Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Η μείωση του ΦΠΑ -Από 1ης Αυγούστου οι νέοι συντελεστές: Δείτε σε ποια προϊόντα μειώνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 13%



-Να περάσει ατόφια η μείωση κατά 10%  στο λογαριασμό του κάθε πελάτη στην εστίαση και όχι να μπει στην τσέπη των ιδιοκτητών θέλει η κυβέρνηση- Πού θα μειωθεί ο ΦΠΑ και πού θα παραμείνει ο ίδιος

Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% από 1ης Αυγούστου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς υποσχόμενος  καλύτερες ημέρες για τον λαό και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω.

Η κυβέρνηση βέβαια εξακολουθεί να ανησυχεί για κερδοσκοπικά παιχνίδια, παρότι η εν λόγω ανακοίνωση του πρωθυπουργού χαιρετίστηκε από τους επαγγελματίες της εστίασης.

Τα προϊόντα που πρέπει πλέον να διατίθενται με ΦΠΑ 13% και όχι 23%, σύμφωνα με το Έθνος, είναι:

- Τρόφιμα έτοιμα για φαγητό σε εστιατόρια, ταβέρνες, σούπερ μάρκετ κ.λπ.

- Χυμοί φρούτων και λαχανικών, ροφήματα όπως καφές, τσάι, σοκολάτα, αναψυκτικά, αεριούχα νερά φυσικά ή, τεχνητά ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησης τους, δηλαδή χονδρική ή λιανική και ανεξάρτητα από τα σημεία πώλησης, δηλαδή σούπερ μάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία.

- Υπηρεσίες εστίασης σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, αναψυκτήρια, σνακ μπαρ, γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης catering.

- Φαγητά σε πακέτο, αλλά και φαγητά που διατίθενται από καντίνες, κυλικεία σε γήπεδα, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, πιτσαρίες, κινέζικα, γεύματα διαίτης ή υγιεινής διατροφής, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά και οι επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπόν παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακ.

- Κατανάλωση γλυκών σε ζαχαροπλαστεία. Τα γλυκά που πωλούνται για κατανάλωση εκτός καταστήματος επιβαρύνονται ούτως ή άλλως με συντελεστή 13%.

- Υπηρεσίες εστίασης σε ξενοδοχεία και πακέτα διαμονής και διατροφής (διαμονή με πρωινό, διαμονή με πρωινό και γεύμα, all inclusive.

Πίνακας μειώσεων τιμών

Προϊόντα                      ΦΠΑ 23%    ΦΠΑ 13% 

Καφές στιγμιαίος                     3              2,76
Καφές ελληνικός μονός          1,5           1,38
Καφές ελληνικός διπλός         2,5           2,3
Φρέντο εσπρέσο                      3,5           3,22
Φρέντο καπουτσίνο                  4              3,67
Φυσ. χυμός πορτοκάλι             4              3,67
Τυρόπιτα                                  1,5           1,38
Σουβλάκι με γύρο                    2,2           2,02
Σάντουιτς                                 2,5            2,3
Πίτσα μεσ. μεγέθους               7,5            6,89
Χωριάτικη σαλάτα                    5              4,59
Πατάτες μερίδα                        3              2,76
Μακαρόνια με κιμά                  4,7           4,32
Μπιφτέκι μερίδα                       4,6           4,23
Ουίσκι σε μπαρ                        6               5,51
Μπίρα σε μπαρ                         5              4,59

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και τους πολίτες

Να περάσει «ατόφια» η μείωση κατά 10 μονάδες του ΦΠΑ στο λογαριασμό τού κάθε πελάτη,  «ποντάρει» η κυβέρνηση, τίποτα δεν το εγγυάται όμως. Το μέτρο θα ισχύσει από 1ης Αυγούστου για τουλάχιστον 4 μήνες αλλά, εάν αποτύχει, μπαίνει «ταφόπλακα» σε κάθε άλλο εγχείρημα μείωσης φόρων, για όσο τουλάχιστον διαρκεί το Μνημόνιο.

Το όφελος από τη μείωση του ΦΠΑ πάντως είναι κυρίως ψυχολογικό, αφού πρόκειται για την πρώτη «οριζόντια» μείωση φόρου εδώ και μια πενταετία. Θεωρητικά με τη μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13% θα έπρεπε μια τετραμελής οικογένεια που πλήρωνε πχ 50 ευρώ για τη βραδινή έξοδό της σε ταβέρνα, να πληρώσει τώρα 46 ευρώ, αλλά και αυτό ακόμα το μικρό κέρδος-"πουρμπουάρ" είναι αμφίβολο αν θα φανεί ικανό να κινήσει την αγορά.

Για να πείσει την Τρόικα πως θα υπάρξει όφελος στην τσέπη του καταναλωτή και τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στη δήλωσή του πως «βασίστηκα πάνω στα όσα οι επιχειρηματικές οργανώσεις, τα Επιμελητήρια και χιλιάδες μαγαζάτορες μας έχουν διαβεβαιώσει με ένα στόμα: με τη μείωση στο 13% και οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν, και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, και περισσότερα έσοδα θα πάρει το κράτος! Αυτό πιστεύω κι εγώ» τόνισε.

Στην πράξη όμως, χιλιάδες απλοί καταστηματάρχες έχουν σχεδόν προεξοφλήσει πως θα καρπωθούν οι ίδιοι τη μείωση, επειδή είχαν επιβαρυνθεί ήδη τις παλαιές αυξήσεις φόρων και σε μια προσπάθεια  να μην κλείσουν: «έχουμε γίνει εισπράκτορες του κράτους» λένε πολλοί, θέλοντας να δείξουν πως δεν έχουν περιθώρια για θεαματικές μειώσεις τιμών.

Εκ των πραγμάτων, η μείωση ΦΠΑ αφορά τελικά μόνο τους έλληνες καταναλωτές ή και τους τουρίστες που θα κινηθούν εκτός των ξενοδοχείων που τους φιλοξενούν. Καθώς ο Ιούλιος τελειώνει, τα τουριστικά πακέτα έχουν ήδη κλείσει σε τιμές με ΦΠΑ 23% και μόνο λίγοι αργοπορημένοι επισκέπτες της χώρας μας ίσως επωφεληθούν.
 
Το στοίχημα πάντως τώρα για την κυβέρνηση και τους πολίτες είναι να μην μειωθούν τα έσοδα από φόρους στην εστίαση, ώστε εκ των υστέρων να μπορεί η κυβέρνηση –ό,τι και αν έχει συμβεί με το υπόλοιπο πρόγραμμα λιτότητος- να υποστηρίξει απέναντι στην Τρόικα πως «με τη μείωση φόρων το κράτος εισπράττει περισσότερα»! Μόνο έτσι μπορεί βάσιμα να ζητήσει και άλλες μειώσεις φόρων παντού, αλλοιώς αυτές «θάβονται» οριστικά για τα επόμενα χρόνια. 

 Ο Χίτλερ μαθαίνει για τον ΦΠΑ 13% [video] Δείτε το απολαυστικό βίντεο παρακάτω...
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε