην τελική ευθεία για το Ακρωτήρι της Θήρας
Τμήμα της περίφημης τοιχογραφίας με τις κροκοσυλλέκτριες από το Ακρωτήρι
Γράφει η Μαρία Θερμού


Θα μπορούσε ακόμη και το Πάσχα να ανοίξει, αν και εφ΄ όσον όμως γίνει δυνατό να επιλυθούν διαδικαστικά ζητήματα προκειμένου το έργο να παραδοθεί έχοντας τηρηθεί όλοι οι νόμοι. Ο λόγος για τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης και για το νέο στέγαστρο που έχει μεν κατασκευασθεί, αλλά ακόμη δεν μπορεί να ανοίξει για το κοινό, αν δεν οριστικοποιηθεί το θέμα της πυρασφάλειας και δεν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στατικότητας.

Ως προς το πρώτο ζήτημα η θετική εξέλιξη είναι, ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία πραγματοποίησε αυτοψία στο στέγαστρο και το πόρισμά της δόθηκε στην Αρχαιολογική Εταιρεία, που είναι ο κύριος του έργου. Θυμίζουμε εδώ, ότι σύμφωνα με τη μελέτη, η πυρόσβεση θα γίνεται με τον συνήθη τρόπο της χρήσης νερού, παρ΄ ότι έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις για ενδεχόμενη καταστροφή που θα μπορούσε να επιφέρει στα αρχαία. Για το σκοπό αυτό είχε ζητηθεί η τροποποίηση του συστήματος από τους κατασκευαστές, κάτι που τελικώς δεν έγινε. Αυτή τη στιγμή ωστόσο τα πάντα είναι στη θέση τους - άλλωστε έγινε και ο έλεγχος της Πυροσβεστικής και εφ΄ όσον η Αρχαιολογική Εταιρεία αποδεχθεί τη συγκεκριμένη μέθοδο πυρόσβεσης, πράγμα που είναι το πιθανότερο, το μέτωπο αυτό κλείνει.

Οσον αφορά τη στατικότητα του στεγάστρου εξάλλου, μπορεί δοκιμές να γίνονται καθημερινώς και κανείς να μην αμφιβάλλει πλέον για την αντοχή του, το ζητούμενο όμως κατά το νόμο είναι, να υπάρξει πόρισμα ελέγχου στατικότητας από πιστοποιημένη εταιρεία. Το πόρισμα αυτό θα παραδοθεί στην Αρχαιολογική Εταιρεία και εκείνη με τη σειρά της θα το υποβάλλει στο υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να γίνει η παραλαβή του έργου. Από αυτό το σημείο και μετά το ΥΠΠΟ θα ορίσει φύλακες για την προστασία του χώρου, ο οποίος θα γίνει δυνατό να ανοίξει για το κοινό.



πηγή:Βήμα
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε