Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Η ανήσυχη καλντέρα της Σαντορίνης


Με τους πρόσφατους, καθημερινούς σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή, αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν αρχίσει να ανησυχούν μήπως το ηφαίστειο της Σαντορίνης, το ηφαίστειο που θεωρείται υπεύθυνο για τον αφανισμό του Μινωϊκού Πολιτισμού, αρχίσει να «βρυχάται» και πάλι.

Τόσο ο σημερινός σεισμός, όσο και δηλώσεις επιστημόνων για το ενδεχόμενο να δούμε κάποια δραστηριότητα στο ηφαίστειο του πανέμορφου νησιού των Κυκλάδων, έχουν δώσει αφορμή για πολλές συζητήσεις.

Σίγουρα, το αν θα εκραγεί το ηφαίστειο ή όχι δεν θα σας το πούμε εμείς. Υπάρχουν επιστήμονες που έχουν εξειδικευτεί πολλά χρόνια στην φυσιολογία και την λειτουργία των ηφαιστείων.

Αυτό το οποίο βρήκαμε είναι μία ενδιαφέρουσα αναφορά του Wired και σας την μεταφέρουμε.

Γεωλογικά λοιπόν, η μεγάλη έκρηξη της Σαντορίνης που αποτέλεσε και την αφορμή αφανισμού του Μινωικού Πολιτισμού, έγινε… εχθές. Ακόμα κι αν το δει κανείς από την σκοπιά της χρονικής διάρκειας που έχει η ανθρώπινη ύπαρξη πάνω στη γη, το συμβάν εξακολουθεί να είναι «πρόσφατο». Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν πως έχει καταγραφεί ένας αριθμός εκρήξεων στην καλντέρα της Θήρας (έχουν καταγραφεί 11 από τότε, που μπορείτε να τις δείτε εδώ). Αρκετές από αυτές τις εκρήξεις ήταν μικρού βάθους και υποθαλάσσιες, ανασυστήνοντας ουσιαστικά την ηφαιστειακή επιφάνεια μετά την μεγάλη έκρηξη, αν και κάποιες από τις ισχυρότερες εκρήξεις συνέβησαν ΒορειοΑνατολικά του νησιού, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του 1650 που προκάλεσε τσουνάμι.

Πρόσφατα παρουσιάστηκε σεισμική δραστηριότητα που εκτείνεται από νότια της Θήρας μέχρι βοριοανατολικά. Το VolcanoDiscovery παρακολουθεί και δημοσιεύει την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή και η πρόσφατη αναφορά τους δεν επισημαίνει κάποια ιδιαίτερη ανωμαλία στη δραστηριότητα αυτή. Μπορείτε κι εσείς να παρακολουθήσετε τους σεισμογράφους της Σαντορίνης που έχει εγκαταστήσει το Ελληνικό Ενοποιημένο Δίκτυο. Η πρόσφατη δραστηριότητα καταγράφεται και από το Ινστιτούτο για την Μελέτη και Παρακολούθηση του Ηφαιστείου της Σαντορίνης και υπάρχει και μία web camera που δείχνει την καλντέρα.

Αν για κάποιο λόγο γινόταν μία έκρηξη στο ηφαίστειο στο κοντινό μέλλον, θα ήταν έντασης 2 (με ανώτατο το 8) . Είναι απίθανο να δούμε κάποια έκρηξη της ίδιας έντασης που έγινε την εποχή του Χαλκού στη Σαντορίνη αν και η Θήρα έχει στο ιστορικό της δραστηριότητα που έχει οδηγήσει στην δημιουργία της καλντέρας (180 χιλιάδες, 21 χιλιάδες και 3.600 χρόνια πριν)

Ένας από τους λόγους που λατρεύουμε το διαδίκτυο όμως, είναι ότι μπορούμε να βρούμε εκπληκτικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από το ολόδικό μας ηφαίστειο, το ηφαίστειο της Σαντορίνης και να τα μοιραστούμε μαζί σας. Δείτε με προσοχή τις φωτογραφίες από τις εκρήξεις του 1938 που έχει στο site του το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης.




πηγή:digitallife
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε