Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ”κακός” Σαντορινιός

Ο ”κακός” ΣαντορινιόςΔευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017. Το πρώτο κουδούνι χτύπησε και ως είθισται κάθε χρόνο, συζητάμε τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες τις χώρας. Στα χρόνια της κρίσης, παρακαλάμε με την έναρξη της σχολικής περιόδου, να μην φτάσουμε στα Χριστούγεννα και ψάχνουμε εκπαιδευτικούς για να καλύψουν τα κενά στα σχολεία μας. Φέτος το σκηνικό για αρκετές περιοχές της χώρας διαφοροποιήθηκε δυστυχώς προς το χειρότερο. Σε τουριστικές – απομακρυσμένες περιοχές προστέθηκε ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα.

Οι εκπαιδευτικοί μας, οι άνθρωποι που μαθαίνουν στα παιδιά μας γράμματα, δεν έχουν που να μείνουν. Σαντορίνη, Μύκονος, Ρέθυμνο, και άλλες περιοχές δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους αναπληρωτές που τελευταία στιγμή (βάσει των διαδικασιών που ορίζονται ) πρέπει να βρουν κατοικία. Η έκπληξή τους είναι μεγάλη και η απογοήτευση ακόμα μεγαλύτερη καθώς διαπιστώνουν πως δεν υπάρχουν σπίτια και στην περίπτωση που βρεθεί κάτι πρέπει να πληρώσουν ένα σοβαρό ποσό για ενοίκιο.

Κάπου εδώ ξεκινά η διαδικασία απόδοσης ευθυνών. Φταίνε οι Σαντορινιοί που δεν διαθέτουν τις ιδιοκτησίες στους εκπαιδευτικούς, και προτιμούν να τις εκμεταλλευτούν τουριστικά; Φταίει η τοπική αυτοδιοίκηση που ενώ γνωρίζει το πρόβλημα δεν έχει φροντίσει να το λύσει; Φταίει η πολιτεία γιατί.....;;;

Η αλήθεια δεν γνωρίζουμε αν βρίσκεται κάπου στη μέση, όμως ως μόνιμοι κάτοικοι αυτού του μικρού νησιού, έχουμε το προνόμιο να μπορούμε να εκφράσουμε άποψη γιατί ζούμε το πρόβλημα.

Σε ότι αφορά στην ευθύνη των «κακών» Σαντορινιών που δε διαθέτουν την ιδιοκτησία τους σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς, και γενικότερα δημόσιους υπαλλήλους, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο «κακός» Σαντορινιός που είχε την τύχη να γεννηθεί στη Σαντορίνη και κληρονόμησε ένα σπίτι καλείται να πληρώσει υπέρογκα ποσά για ΕΝΦΙΑ και άδικους φόρους . Με λίγα λόγια αντιμετωπίζεται ως μεγαλοεπιχειρηματίας «από κληρονομιάς». Ο «κακός» Σαντορινιός που είναι μισθωτός στη Σαντορίνη, καλείται να ζήσει στο νησί με το τριπλάσιο κόστος και τα ίδια έσοδα με αυτόν που μένει στην ηπειρωτική χώρα. Ο «κακός» Σαντορινιός που μέχρι πρόσφατα δεν είχε νοσοκομείο, ο «κακός» Σαντορινιός που για να πάει στην Πρωτεύουσα του Νομού του χρειάζεται μια ολόκληρη μέρα και αρκετά χρήματα, ο «κακός» Σαντορινιός που βρίσκεται κάθε τρεις και λίγο αποκλεισμένος (κακοκαιρίες, απεργίες κ.λ.π...) ... ο «κακός» Σαντορινιός πρέπει να επιβιώσει και μια λύση είναι η στροφή στο τουριστικό προϊόν. Ας μην κατηγορούμε λοιπόν τον «κακό» Σαντορινιό κάθε τρεις και λίγο. Ας μην θεωρούμε με την παραμικρή ευκαιρία ότι η Σαντορίνη είναι ο επίγειος παράδεισος, η γη της επαγγελίας.

Πάμε τώρα στην Τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτήν, την υποστελεχωμένη, με τις λίγες αρμοδιότητες , που σε κάθε ευκαιρία λειτουργεί πυροσβεστικά για να λύσει προβλήματα. Βλέπεις οι της τοπικής αυτοδιοίκησης γνωρίζουν τα προβλήματα του τοπικού διαμερίσματος που διοικούν, άρα αυτοί είναι αρμόδιοι να τα επιλύσουν. Μάλιστα. Συμφωνούμε απόλυτα. Εργαλεία έχουν; Χέρια έχουν; Αρμοδιότητες έχουν; Μάλλον όχι. Βέβαια στην περίπτωσή μας, σαφώς και το πρόβλημα ήταν γνωστό, άρα θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει η Δημοτική αρχή για να βρεθούν οι απαραίτητοι χώροι για τους εκπαιδευτικούς.

Πάμε και στην πολιτεία. Μια λέξη απαντά σε κάθε ερώτημα για τις ευθύνες της. Νησιωτικότητα. Η έννοιά της έχει καταργηθεί εδώ και πολύ καιρό. Τα προνόμια της συνταγματικά κατοχυρωμένης νησιωτικότητας δεν υφίστανται. Οι διοικούντες χρόνια τώρα, πλέκουν το εγκώμιο στους πρωταγωνιστές του τουρισμού, εισπράττουν κάθε χρόνο από τους φόρους, αλλά το αντίκρισμα, μηδενικό. Με λίγα λόγια τιμωρούν τους νησιώτες και τους «κακούς» Σαντορινιούς. Αυτούς που δεν έχουν ανάγκη βρε αδερφέ... στη Σαντορίνη μένουν!!

Οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, απ’ ότι φαίνεται θα βρουν στήριγμα από τους «κακούς» Σαντορινιούς. Από τους ιδιώτες και τους επιχειρηματίες. Από αυτούς τους «κακούς» που είναι πρώτοι στον εθελοντισμό, που είναι πρώτοι στον τουρισμό, που είναι πρώτοι σε μεγαλοψυχία. Αυτοί είναι οι Σαντορινιοί. Και το αποδεικνύουν κάθε τρεις και λίγο. Όπως με το νοσοκομείο, όταν κατηγορήθηκαν ότι δεν το αγαπάνε, θα αποδείξουν για μια ακόμα φορά ότι θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν γράμματα. Και θα στηρίξουν τους δασκάλους και τους καθηγητές των 800 €. Ας το ακούσει και αυτό η πολιτεία. Ο «κακός» Σαντορινιός να δούμε τι άλλο θ’ ακούσει!!! 

πηγή: neasantorinis
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε