Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Έγινε αισθητός από Αττική μέχρι Βουλγαρία Σε κλάδο του ρήγματος της Ανατολίας ο σεισμός της Λήμνου

Σε δευτερεύοντα κλάδο του μεγάλου ρήγματος της βόρειας Ανατολίας, εντοπίστηκε το επίκεντρο της ισχυρής σεισμικής δόνησης, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το απόγευμα, με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο, νότια της Λήμνου.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής σεισμολογίας, στο Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης, το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νότια από τη Λήμνο, είχε εστιακό βάθος 8 περίπου χιλιομέτρων, ενώ μέχρι τις 9 το βράδυ είχαν σημειωθεί περισσότερες από 15 μετασεισμικές δονήσεις, που δεν ξεπερνούσαν σε μέγεθος τα 4 Ρίχτερ. "Είναι μια περιοχή με υψηλή σεισμική δραστηριότητα. Παρακολουθούμε τη μετασεισμική εξέλιξη και περιμένουμε να περάσουν τα πρώτα δύο εικοσιτετράωρα για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα", δήλωσε ο κ. Σκορδίλης.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Αθήνα στη Βόρεια Ελλάδα, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, στη γειτονική Βουλγαρία αλλά και στην Κωνσταντινούπολη.

Πάντως, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικό σεισμών αντίστοιχου μεγέθους.

Ζημιές δεν αναφέρθηκαν, ενώ και οι κάτοικοι δεν έμειναν πολλή ώρα εκτός οικιών, λόγω του ψύχους.

«Ο κόσμος ανησύχησε αλλά κανένα πρόβλημα δεν έχει αναφερθεί» δήλωσε ο δήμαρχος Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής.

Από την πλευρά του υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το στρατιωτικό διοικητή της Λήμνου Ταξίαρχο Δημήτριο Μπαλαφούτη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στο νησί. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε από τη στρατιωτική διοίκηση να είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει κάθε βοήθεια που τυχόν ζητηθεί από τις αρχές.

Το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας ξεκινάει από την Τουρκία και καταλήγει στις νήσους Σποράδες, σε μήκος 1.500 περίπου χιλιομέτρων. Στο δευτερεύοντα κλάδο του νοτιοδυτικού του άκρου, είχαν σημειωθεί στο παρελθόν δύο ισχυροί σεισμοί. Το Φεβρουάριο του 1968, σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,1 Ρίχτερ, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 20 άτομα, στο νησί του Αη Στράτη και να προκληθούν μεγάλες υλικές καταστροφές σε σπίτια. Επίσης, το 1775, είχε σημειωθεί σεισμός, μεγέθους 7 Ρίχτερ, με επίκεντρο στον ίδιο περίπου σεισμογόνο χώρο.



πηγή:pisoapothnkoyrtina
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε