Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ΗΤΑΝ ΜΥΘΟΣ Η ΕΚΦΡΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΙΣΙΓΚΕΡ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ;ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ... ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΗΣ "PAX AMERICANA" ΚΑΙ ΤΗΣ" ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ"



"Ο λαός των Γραικών είναι αναρχικός και δύσκολος να τιθασευτεί. Γι' αυτό πρέπει να τον χτυπήσουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως αναγκασθή να συμμορφωθή. Εννοώ να πλήξουμε τη γλώσσα του, την θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε την δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, ώστε να μην μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή την νευραλγική περιοχή στρατηγικής σημασίας για μας"



"The Greek people are anarchic and difficult to tame. For this reason we must strike deep into their cultural roots: Perhaps then we can force them to conform. I mean, of course, to strike at their language, their religion, their cultural and historical reserves, so that we can neutralize their ability to develop, to distinguish themselves, or to prevail; thereby removing them as an obstacle to our strategically vital plans in the Balkans, the Mediterranean, and the Middle East"



Η κυνική αυτή ομολογία ανήκει στον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ την περίοδο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο Χένρι Κίσιγκερ.Η γνησιότητά της έχει αμφισβητηθεί από πολλούς ενώ έχει διαψευστεί και από τον ίδιο τον Κίσινγκερ (δεν είναι η μοναδική διάψευση που έχει κάνει ο Γερμανο-εβραιο-αμερικανός πολιτικός .Πολλά χρόνια πρίν διέψευδε μετα βδελυγμίας θέσεις που αποδείχτηκαν αληθείς όταν μετα απο χρόνια άνοιξαν οι σχετικοί απόρρητοι φάκελοι του state department) .Στις 12.2.1997 από την «Turkish Daily News» δημοσιεύτηκε αυτή η "δήλώση" καθώς επίσης και στο περιοδικό NEMECIS της Λ.Κανέλλη.

Πιο κάτω αναδημοσιεύουμε κάποια στοιχεία που καταδεικνύουν αφ΄ενός την αλήθεια των τότε καταγγελιών για τον ρόλο του Χένρυ Κίσιγκερ,αφ΄ετέρου πόσο αναξιόπιστες ήταν οι διαψεύσεις αυτών των καταγγελιών απο την πλευρά των ΗΠΑ....
---------------------------------
Με το ίδιο θέμα εχει ήδη ασχοληθεί το ΡΕΣΑΛΤΟ απο το οποίο αναδημοσιεύουμε τα πιο κάτω:




Αυτήκοος μάρτυρας ο π. Μεταλληνός για τα όσα είπε ο Χ. Κίσινγκερ για τους Έλληνες και την Ελλάδα. Ψευδή τα περί "μύθων"




Ο π.Μεταληνός έχει ακούσει αυτούσια την ομιλία του Χ. Κίσινγκερ , περί "ατίθασων Ελλήνων που πρέπει να πληγούν στις πολιτιστικές ρίζες τους κλπ" σε αγγλική γλώσσα, όπως δήλωσε στην εκπομπή του Αντώνη Ζησιμάτου «Με Αποψη» στις 30 Ιουνίου 2003. Ο πατήρ Μεταλληνός, είπε τότε, «εσπούδαζα στην Γερμανία οταν ο Kissinger έδωσε αυτήν την διάλεξη. Ητανε 1974 και άκουγα την ελληνική εκπομπή του μακαρίτη Παύλου Μπακογιάννη απο το Μόναχο. Η ομιλία γινότανε στα αγγλικά που ακούγονταν στο βάθος και με ελληνική μεταγλώτισση. Μιλάω αγγλικά και μπορώ να σας πώ με απόλυτη βεβαιότητα ότι ο Kissinger έκανε αυτές τις δηλώσεις γιατί τον άκουσα να τις κάνει»... Αυτά, με αφορμή τα όσα λανθασμένα γράφει ο Πάσχος Μανδραβέλης στην "Καθημερινή", δηλ. ότι οι δηλώσεις Κίσινγκερ είναι μύθος (εδώ) Αυτά είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια, όπως και η ιστορία της "διάψευσης" (άραγε τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ο αναξιόπιστος Χ. Κίσινγκερ, μετά τον σάλο που προκάλεσε η ομιλία του; ) γιατί επιμένουν λοιπόν κάποιοι (και πάντα οι ίδιοι) να επικαλούνται την "διάψευση" του Κίσινγκερ;



Ο απολαυστικός κ Μανδραβέλλης και η «λογική της συνωμοσίας»





Καμιά φορά ο κ Μανδραβέλλης και να θέλει να σε αφήσει να αγιάσεις δεν γίνεται. Ακολουθεί το παρακάτω κείμενο πρός απόλαυση


Κωμωδία του ποδαριού


Tου Πασχου Μανδραβελη


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_49_17/04/2008_266821 / pmandravelis@kathimerini.gr


Tο περίεργο δεν είναι μόνο η αναπαραγωγή των μύθων περί Κίσιγκερ και ελληνικής γλώσσας που αναφέρει ο Παντελής Μπουκάλας («Κι α σου μιλώ με παραμύθια» «Καθημερινή» 15/4/2008). Πιο περίεργο είναι η ευκολία αναπαραγωγής τους. Οχι μόνο στους καφενέδες, αλλά στα μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή ακόμη και μέσα στη Βουλή. Υπό φυσιολογικές συνθήκες μια παραγωγή τύπου «Αλ τσαντίρι Νιουζ» θα έπρεπε να έχει κάποιο τμήμα τεκμηρίωσης. Ή έστω μερικούς ανθρώπους που να εξετάζουν την ακρίβεια όσων εκστομίζει ο εθνικός μας κωμωδός. Μιλάμε για την εκπομπή με τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα και πιθανότατα τις μεγαλύτερες εισπράξεις από τις διαφημίσεις σήμερα στην τηλεόραση. Φευ! Στην Ελλάδα και η κωμωδία είναι του ποδαριού: βρίσκουμε κάτι στο Διαδίκτυο, μας κάνει εντύπωση και το αμολάμε στο πανελλήνιο. Ετσι χωρίς έλεγχο. Ούτε καν ένα στοιχειώδες τεστ λογικής. Τι επανέλαβε για πολλοστή φορά ο κ. Λάκης Λαζόπουλος στη δημοφιλή εκπομπή του; Οτι ο Κίσιγκερ δήλωσε πως «Ο ελληνικός λαός είναι ατίθασος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετιστεί. Εννοώ δηλαδή τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί και να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας απασχολεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή, μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ». Ωραία, ας υποθέσουμε ότι ο ελληνικός λαός είναι ατίθασος και ότι ο κ. Κίσιγκερ -που δεν έχει άλλη δουλειά- αποφάσισε να τον πλήξει. Γιατί να αποκαλύψει το σχέδιό του; Για να αμυνθούμε; Εστω ότι, παρά το γεγονός ότι είναι δαιμόνιος, του ξέφυγε. Πώς πλήττεται ένας λαός «βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες»; Πώς πλήττονται τα «τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα»; Υπάρχει κάποιο μυστικό υπερόπλο που θα μας αποκαλύψει ο κ. Λαζόπουλος; (Εδώ που τα λέμε, αν ψάξει λίγο περισσότερο στο Διαδίκτυο μπορεί να ανακαλύψει και τέτοιου τύπου ανοησίες). Κι έστω ότι πλήττονται τα «τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα» ενός λαού. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας επιχείρησης χρειάζονται δύο με τρεις γενιές. Δεν θα ήταν προτιμότερο να μας επιβάλει ένα εμπορικό εμπάργκο; Πιο αποτελεσματικό θα ήταν και πιο φθηνά θα του ερχόταν.


Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι με τους μύθους. Κυκλοφορούν παντού και σε όλες τις γλώσσες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μύθος περί της επίσημης γλώσσας των ΗΠΑ (που παρά δύο ψήφους στο πρώτο Κογκρέσο θα ήταν η ελληνική) υπάρχει και για τα γερμανικά. Στη Γερμανία, όμως, αυτό δεν γίνεται μέρος του δημόσιου διαλόγου. Δεν αναμεταδίδεται από εκπομπές μεγάλης τηλεθέασης, παρά μόνο ίσως για να χλευαστεί. Και αν ποτέ κάποια εφημερίδα δημοσιεύσει πρωτοσέλιδο κάτι σαν τη φάρσα με το «χαρτονόμισμα των Σκοπίων που απεικονίζει τον Λευκό Πύργο», τρέχει γρήγορα να το διορθώσει. Στην Ελλάδα οι μύθοι παραμένουν ζωντανοί όχι μόνο διότι αναπαράγονται χωρίς έλεγχο. Κυρίως διότι δεν υποβάλλονται σε ένα στοιχειώδες τεστ λογικής. Oλα γίνονται πρόχειρα. Ακομη και ο δημόσιος διάλογος...





Το θέμα δεν είναι μόνο η δήλωση του Κίσσιγκερ. Κανένας δεν μπόρεσε ποτέ να αποδείξει το αν ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έκανε ή δεν έκανε την περιβόητη δήλωση ανεξαρτήτως αν ο ίδιος διέψευσε την δηλωσή του. (ο κ Μανδραβέλλης και οι όμοιοι του-Μπουκάλας- ξεχνουν ότι το «ΝΕΜΕΣΙΣ» της κ Κανέλλη μίλησε για τοποθέτηση και όχι για δήλωση αυτού του ανθρώπου για αυτό το θέμα. Άρα πολύ εύκολα κάποιος να διαψεύσει ότι έχει πει και να εξαφανίσει τις όποιες πηγές ξεπρόβαλαν το θέμα). Το θέμα είναι η ουσία της όποιας δήλωσης την οποία ο κ Μανδραβέλλης και οι όμοιοι του διακωμωδούν όπως φαίνεται και στο παραπάνω άρθρο του. Μπορεί να μην γνωρίζει πως γίνεται η αποδόμηση μιας κοινωνίας αλλά ήταν ύπερ μιας σειράς ζητημάτων: Βιβλία ιστορίας της Ρεπούση, πρωτοβουλίας Διαμαντοπούλου για την Αγγλική γλώσσα ως επίσημης, την εθνοτική αλλοίωση του πληθυσμού με 2 εκ αλλοδαπούς, της πλήρης απελευθέρωσης της αγοράς που οδήγησε 3 εκ Έλληνες στην φτιώχια,την δημιουργία μειονοτήτων στην Ελλάδα κλπ. Έτσι ποία η διαφορά του να διακωμωδείς την ουσία μιας τέτοιας τοποθέτησης αλλά να παίρνεις θέση σε μια σειρά θεμάτων όπως τα παραπάνω; Κατα τα άλλα: Η ιστορική λοβοτομή μέσω βιβλίων ιστορίας τύπου Ρεπουση, η απόπειρα περιθωριοποίησης της Ελληνικής γλώσσας, η εθνοτική αλλοίωση του πληθυσμού με 2 εκ αλλοδαπούς, η συνειδητή υποχώρηση σε κάθε εθνικό θέμα που βαφτίζεται «έντιμος συμβιβασμός», η οικονομική εξαθλίωση ενός λαού προς χάριν του νεοεφιλελευθερισμού κλπ ,ως αποδόμηση μιας κοινωνιάς, κατά την μανδραβέλλεια λογική δεν υπάρχουν .και αν υπάρχουν απλά ως υπερβολές εθνικιστών. Ρε παιδιά! το «βρεγμένο ματσούκι» πως λέγεται στην κοσμογονία του Ησίοδου;;;


Δημήτριος Ν


http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?p=16206&sid=5f627fe24032f6bc097121d2e4d0ee8c


...........................


Τον κ.Κίσιγκερ προσπάθησαν να ...ξεπλύνουν απο την "ρετσινιά" και οι γνωστοί της ομάδας των "φορέων" του "ΙΟΥ" της "Ελευθεροτυπίας":


"...Οσοι προσπάθησαν να εξηγήσουν την απάτη, όπως ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος, λοιδωρούνται σαν «τοποτηρητές και αμύντορες εν Ελλάδι της υπολήψεως του Κίσινγκερ» (Χρ. Σαρτζετάκης), ενώ το πλαστό «ντοκουμέντο» θα υιοθετήσουν και αρθρογράφοι όπως ο Κ. Μπέης («Ε» 15.10.97), ο Στ. Παπαθεμελής («Βήμα» 2.8.98) ή ο Ν.Ψυρούκης («Ελλοπία» 11.1998). Γιατί να πιστέψει κανείς τον πάλαι ποτέ «μάγο» της αμερικανικής διπλωματίας;Κι όμως... Η καλύτερη απόδειξη για την πλαστότητα της «δήλωσης» είναι το γεγονός ότι αυτή είχε δημοσιευθεί οκτώ τουλάχιστον χρόνια πριν από τότε που υποτίθεται πως έγινε! Στην «Ελευθεροτυπία» της 26.1.1987, ο δικηγόρος Θ. Σταυρόπουλος τη χρησιμοποιεί -κι αυτός- ως επιχείρημα για την «ανάγκη» επιστροφής των αρχαίων στα γυμνάσια. Η μόνη διαφορά, εδώ, αφορά τη χρονολόγησή της: Νοέμβριος του 1973, «ακριβώς μετά τη σφαγή του Πολυτεχνείου»..."


(Ελευθεροτυπία, 1/4/2001)
Σχόλιο απο την klasikoperiptosi
Ο Ισοκράτης (436-338 π.Χ.) είχε πει:
“Η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι καταχράστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία”.

...................................................


Κίσινγκερ: «Έλλην προοδευτικός» του Χρήστου Γιανναρά, Καθημερινή


Την αδιαφορία στην Ελλάδα για την προκλητικά ωμή δήλωση του Κίσινγκερ, τολμώ να πώ ότι την καταλαβαίνω. Είναι απτή απόδειξη ότι η στρατηγική που εισηγήθηκε ο πολύς Χένρυ έχει τεθεί σε εφαρμογή με εντυπωσιακά κιόλας αποτελέσματα... Σημασία πλέον δεν έχει τι είπε και αν το είπε ο Κίσινγκερ. Τα γεγονότα και το τι γίνεται μιλάνε από μόνα τους. Νεναίκοι, γασμούλοι κουίσλινγκς, grecosaxons, λαδωμένοι με χιλιάδες χιλιάδων δολαρίων έχουν βαλθεί να υλοποιήσουν τις στρατηγικές του Κίσινγκερ.



Αποκαλυπτικό: Νέα Απόρρητα έγγραφα για το ρόλο του Κίσινγκερ


Date: Monday, July 24 @ 10:30:26


EDTTopic: ΚύπροςΟυάσιγκτον.


- Του Μιχάλη Ιγνατίου


Τρεις ημέρες μετά την τουρκική εισβολή και λίγες μόνο ώρες πριν από την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα, ο Χένρι Κίσιγκερ κάλεσε τους πιό στενούς του συνεργάτες σε μία συνάντηση, όπου υποτίθεται ότι θα λάμβαναν κρίσιμες αποφάσεις. Από την συζήτηση, που διεξήχθη στο γραφείο του, διαφαίνονται ξεκάθαρα τα εξής:


Πρώτον: Μετά το πραξικόπημα και την εισβολή και αφού είχε ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των αμερικανικών σχεδιασμών για την Κύπρο, ο Κίσιγκερ δεν ενδιαφερόταν καθόλου για τον τερματισμό της κρίσης. Είχε ξεκαθαρίσει στο μυαλό του, ότι για ένα διάστημα θα «παίξει» τον Μακάριο εναντίον του Γλαύκου Κληρίδη, (και τον Κληρίδη εναντίον του Μακάριου). Θα αποφάσιζε δε, για την τύχη του Αρχιεπισκόπου αφού άκουγε την γνώμη του Καραμανλή. Ελπιζε και ευχόταν ότι ο τότε πρωθυπουργός, θα έλεγε το «όχι» στον Μακάριο.
Δεύτερον: Στην αρχή, προστάτευσε τη νέα ελληνική κυβέρνηση υπό τον Καραμανλή, και έδωσε μάχη εναντίον των Βρετανών, οι οποίοι, κατά την γνώμη του, προετοίμασαν διάσκεψη στη Γενεύη χωρίς την συμμετοχή της Αθήνας, για να δώσουν το πράσινο φως στον Μακάριο να επιστρέψει στην Κύπρο. Πάντως, το εο ενδιαφέρον του για το νησί είναι ελάχιστο έως μηδαμινό.
Τρίτον: Κράτησε στον «πάγο» τον Μακάριο και τον Κληρίδη, μέχρις ότου επιτύχει συμφωνία με αυτόν που θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα αμερικανικά συμφέροντα. Εχει την σημασία του, ότι σε άλλα έγγραφα, ο Τζόζεφ Σίσκο φέρει τον κ. Κληρίδη να ισχυρίζεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Ο Κίσιγκερ αναφέρει ότι ο Μακάριος, στο εξής, πρέπει να συνεννοείται με την Ουάσιγκτον. Και τονίζει: Πρέπει να αναδείξουμε σε παίκτη τον Κληρίδη...
Τέταρτον: Ο Κίσιγκερ αποδέχεται τους όρους του Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος ζητά παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων, και πρόσβαση στην θάλασσα ενώ αρνείται την επιστροφή του Μακάριου.
Το έγγραφο με την συνομιλία που δημοσιεύουμε σήμερα, ένα από τα πολλά που έχει στην κατοχή του το «Εθνος», είναι ένα άλλο ένα δείγμα «μακιαβελισμού» και «μετερνιχ-σμού» εκ μέρους του Κίσιγκερ, ο οποίος μιλά με απαξιωτικό τρόπο, για τον Κωνσταντίνο Γλίξμπουργκ και τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Χένρι Τάσκα.



MEMORANDUM OF CONVERSATIONΘέμα: Η κρίση στην Κύπρο
Ελαβαν μέρος: υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσιγκερ, υφυπουργός για Πολιτικές Υποθέσεις Τζόζεφ Σίσκο, πρέσβης Ρόμπερτ Μακλόσκι, υφυπουργός Γουίλιαμ Μπούφφουμ, Εκτελεστικός βοηθός του υπουργού Λόρενς Ιγκμπέργκερ, ειδικός σύμβουλος του κ. Σίσκο, Εντουαρντ Τζερετζιάν, ο οποίος ήταν και ο πρακτικογράφος.
Εισήλθαν στο γραφείο ενώ η συζήτηση ήταν σε εξέλιξη: υφυπουργός Ρόμπερτ Ινγκερσολ, υφυπουργός Αρθρουρ Χάρτμαν, υφυπουργός Γουίλιαμ Χάϊλαντ
Χρόνος και τόπος της συνάντησης: 23 Ιουλίου 1974, 2.30 μ.μ., στο γραφείο του υπουργού.Σίσκο: Κατά την γνώμη μου, ο πρωθυπουργός Καραμανλής θα υποστηριχθεί από την μετριοπαθή πτέρυγα του ελληνικού στρατού. Ο στρατηγός Μπονάνος, που διαπραγματεύθηκε την εκεχειρία, δεν είναι δεξιός εξτρεμιστής αξιωματικός, (δεν είναι) από αυτούς τους τύπους που υποστήριξαν τον Ιωαννίδη. Ο Καραμανλής θα έχει την υποστήριξη της μετριοπαθούς στρατιωτικής κλίκας του ελληνικού στρατού.
Κίσιγκερ: Αλλά ο Καραμανλής πρέπει να κυβερνήσει δημοκρατικά, που σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρεθεί το χαλινάρι (unleash) από την αριστερά στην Ελλάδα.
Σίσκο: Θα έχει την υποστήριξη όλων των πολιτικών αρχηγών. Ο Καραμανλής δεν είναι Ετσεβίτ. Ο Καραμανλής είναι συντηρητικός. Για όσο διάστημα τα πάει καλά με την στρατιωτική κυβέρνηση, νομίζω ότι η πιθανότητα να αποχαλιναγωγηθεί η ελληνική αριστερά και να παρουσιάσει κάποιον σαν τον Παπανδρέου, είναι ένα απίθανο σενάριο.
Κίσιγκερ: Η πρόβλεψή μου είναι ότι ο Καραμανλής θα νομιμοποιήσει την αριστερά. Το ηθικό του ελληνικού στρατού έχει πέσει. Μέσα σ’ ένα χρόνο θα έχει ενεργοποιηθεί το αριστερό κίνημα και θα κάνει «κοινοπραξία» με άλλα πολιτικά κινήματα στην Ελλάδα. Βέβαια, αυτή (εννοεί την κυβέρνηση Καραμανλή) είναι καλύτερη κυβέρνηση για μας σε ότι αφορά τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα στις ΗΠΑ. Είναι πιό εύκολο να εργαστούμε μαζί τους. Αλλά θα δούμε. Είναι εφιαλτικό ότι στην Μεσόγειο, πολλές χώρες, απομακρύνονται από την πολιτική διακυβέρνηση και στρέφονται προς τον στρατό. Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία υπάρχει κίνημα υπέρ του στρατού. Στην Ισπανία, όπου επίκειται ο θάνατος του Φράνκο, ο στρατός μπορεί να επανέλθει στην εξουσία. Συνδέοντας όλα αυτά με τα γεγονότα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ολόκληρη η βόρεια περιοχή της Μεσογείου είναι σε καθεστώς πολιτικής ρευστότητας. Υπάρχουν πραγματικότητες. Δεν είναι θέμα εάν μας αρέσει η στρατιωτική ή η πολιτική εξουσία.
Σίσκο: Ας επιφυλαχθούμε να αποφανθούμε (για το θέμα) για τώρα.
Κίσιγκερ: Που βρισκόμαστε τώρα από άποψη εξωτερικής πολιτικής;
Σίσκο: Θέλω να θέσω ένα θέμα. Αναφορικά με την διάσκεψη της Γενεύης, δεν νομίζω ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την συμμετοχή των Ελλήνων.
Κίσιγκερ: Υπάρχει κάποια πιθανότητα γι’ αυτό;
Σίσκο: Πληροφορηθήκαμε ότι ο Κάλλαχαν θα αναφερθεί στην πιθανότητα να γίνει (η διάσκεψη της Γενεύης) χωρίς τους Ελληνες.
Κίσιγκερ: Πάρτε μου στο τηλέφωνο τον (Βρετανό πρέσβη) Πίτερ Ράμσμποθαμ.
Ιγκλμπέργκερ: Εάν αναμένουν τον Μπούφφουμ στην Γενεύη, είμαστε υποχρεωμένοι να τους προειδοποιήσουμε ότι πιθανότατα δεν θα πάει.
Κίσιγκερ: Ο Καραμανλής θα αποδεχθεί τον Μακάριο (εννοεί ως πρόεδρο της Κύπρου);
Σίσκο: Δεν γνωρίζω. Αυτό που είναι σημαντικό, ωστόσο, είναι αυτή η ομάδα των χαμηλόβαθμων αξιωματικών.
Κίσισγκερ: Δεν μπορείς να είσαι βέβαιος για την επιρροή που θα έχει ο στρατός στην Ελλάδα τώρα. Ο Καραμανλής δεν θα είναι διακοσμητικός κυβερνήτης. Το γεγονός είναι, ότι δεν είμαι βέβαιος πως ο στρατηγός Μπονάνος μπορεί να αποφασίσει τι θα συμβεί στην Ελλάδα.
Μπούφφουμ: Διερωτώμαι εάν ο στρατός θα απαξιωθεί όταν αναλάβουν την εξουσία οι πολιτικοί.
Κίσιγκερ: Ο στρατός έχει αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων μέσα στην Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο να παραμεριστεί μία κυβέρνηση πολιτικών στην Ελλάδα.
Μακλόσκι: Στην αρχή, ο Καραμανλής θα είναι πιό δεκτικός προς τον Μακάριο. Ισως πρέπει (να αρχίσουμε) να σκεφτόμαστε διαφορετικά για τον Μακάριο.
Κίσιγκερ: Μπορούμε να ακολουθήσουμε τον ένα εκ των δύο δρόμων. Ο Κληρίδης αναδύθηκε πιό γρήγορα απ’ ότι περιμέναμε.
Σίσκο: Ο Μακάριος έστειλε μήνυμα, μέσω των Βρετανών, στον Κληρίδη.
Κίσιγκερ: Το είδα. Εάν σχηματιστεί μία «ελαφρά» κεντροδεξιά κυβέρνηση στην Ελλάδα, θα μπορούσε να είναι μία εξέλιξη την οποία δεν θα ελέγχουμε ή δεν θα έχουμε επιρροή, σε κάθε περίπτωση. Εάν ανατρέπαμε την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, (εννοεί την δικτατορική), θα είχαμε τεράστιο πρόβλημα. Δεν θα μπορούσαμε να συγκρατήσουμε την Τουρκία. Αυτή η κυβέρνηση κατέρρευσε λόγω της δικής της ανικανότητας. Εάν η Ελλάδα στραφεί προς την αριστερά, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή η συμμορία κατέστρεψε τις πολιτικές διαδικασίες.
Σίσκο: Ο Ιωννίδης και ο στρατηγός Μπονάνος, ήταν εκεί όταν συναντήθηκα με τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Ιωαννίδης έφυγε πριν ολοκληρωθούν οι συναντήσεις, αλλά ο στρατηγός Μπονάνος παρέμεινε σ’ όλη την διάρκεια των συναντήσεων.
(Στο σημείο αυτό, ο Μακλόσκι παραδίδει στον Κίσινγκερ, την επιστολή που έστειλε ο Μακάριος στον Κληρίδη).
Μακλόσκι: Πρέπει νάσαι πολύ ψυχρός (άνθρωπος) για να στείλεις μήνυμα όπως αυτό.Κίσιγκερ: Ετσι απλά, (σας λέω), ότι δεν υπάρχει αρκετή ισορροπία δυνάμεων στην Ελλάδα.
(Εισέρχεται στην αίθουσα ο Μπίλ Χάϊλαντ).
Κίσιγκερ: Τι συμβαίνει;
(Ο Χάϊλαντ ενημερώνει περιληπτικά για την πολιτική και την στρατιωτική κατάσταση (στην Κύπρο και την Ελλάδα) με βάση τις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών).
Μακλόσκι: Μήπως έχει ανακοινωθεί επίσημα η ορκομωσία του Κληρίδη ως Προέδρου της Κύπρου;
Σίσκο: Θα ρωτήσουμε τον πρέσβη Ντέϊβις για τον Κληρίδη.
Κίσιγκερ: Θέλω να γνωρίζω υπό ποιά ιδιότητα ορκίστηκε ο Κληρίδης.
Σίσκο: Οι Βρετανοί ανησυχούν περισσότερο για το εάν εγκολπωθούμε τον Κληρίδη, παρά απ’ ότι ανησυχούμε εμείς, ότι δηλαδή θα σπεύσουν πιό γρήγορα από εμάς. Είναι υπό μελέτη.
Κίσιγκερ: Τώρα εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση, εάν, δηλαδή, θέλουν τον Μακάριο να επιστρέψει. Εάν είναι αυτό το θέμα, τελείωσε (that’s it). Αλλά ας μην βιαστούμε.
Σίσκο: Δεν βιάζεται κανένας.
(Ο Κίσιγκερ τηλεφωνά στον Βρετανό πρέσβη).
Κίσιγκερ: Το εκλαμβάνω ότι οι συνομιλίες δεν θα αρχίσουν τώρα. Δεν πρέπει να αρχίσουμε πριν αποκρυσταλλωθεί η κατάσταση. Ο Κληρίδης είναι Πρόεδρος ή ασκεί καθήκοντα Προέδρου; Δεν θα τον αναγνωρίσουμε ακόμη, αλλά θα το εκτιμήσουμε εάν πράξετε και εσείς το ίδιο. Σε κάθε περίπτωση δεν θα κάνουμε τίποτα πριν διαβουλευθούμε μαζί σας. Θα κρατήσουμε τον Μπούφφουμ εδώ μέχρι να ξεκαθαρίσει λίγο η κατάσταση. Σε παρακαλώ τηλεφώνησε στον Κάλλαχαν.
(Εδώ ολοκληρώνεται η τηλεφωνική συνομιλία με τον πρέσβη της Βρετανίας). Ο Κίσιγκερ συνεχίζει: «Οι Βρετανοί έστειλαν μήνυμα στην Λευκωσία αναφορικά με την αναγνώριση του Κληρίδη (ως Προέδρου). Οσον αφορά εμάς, πρέπει να αποφύγουμε κάθε πράξη που θα υποδηλώνει αναγνώριση, αλλά πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να δημιουργήσουμε επαφή ώστε να κάνουμε τις δουλειές μας. Αντιλαμβάνομαι ότι ο Ντέϊβις συνομίλησε με τον Κληρίδη δύο φορές».
Σίσκο: Είχε και τρίτη συνομιλία σήμερα. Ρώτησε πως θα είναι η σχέση μας;
Κίσιγκερ: Ας στείλουμε στον Ντέϊβις μία ζεστή και φιλική απάντηση (για να δώσει στον Κληρίδη). Χρειαζόμαστε τον Κληρίδη ως διαπραγματευτική εξυπηρέτηση. Ακόμα και εάν ο Μακάριος επιστρέψει, δεν θέλουμε να παραιτηθεί ο Κληρίδης πρόωρα. Ο (Βρετανός πρέσβης) Ρασμπόθαμ νομίζει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει ο Μακάριος. Η υποστήριξή του στην Ελλάδα δεν θα είναι τόσο ισχυρή, όπως προηγουμένως. Πρέπει να αναδείξουμε τον Κληρίδη σε παίκτη, ώστε να μην μας εγκαταλείψει.
Μπούφφουμ: Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο μερικοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν γύρω από τον Μακάριο μετά την ανατροπή του, παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ δημοφιλής στην Κύπρο.
Κίσιγκερ: Ο Μακάριος μου είπε ότι όταν κτυπήθηκε το μέγαρό του, απλά περπάτησε έξω από το γραφείο του, μπήκε σε ένα αυτοκίνητο και έφυγε τρέχοντας. (Οι πραξικοπηματίες) ξέχασαν να φυλάξουν την πίσω πόρτα.
(Εισέρχονται στην αίθουσα ο Ινγκερσολ και ο Χάρτμαν).
Κίσιγκερ: Δεν θα υποστηρίξουμε καμία διάσκεψη εάν απουσιάζουν οι Ελληνες. Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν θα είναι καλό να συγκλιθεί η διάσκεψη αύριο. Ο Τάσκα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα πιέσουμε τους Ελληνες για να πάνε στην αυριανή διάσκεψη.
(Ο Κίσιγκερ τηλεφωνεί ξανά στον Βρετανό πρέσβη).
Κίσιγκερ: Ο πρέσβης σας, είπε στους Ελληνες ότι είστε έτοιμοι να ξεκινήσει η διάσκεψη χωρίς αυτούς και ότι αυτό αντανακλά και την αμερικανική θέση. Δεν θα υποστηρίξουμε καμία διάσκεψη για την Κύπρο χωρίς τους Ελληνες και δεν θα παραστεί κανείς εκ μέρους μας υπό αυτές τις συνθήκες. Ας ξεχωρίσουμε τα δύο προβλήματα: α). Υποστηρίζουμε με ισχυρό τρόπο μια διάσκεψη για την Κύπρο με ελληνική εκπροσώπηση. β). Μην περιμένετε βοήθεια από εμάς για μία διάσκεψη χωρίς την παρουσία των Ελλήνων. Δεν μπορείς να καλείς σε διάσκεψη μία ημέρα μετά από πραξικόπημα (εναντίον του Ιωαννίδη). Ο Τζο Σίσκο κάθεται εδώ και είχε ετοιμαστεί, εάν είχε μείνει ακόμη μία μέρα στην Ελλάδα, να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας. (Ο Κίσιγκερ γελα).
(Εδώ τελειώνει η τηλεφωνική συνομιλία με τον Βρετανό πρέσβη).
Κίσιγκερ: Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι δύο χώρες, όπου αποτελεί ύβρι η πρόταση σε ένα άνδρα να αναλάβει υπουργείο. Οποιοσδήποτε άνδρας αναλάβει, έχει να αντιμετωπίσει κάποιον άλλο που θα του κόψει τον λαιμό. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα πριν αποκρυσταλλωθεί η κατάσταση.
Χάρτμαν: Φαίνεται ότι ο Μπονάνος είναι πίσω από το πραξικόπημα (για ανατροπή του Ιωαννίδη).
Κίσιγκερ: Δεν υπάρχει περίιπτωση οι στρατιωτικοί να μπορούν να παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς υπό αυτές τις περιστάσεις. Μπορούν να παραδώσουν την εξουσία σε μία άλλη κυβέρνηση και αυτή η κυβέρνηση να ξεκινήσει από μόνη της. Μετά, ο στρατός μπορεί να προσπαθήσει να επέμβει. Παρ’όλα αυτά, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι βιώσιμη η απόλυτη στρατιωτική εξουσία. Πρέπει να αρχίσει στην Ελλάδα η πολιτική διαδικασία και ο στρατός μπορεί να προσπαθήσει να έχει επιρροή στο μέλλον. Εξαρτάται και πόσο ισχυρή είναι η αριστερά στην Ελλάδα. Οι σημερινές συνθήκες θα φέρουν την αριστερά σε πιό αναβαθμισμένη θέση στη χώρα. Πρέπει να δώσουμε πως αναδεικνύεται (αυτός ο κίνδυνος). Ειλικρινά, ο στρατός δεν θα στρεφόταν προς τους πολιτικούς εάν είχε αρκετή αξιοπιστία. Ο ελληνικός στρατός δεν μπορεί να εξαναγκάσει τον βασιλιά Κωνσταντίνο, ο οποίος, στο μυαλό το δικό μου, είναι ένας απόλυτα αναποτελεσματικός (άνθρωπος). Ο στρατός δεν μπορεί να είναι πιά αποτελεσματικός παράγοντας.Σίσκο: Σε κάθε περίπτωση, ο στρατός δεν μπορεί να αποφύγει τον Μακάριο.
Κίσιγκερ: Συμφωνώ με τον Σίσκο ότι ο ελληνικός στρατός δεν μπορεί να αποφασίσει για τον Μακάριο. Ως θέμα πολιτικής, δεν πρέπει να εναντιωθούμε στον Μακάριο, διότι ίσως θελήσουμε να επιστρέψει.
Μακλόσκι: Πως ήταν η κουβέντα σας με τον Μακάριο;
Κίσιγκερ: Ο Μακάριος παίζει ένα άγριο παιγνίδι. Με ρώτησε εάν θέλουμε να εγκαταλείψει το κίνημα των αδεσμεύτων. Του είπα πως δεν είμαι σε θέση να τοποθετηθώ για την διεθνή θέση της Κύπρου. Του είπα ότι θέλω να δώ τι θα συμβεί στις διαπραγματεύσεις. Σκέφτομαι ότι εάν υπάρξει αδιέξοδο, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε τον Μακάριο. Είπα στον Μακάριο να μην καταφύγει στους Ρώσσους. Αυτό που πρέπει να βάλει καλά στο μυαλό του ο Μακάριος, είναι ότι σε περιόδους κρίσεις δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εμάς.
Μακλόσκι: Το γνωρίζει αυτό. Θέλει να αναμειχθούν οι ΗΠΑ.
Κίσιγκερ: Είναι ένας σκληρός άνθρωπος. Του είπα πως δεν είμαστε εναντίον της επιστροφής του. Η μή υποστήριξή μας στον Κληρίδη αυτή την στιγμή, είναι η πλέον ουσιαστική χειρονομία προς αυτόν. Είναι μία εντυπωσιακή μορφή.
Ιγκλμπέργκερ (διαβάζει από τηλεγράφημα): Είναι ελάχιστη η πιθανότητα να στείλουν οι Ελληνες κάποιον στη Γενεύη τις επόμενες ημέρες. Ο Κάλλαχαν ανησυχεί λόγω των καθυστερήσεων, ιδιαίτερα επειδή οι Τούρκοι είναι υπό ατμόν. Οι Τούρκοι θα μπορούσαν να γίνουν δύσκολοι. Ο Κάλλαχαν θα δώσει το πράσινο φως για την διάσκεψη μεθαύριο.
(Ο Κίσιγκερ τηλεφωνεί στον Μάικλ Αλεξάντερ, τον προσωπικό γραμματέα του Βρετανού υπουργού των Εξωτερικών).
Κίσιγκερ: Ελπίζω ότι δεν θα δράσετε χωρίς να μας μιλήσετε. Ποιός σας εξαναγκάζει για να γίνει η συνάντηση; Δεν έχω την αίσθηση ότι οι Τούρκοι είναι τόσο θυμωμένοι. Σε παρακαλώ να το καταστήσεις ξεκάθαρο στους δικούς σου, ότι όλες οι πλευρές πρέπει να είναι εκεί πριν κάνουμε οτιδήποτε. Πρέπει να δώσουμε στην ελληνική κυβέρνηση 48 ώρες, πριν εμφανιστούν στην διάσκεψη. Θα χειριστούμε τους Τούρκους μαζί. Εάν η χούντα ήταν ακόμη στην εξουσία, θα ήταν επιθυμητό να γίνει άμεσα η διάσκεψη. Εν τη απουσία της, δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα.
(Ολοκληρώνεται το τηλεφώνημα με τον Αλεξάντερ).
Ιγκλμπέργκερ: Ο Κάλλαχαν θα σου τηλεφωνήσει σε μία ώρα.
Χάρτμαν: Οι Τούρκοι μας έδωσαν κατάλογο με πέντε περιοχές (στην Κύπρο) όπου οι Τουρκοκύπριοι έχουν αφανιστεί (από τους Ελληνοκύπριους).
Κίσιγκερ: Στείλε το μήνυμα στον Βαλντχάϊμ, στη Νέα Υόρκη.
(Ο Κίσιγκερ ζητά να τηλεφωνήσουν στον Ετσεβίτ).
Ινγκερσολ: Στην διάρκεια της συνομιλίας σου με τον (υπουργό Αμυνας) Σλέσινγκερ, έγινε απεμπλοκή των αεροπλάνων;
Κίσιγκερ: Ναι. Η θέση μας για τον Μακάριο είναι η εξής: Εάν είναι ο πιό λογικός υποψήφιος, πρέπει να επιστρέψει. Ομως, πρέπει να επιστρέψει ως αποτέλεσμα συζητήσεων μαζί μας. Δεν κλίνει να στηριχθεί στην Σοβιετική Ενωση, τουλάχιστον αυτή την εβδομάδα. Μέχρι την άλλη Δευτέρα, όταν θα τον συναντήσω, θα έχουμε μία καλή ανάλυση για την κατάσταση. Εάν η ελληνική κυβέρνηση θέλει τον Μακάριο και η τουρκική δεν έχει καμία αντίρρηση, ούτε εμείς έχουμε. Ο πρέσβης Ντέϊβις πρέπει να μας δώσει μία εκτίμηση για την ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων στο νησί.
(Ο κ. Χάϊλαντ εισέρχεται ξανά στην αίθουσα).
Χάϊλαντ: Ο Κληρίδης ορκίστηκε ως Πρόεδρος της Κύπρου.
Σίσκο: Εγινε καμία αναφορά στην παράγραφο 2, του Αρθρου 44, του Συντάγματος της Κύπρου;
Κίσιγκερ: Θέλω να απαντηθεί η ερώτηση, εάν δηλαδή ο Μακάριος είναι ο πιό ισχυρός άνδρας στο νησί. Θέλω μία ανάλυση άμεσα. Ο Ντέϊβις πρέπει να σταματήσει ένα βήμα πριν την αναγνώριση, αλλά πρέπει να δημιουργήσει σχέση με τον Κληρίδη.
(Γύρω στις 3.30 μ.μ., άρχισε η συνομιλία του Κίσιγκερ με τον Ετσεβίτ).
Κίσιγκερ: Πως βλέπετε την κατάσταση; Κύριε πρωθυπουργέ, δώστε αυτή την θέση σας στον πρέσβη μου. Πήρατε το τηλεγράφημά μου το πρωί. Κατά την κρίση σας, πότε πρέπει να αρχίσουν οι συνομιλίες; Αυτό είναι τρομακτικό λάθος. Η εισήγησή μου είναι ότι όταν δεν υπάρχει κυβέρνηση, είναι άδικο να πιεστεί αυτή η χώρα, ιδιαίτερα όταν δεν έχει ακόμα υπουργό Εξωτερικών. Από αβροφροσύνη δώστε τους την δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη. Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν αντιπρόσωπο πριν από την Πέμπτη. Ο Μπούφφουμ δεν θα πάει πριν από την Πέμπτη.
(Αναμένοντας την απάντηση του Ετσεβίτ, ο Κίσιγκερ δήλωσε τα εξής στους συνεργάτες του: «Θέλουν να αρχίσει η διάσκεψη (στη Γενεύη) και να κάθονται εκεί να περιμένουν τους Ελληνες. Λάρι (Ιγκλμπέργκερ) τηλεφώνησε στον Αλεξάντερ (γραμματέα του Κάλλαχαν) και πέστου ότι ακούσαμε πως ο Κάλλαχαν και ο Ετσεβίτ συμφώνησαν να γίνει η διάσκεψη στη Γενεύη την Τετάρτη, χωρίς τους Ελληνες»).
(Ο Κίσιγκερ απευθύνεται στον Ετσεβίτ)
Κίσιγκερ: Δεν θα στείλουμε κανένα πριν πληροφορηθούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να στείλει κάποιον στη Γενεύη. Προχωρείστε με αυτό που συμφωνήσατε να κάνετε. Δεν έχω δικαίωμα να παρέμβω για μία συμφωνία που κάνατε με τους Βρετανούς. Μολαταύτα θα προτιμούσα να ξέρω ότι θα λάβουν μέρος όλες οι πλευρές. Δεν έχουν κυβέρνηση (στην Ελλάδα). Πως μπορείτε να ακούσετε κάτι από αυτούς όταν δεν έχουν καν κυβέρνηση;
(Τελειώνει η τηλεφωνική συνομιλία με τον Ετσεβίτ).
Κίσιγκερ: Οι Βρετανοί έχουν συμφωνήσει με τον Ετσεβίτ ότι αυτός και ο υπουργός Εξωτερικών Γκιουνές θα συναντηθούν χωρίς τους Ελληνες. Πες στους Βρετανούς ότι θέλω να τους ενημερώσω για τα εξής: Ο Ετσεβίτ μου είπε πως συμφώνησαν να συναντηθούν στη Γενεύη ανεξάρτητα αν πάνε οι Ελληνες ή όχι. Εάν οι Ελληνες δεν είναι εκεί, αυτοί θα τους περιμένουν στη Γενεύη. Αυτό θα φανεί σαν βιασμός των Ελλήνων και θα ενισχύσει τον μύθο για αμερικανο-βρετανο-τουρκικό βιασμό της Ελλάδας. Θα υποσκάψει οποιαδήποτε πολιτική ομάδα αναλάβει την εξουσία στην Ελλάδα. Δεν θα κάνουμε καμία κίνηση πριν συνεννοηθούμε με τους Βρετανούς. Εχουμε μείνει άφωνοι με την απόφαση και νομίζουμε πως πρόκειται για φρικτή ιδέα. Μέχρι να ακούσουμε από τους Ελληνες, δεν θα πάει Αμερικανός αντιπρόσωπος στη Γενεύη.
Σίσκο: Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι Ελληνες δήλωσαν ότι θα παραστούν στην διάσκεψη, είναι επειδή θα είμαστε εμείς εκεί.
Χάρτμαν: Οι Τούρκοι είναι σε επαφή με τη νέα ελληνική κυβέρνηση;
Κίσιγκερ: Δεν με ενδιαφέρει. Είναι παλαβή ιδέα να πιεστεί μία κυβέρνηση η οποία μόλις σχηματίστηκε. Τηλεφώνησε στο γραφείο του Κάλλαχαν. Γιατί βιάζονται; Ο Ετσεβίτ αντιδρά στις βρετανικές πιέσεις. Μέχρι να λάβει η αμερικανική κυβέρνηση οριστική απάντηση από την ελληνική, δεν θα πάει Αμερικανός αντιπρόσωπος στη Γενεύη. Θα ζητήσουμε επίσης να μην κάνουν άλλα μονομερή βήματα. Με την ευκαιρία, ο Ετσεβίτ μου είπε πως ο Κληρίδης έχει μεγάλο πλεονέκτημα, αφού έχει την «σκιά» της νομιμότητας. Ο Ετσεβίτ μου είπε ότι ο πρεσβευτής του στην Αθήνα, θα διερευνήσει το θέμα με τους Ελληνες πριν ο Γκιουνές μεταβεί στη Γενεύη. Εάν στο τέλος αυτής (της ιστορίας), ο Μακάριος επιστρέψει και προκύψει αυτό μετά την αμερικανο-βρετανο-τουρκική συνομωσία εναντίον της Ελλάδας, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι εναντίον μας από την αρχή.
(Ο Ιγκλεμπέρκερ και ο Χάρτμαν αποχωρούν από την αίθουσα).
Σίσκο: Ο Κάλλαχαν επιχειρεί προληπτική επίθεση. Θέλει να επιδείξει σθεναρή ηγεσία. Λέει ότι έχει από πίσω του το Κοινοβούλιο και νομίζει πως μπορεί να πειθαναγκάσει τους Ελληνες. Κάνει λάθος. Το Ην. Βασίλειο μπορεί να παίξει αυτόν τον ηγετικό ρόλο μόνο εάν διατηρήσει την αξιοπιστία του με τους Ελληνες και τους Τούρκους.
Κίσιγκερ: Εάν η πρώτη του πράξη είναι να επαναφέρει τον Μακάριο, τότε υπονομεύει τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Σίσκο: Θα υιοθετήσουν μία ρεαλιστική προσέγγιση, δημιουργώντας για την ώρα σχέσεις με τον Κληρίδη.
Ινγκερσόλ: Εχεις καμία αίσθηση μετά την συζήτησή σου με τον Ετσεβίτ;
Κίσιγκερ: Ο Ετσεβίτ επιθυμεί να παραμείνουν οι Τούρκοι (στρατιώτες) στην Κύπρο. Δεν θέλει να επιστρέψει ο Μακάριος. Κατά συνέπεια, εάν η διάσκεψη (στη Γενεύη) αποφασίσει την επιστροφή του Μακάριου, δεν πρέπει να γίνει με την επιβολή του εκ μέρους μας στους απρόθυμους (να τον δεχθούν) Τούρκους. Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα μας να τον σπρώξουμε στον λαιμό των Τούρκων. Είναι πιθανό, μετά από δύο χρόνια, να απαιτήσει ο Μακάριος ενωμένη Κύπρο, το οποίο είναι εναντίον των τουρκικών αντιλήψεων.Σίσκο: Ο Ετσεβίτ, προσπαθεί να γεφυρώσει το πολιτικό χάσμα στην Τουρκία. Οι νεαροί αριστεροί τον υποστηρίζουν. Ομως, δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία χωρίς τον τουρκικό στρατό. Επομένως, ο λόγος για τον οποίο υιοθτεί την θέση την οποία τώρα υποστηρίζει, είναι επειδή προσπαθεί να φροντίσει, την ίδια στιγμή, και την αριστερά και τους στρατιωτικούς.
Κίσιγκερ: Στηναρχή, ο Ετσεβίτ ενδιαφερόταν μόνο να αυξήσει τις τουρκικές δυνάμεις στο νησί και να αποκτήσει πρόσβαση στη θάλασσα για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ωστόσο, όταν αργότερα πρόσθεσε τους όρους για αποχώρηση των Ελλήνων αξιωματικών και επιστροφή του Μακάριου, γνώριζε πως το πακέτο δεν θα γινόταν αποδεκτό, ούτε από τον Μακάριο ούτε από τους Ελληνες. Στην πραγματικότητα, το πρώτο πράγμα που είπε στον Σϊσκο ήταν: «Τώρα δεν με νοιάζει ποιος θα αναλάβει την προεδρία». Εάν επιθυμεί νομιμότητα, μπορεί να πάρει τον Μακάριο. Εάν το αναλύσει κάποιος αυτό, η επιστροφή του Μακάριου στην εξουσία, θα είναι κακή εξέλιξη για τους Τούρκους. Ο Μακάριος είναι ικανός να επανενώσει την Κύπρο. Επίσης, στο μέλλον θα προσπαθήσει μέσω των Ην. Εθνών, να διώξει τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο. Δεν ξέρω τι θέλει η ελληνική κυβέρνηση. Πιθανόν, ο Κληρίδης είναι η καλύτερη λύση για την Κύπρο. Οσον αφορά τις ΗΠΑ, δεν μπορούμε να επιβάλουμε τον Κληρίδη, ή, ανεξαιρέτως, να στηρίξουμε τον Μακάριο, πριν οι Ελληνες και οι Τούρκοι, συναινέσουν για τον Μακάριο, ή αποφασίσουν να εναντιωθούν σ’ αυτόν. Εάν οι Ελληνες και οι Τούρκοι συναινέσουν στον Μακάριο, είναι εντάξει. Εάν και οι δύο εναντιωθούν στον Μακάριο, τότε πρέπει να υποστηρίξουμε τον Κληρίδη. Αυτό που δεν μπορούμε να έχουμε, είναι μία διάσκεψη μεταξύ των Βρετανών και των Τούρκων οι οποίοι θα επιλέξουν τον Μακάριο. Τότε η ελληνική κυβέρνηση θα επιρρίψει την ευθύνη σε εμάς.
Μπούφφουμ: Οι Τούρκοι δεν μπορούν να δεχθούν τον Μακάριο χωρίς δραστικές δομικές αλλαγές στην Κύπρο.
Χάϊλαντ: Ο Κληρίδης ορκίστηκε ως προσωρινός πρόεδρος της Κύπρου.
Κίσιγκερ: Ποιά είναι η αντίληψη του Ρότζερ Ντέϊβις για τον ρόλο του (Κληρίδη). Οταν μιλά με τον Κληρίδη, τί μηνύματα του δίνει; Πρέπει να στείλουμε οδηγίες στον Ντέϊβις. Πρέπει να καταλάβει, ότι πρέπει να είναι εξαιρετικά φιλικός με τον Κληρίδη και να σταματήσει ελάχιστα πριν την αναγνώριση.
Σίσκο:
θα στείλουμε αμέσως οδηγίες στον Ντέϊβις. Ο Ντέϊβις είπε ότι ο Κληρίδης θα έχει την υποστήριξη των Κυπρίων και ότι μπορεί να διατηρηθεί στην εξουσία. Κατά την γνώμη μου, ο Ντέϊβις ήταν άψογος στην διάρκεια της κρίσης.
Κίσιγκερ: Συμφωνώ.Εκανε καλή δουλειά.
Χάϊλαντ: Ο Κληρίδης είπε στον Ντέϊβις ότι οι Τούρκοι μεταφέρουν βαρέα όπλα σε άλλες περιοχές και ότι η νέα τουρκική επίθεση αναμένεται το ξημέρωμα. Ο Κληρίδης ζήτησε να σταλεί μήνυμα στην Τουρκία για κατάπαυση του πυρός, ώστε να αποτραπεί αιματοκύλισμα στο νησί.Σίσκο: Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από τους ακροδεξιούς Ελληνες αξιωματικούς. Προσπαθούν να βρουν δικαιολογία για να επέμβουν.
Χάϊλαντ: Ενας στρατηγός ισχυρίστηκε ότι στην Κύπρο διεξάγεται γενικός πόλεμος.
Κίσιγκερ: Ο Ντέϊβις χρειάζεται να γνωρίζει τί πρέπει να κάνει. Εκανε εξαιρετική δουλειά. Με την ευκαιρία, χαίρομαι που επέστρεψες Τζο (Σίσκο). Δεν μπορώ να αντέξω να μην έχω κάποιον να με αντιπολιτεύεται. (Ο Κίσιγκερ γελά).
(Ο Ιγκλμπέργκερ και ο Χάρτμαν επιστρέφουν).
Ιγκλμπέργκερ: Τους έστειλα στον διάολο. Η τελική τους απάντηση είναι ότι δεν συμφώνησαν με τον Ετσεβίτ. Εάν ακούσουν απόψε ότι οι Ελληνες δεν θα πάνε (στη Γενεύη), τότε θα αναβληθεί η διάσκεψη για 24 ώρες. Οι Βρετανοί θα έρθουν σε επαφή με τον Γκιουνές για την αναβολή. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πάνε αύριο. Υπογράμμισα την θέση σου, ότι εάν δεν πάνε οι Ελληνες, δεν μπορεί να γίνει συνάντηση και ότι δεν πρέπει να υπάρξουν μονομερείς κινήσεις. Επίσης, υπογράμμισα ότι πρέπει να διαβουλευθούν μαζί μας,
Κίσιγκερ: Οι Βρετανοί μας λένε ότι εάν ακούσουν από τους Ελληνες ότι δεν θα βρίσκονται εκεί, θα συγκλιθεί η διάσκεψη. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση για να τους πει ότι πάνε ή όχι (στη Γενεύη). Ολα αυτά είναι μυθεύματα. Για επτά χρόνια φώναζαν και ζητούσαν πολιτική κυβέρνηση στην Ελλάδα. Δεν είναι προς το συμφέρον τους να σκοτώσουν αυτή την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποφύγουν βρετανο-τουρκική ή αμερικανο-βρετανο-τουρκική συνομωσία εναντίον της Ελλάδας. Εάν ο Κάλλαχαν πρέπει να παέι στη Γενεύη, ας πάει και ας έχει χωριστές συναντήσεις με τους Ελληνες και τους Τούρκους.
Σίσκο: Εάν το Ην. Βασίλειο, επιβάλει διμερείς συναντήσεις με τους Τούρκους, προτού είναι έτοιμη η ελληνική κυβέρνηση, αυτό θα μπορούσε να ανατρέψει τους Ελληνες πολιτικούς ηγέτες.
Ιγκλμπέργκερ: Εχουμε πρόβλημα επικοινωνίας με την Αθήνα. Η πρεσβεία φαίνεται ότι έχει προσεγγίσει απευθείας το NMCC (Εθνικό Στρατιωτικό Κέντρο Διοίκησης στο Πεντάγωνο).Κίσιγκερ: Αυτό που κάνουν είναι απαράδεκτο. Πρέπει να δοθεί οδηγία στον πρέσβη (Χένρι) Τάσκα, να μην προσεγγίζει κανένα στην Ουάσιγκτον, (να μην έχει σχέση) με κανένα άλλο κανάλι, παρά μόνο απευθείας σε μένα. Δεν μπορούν να επικοινωνούν με το NMCC σε κανένα επίπεδο. Χρειάζομαστε καθαρή ενημέρωση για την πραγματική κατάσταση στην Αθήνα. Ποιός το κάνει αυτό από την πρεσβεία;
Ιγκλμπέργκερ: Οποιος και να το κάνει, λαμβάνει εντολές από τον Τάσκα.
Κίσιγκερ: Δεν έχω δει ποτέ μου τέτοια ανικανότητα. Οταν έχεις τους Ελληνες να διαδηλώνουν στους δρόμους, σημαίνει ότι τελείωσαν οι στρατιωτικοί. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει σε πόλεμο. Στην οδηγία προς την πρεσβεία μας στην Αθήνα, να τους πείτε να ενημερώσουν την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα στείλουμε αντιπρόσωπο στη Γενεύη πριν λάβουν την δική τους απόφαση. Επίσης, να εκμαιεύσετε από αυτούς κάποια αίσθηση για το θέμα του χρόνου. Οσον αφορά τους Τούρκους, δώστε την αίσθηση στον πρέσβη Μακόμπερ στην Αγκυρα, ιδιαίτερα σε σχέση με την συνομιλία μου με τον Ετσεβίτ, για την θέση μας αναφορικά με τις συνομιλίες της Γενεύης. Για τον Κληρίδη, δεν μπορούμε να μιλήσουμε πριν οι κυβερνήσεις ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους.
This article comes from Greek Newshttp://www.greeknewsonline.com/
The URL for this story is:http://www.greeknewsonline.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5233
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε