Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Xιλιάδες οι γεωτρήσεις στα νησιά



Γράφει ο Γιώργος Λιαλιός
Απλώς, χάος. Η προσπάθεια καταγραφής των δεκάδων χιλιάδων πηγών υδροληψίας -γεωτρήσεων, πηγαδιών κ.λπ- σε όλη τη χώρα δείχνει να πέφτει στο κενό, εξαιτίας της απροθυμίας των πολιτών να προσέλθουν στις υπηρεσίες των περιφερειών και να τις δηλώσουν. Οπως όλα δείχνουν, οι αγρότες φοβούνται ένα μελλοντικό «υδρο-χαράτσι», ενώ οι υπηρεσίες υδάτων στις περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις προσπαθούν να αντεπεξέλθουν με ελάχιστο προσωπικό, το οποίο συχνά ετεροαπασχολείται σε άλλες υπηρεσίες. Το τραγικότερο όλων είναι ότι η καταγραφή των πηγών υδροληψίας θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στα οποία θα βασιστούν τα σχέδια διαχείρισης που καταρτίζονται για κάθε περιοχή, αποδεικνύοντας ότι η εφαρμογή της Οδηγίας για τα Νερά στη χώρα μας θα γίνει... α λα ελληνικά.

Από την πρώτη στιγμή, η Οδηγία 2000/60 για τη διαχείριση των υδάτων έγινε πηγή προβλημάτων για τη χώρα μας. Οι κρατικές υπηρεσίες κλήθηκαν να βάλουν τάξη στο χάος δεκαετιών, χωρίς πόρους και προσωπικό, με τον φόβο το τελικό αποτέλεσμα να είναι «ασκήσεις επί χάρτου». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καταγραφή των γεωτρήσεων, είτε των νόμιμων (των οποίων έληξε η αδειοδότηση) ή των παρανόμων. Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη το καλοκαίρι, μέχρι χθες έπρεπε να δηλωθούν όλες οι αρδευτικές γεωτρήσεις και μέχρι τον Ιούνιο όσες χρησιμοποιούνται για ύδρευση. Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, εκκρεμούσε η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εξάμηνης παράτασης στην προθεσμία.
Ολα αυτά, για να μπει μια τάξη στο σημερινό χάος. Ολόκληρες περιοχές, όπως το αργολικό πεδίο, η Κορινθία, τα νησιά του Αιγαίου, η Θεσσαλία έχουν γίνει «σουρωτήρια» από τις γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα την εξάντληση και υφαλμύρινση των υπόγειων υδροφορέων.
Οι «σφιχτές» προθεσμίες της νομοθεσίας, όμως, δεν έδειξαν να συγκινούν κανέναν.
- Στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, όπως ανέφερε ο διευθυντής Υδάτων Νοτίου Αιγαίου της αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου κ. Ηλίας Νόκας, έχουν κατατεθεί από 2-3 αιτήσεις για όλα τα νησιά! Εκτιμάται ότι στα δύο νησιωτικά συμπλέγματα υπάρχουν περισσότερες από 10.000 νόμιμες και παράνομες γεωτρήσεις.
- Στα νησιά του βορείου Αιγαίου, όπως ανέφερε ο διευθυντής Υδάτων Βορείου Αιγαίου της αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου κ. Ευ. Κοντής η εικόνα διαφέρει ανά νησί. Στη Χίο για παράδειγμα έχουν κατατεθεί περί τις 400 αιτήσεις (από τις οποίες έχουν υπογραφεί οι 10). Σε όλο το βόρειο Αιγαίο εκτιμάται ότι υπάρχουν περί τις 8-10.000 γεωτρήσεις.

πηγή:kykladesnews.
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε