Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Υπάρχουν και κάποιοι που θυμούνται το μεγάλο χρέος της Ευρώπης στην Ελλάδα

Μας έχουν σούρει τα εξ’ αμάξης οι ξένοι και πολλές φορές δικαίως. Αλλά τις περισσότερες φορές, ειδικά τα μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό μας έχουν ξεφτιλίσει. Να, όμως, που υπάρχουν και ορισμένες σοβαρές φωνές που γράφουν κάτι καλό για την Ελλάδα. Όχι ότι πρέπει να μείνουμε στις αρχαίες προτομές και τα περασμένα μεγαλεία, αλλά είναι μια παρηγοριά για να αντιμετωπίσουμε το άσχημο παρόν και το δυσοίωνο μέλλον.

Σύμφωνα λοιπόν με άρθρο που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Le Figaro και το οποίο υπογράφουν δύο καθηγητές φιλοσοφίας, η Ευρώπη χρωστά στην Ελλάδα ένα χρέος 2.500 χρόνων. Όπως αναφέρουν λοιπόν οι καθηγητές Τιερί Φορμέ και Μαρτέν Στεφένς, του γαλλικού πανεπιστημίου του Μετς, μια σειρά από κατακτήσεις του πνεύματος έγιναν στην Ελλάδα και γι’ αυτό η Ευρώπη χρωστά πολλά στη χώρα μας. Αναρωτιούνται οι καθηγητές:

  • Οι ακαδημίες δεν έγιναν στη μνήμη του πρώτου μεγάλου θεσμού της γνώσης που ιδρύθηκε από τον Πλάτωνα στον κήπο του Ακάδημου, στην Αθήνα;
  • Τα Ιδρύματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν φέρουν το όνομα που δόθηκε από τον Αριστοτέλη στη σχολή του, το Λύκειο; Τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν ακόμη και πάντα τη γεωμετρία από τα θεωρήματα του Θαλή και του Πυθαγόρα;
  • Ο γιατρός δεν πρέπει να δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη; Τέχνη, λογοτεχνία, μυθολογία, τεχνικές κάθε είδους: ο κατάλογος αυτών που οφείλουμε στην Ελλάδα είναι μακρύς».

Τέλος οι δύο Γάλλοι καθηγητές, αναλύουν ποιο είναι το χρέος της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα αυτή την στιγμή «Αυτό που απαιτεί από μας σήμερα η Ελλάδα, είναι να τιμήσουμε το ανεξάντλητο χρέος μας προς αυτήν καθιστάμενοι αντάξιοι των θεσμών που μας κληροδότησε: η δράση που θα αναλάβουμε δεν μπορεί να είναι μόνον οικονομική».

Είπαμε και στην αρχή. Το να μένουμε στη δόξα και το πνεύμα των προγόνων μας δεν μας πάει παρακάτω, δεν δημιουργούμε το δικό μας πολιτισμό. Ίσως αυτό πληρώνει σήμερα η Ελλάδα. Την κρίση αξιών κατά κύριο λόγο που προέρχεται από την έλλειψη πολιτισμού τα τελευταία 40 χρόνια.

Όμως, είναι καλό να θυμόμαστε με αυτά τα άρθρα ότι η Ελλάδα έχει μια βαριά κληρονομιά.

Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε