Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013

Το "99 των ακινήτων"- Ερχεται το μεγάλο πλιάτσικο στην ιδιωτική περιουσία με τα κοράκια να μαζεύουν κοψοχρονιά τις πρώτες κατοικίες των Ελλήνων. Συνωμοσιολογία;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ. ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΛΟΓΙΑ Η ΛΗΣΤΕΙΑ.
Γράφει ο  Κοσμάς Θεοδωρίδης
Προ ολίγων εβδομάδων, σημειώθηκε ένα ακόμη ορόσημο στη διαδικασία καταρρεύσεως τιμών των ακινήτων που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Σε ένα από τα γραφεία μας, πουλήθηκε ένα ωραίο γωνιακό διαμέρισμα ορόφου με θέα πράσινο στο μισό περίπου της αντικειμενικής του αξίας. Ο αγοραστής είναι κάτοικος εξωτερικού και ο ιδιοκτήτης είναι ιδιαιτέρως χαρούμενος που τα καταφέραμε. Λίγο αργότερα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δημοσιοποίησε τους αριθμούς παραστάσεων δικηγόρων Αθηνών σε συμβόλαια ακινήτων.
Ενδεικτικώς, όπως ανέφερε ο ημερήσιος τύπος, οι παραστάσεις των δικηγόρων στα συμβόλαια τα παλαιότερα έτη ανέρχονταν αντιστοίχως:
2005
112.231
2006
89.282
2007
90.910
2008
83.515
2009
70.361
2010
61.437
2011
40.103
2012
22.410
για το πρώτο 
εξάμηνο του 2013
1.744
Λόγω της αλλαγής του νόμου, οι φετινές παραστάσεις αναφέρονται μόνο σε συμβόλαια άνω των 80.000 ευρώ και είναι υποχρεωτικές μόνο για τον αγοραστή. Ωστόσο αυτό δεν κάνει τον αριθμό λιγότερο δραματικό. Αν τριπλασιαστούν οι αγοραπωλησίες μέσα στη χρόνια θα μιλάμε για περίπου 5.000 συμβόλαια άνω των 80.000 ευρώ, ενώ τα διαθέσιμα ακίνητα ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά, ότι είναι απλώς ζήτημα χρόνου πριν η κατάρρευση του αριθμού των αγοραπωλησιών περάσει στις τιμές αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα. Η μόνη “παρηγοριά” είναι ότι οι επίδοξοι αγοραστές θα πετύχουν τιμές που δεν έχουμε δει ποτέ εν καιρώ ειρήνης.
Τι βρίσκεται πίσω από αυτούς τους αριθμούς; Η απαράδεκτη διαχείριση της ουσιαστικής χρεοκοπίας του δημοσίου του 2010 και η εξωφρενική και παράλογη φορολογική πολιτική επί των ακινήτων. Μην ξεγελιέστε ωστόσο ότι είναι απλώς αριθμοί. Τα ελληνικά νοικοκυριά είχαν επενδύσει το 82% του πλούτου τους σε ακίνητα. Η συνολική αξία προ ολίγων ετών υπολογιζόταν σε 1,7 τρισ. ευρώ ή 700% του ΑΕΠ. Προσέξτε: με βάση αυτά τα στοιχεία πτώση τιμών 14,5% αντιστοιχεί σε απώλεια πλούτου για τα νοικοκυριά ίση με ένα ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία οι τιμές στις οποίες γίνονται αγοραπωλησίες είναι στο 45-55% των τιμών της κορυφής και η τάση είναι σαφώς καθοδική. Στις εμπορικές μισθώσεις, που συνήθως προηγούνται  από τις τιμές πωλήσεως, ενοικιάζουμε ακόμα και 80% κάτω.
Αντιλαμβάνεστε σε τι βιβλικής κλίμακος καταστροφή πλούτου των πολιτών οδηγεί η ακολουθουμένη πολιτική;  Πότε και με ποιό τρόπο περιμένουμε να αποκατασταθεί αυτή η πρωτοφανής καταστροφή πλούτου;  Και όταν οι πολίτες αντιληφθούν την κλίμακα της απώλειας περιουσίας που αντιλαμβανόμαστε ακόμη μόνον οι επαγγελματίες, τι θα συμβεί άραγε στη σχέση τους με το πολιτικό σύστημα; Αλλά, άντε να το εξηγήσεις αυτό στα εντελώς εκτός αγοράς μυαλά που επιδιώκουν να εισπράξουν από τα ακίνητα, πολλά από αυτά ξενοίκιαστο ή κλειστά, περίπου όσους φόρους θα εισπράξουν από τα εισοδήματα!
Σε παλαιότερο άρθρο μου το 2011, για το οποίο είχα δεχθεί σκληρή κριτική, παρομοίαζα την αγορά ακινήτων με την Σμύρνη του καλοκαιριού του 1922. Δηλαδή λίγο πριν την Καταστροφή του Σεπτεμβρίου. Βλέπουμε πλέον την καταστροφή εν εξελίξει και είναι θέμα χρόνου να την δουν όλοι. Και είναι μια καταστροφή που μπορούσε να αποφευχθεί και μπορεί ακόμη να απαλυνθεί με λήψη εκτάκτων μέτρων.
Στη συλλογική μνήμη κάποιες ημερομηνίες μένουν για πάντα χαραγμένες. Η ιστορία του χρηματιστηρίου, “το ΄99 του χρηματιστηρίου” έγραψε μια μαύρη σελίδα με την επακόλουθη κατάρρευση τιμών. Πολύ φοβάμαι ότι το επεισόδιο του χρηματιστηρίου θα μυρίζει γάλα μπροστά στο “΄99 των ακινήτων”.

* O κ. Κοσμάς Θεοδωρίδης είναι επικεφαλής του ελληνικού οργανισμού διαμεσολαβήσεων «Ακίνητα Πόλις» που έχει 8 γραφεία στην Αττική

πηγή:Κάπιταλ
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε