Το ζεύγος Σταύρου και Νανώς Γλατζή δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στο χώρο των Κυκλάδων, με πολύ όμορφες κατασκευές στη Μύκονο, τη Σύρο, τη Σαντορίνη κ.α. Ιδιαίτερα δε στη Μύκονο, όπου έχουν δημιουργήσει, ένα ολόκληρο χωριό, οι κατασκευές που φέρουν την υπογραφή τους αποτελούν συνώνυμο της λέξης «status»!
Ας δούμε όμως πώς είναι το δικό τους «καταφύγιο», το οποίο βρίσκεται στον Κούνδουρο της Τζιάς κι όχι στο «νησί των αέρηδων», όπως θα περίμενε κανείς... Πρόκειται, μάλιστα, για το πρώτο δημιούργημά τους, πριν από 20 χρόνια, γι αυτό και το αγαπούν πολύ!
Βρίσκεται στο μυχό του κόλπου αριστερά του Κούνδουρου, στο κέντρο μιας μικρής «κοιλάδας» από τις χαρακτηριστικές των Κυκλάδων, που δημιουργούν τα ρέματα δίπλα στην παραλία... Εδώ η βλάστηση είναι πράγματι πυκνή, φυσική και τεχνητή, ενώ έχει επίσης δημιουργηθεί με πολύ κόπο κι ένα μικρό αμπέλι, από το οποίο παράγεται το «Κάβα Νανώ» που, για την οικογένεια, είναι σίγουρα... το καλύτερο κρασί! Το σπίτι αποτελείται από δύο κτίσματα, το κυρίως και τον ξενώνα που ενώνονται μεταξύ τους με μια εντυπωσιακή βεράντα η οποία θυμίζει... πλατεία κι έχει μια τραπεζαρία που μπορεί άνετα να φιλοξενήσει 25 άτομα, καθώς κι ένα μπαρ που θα το ζήλευαν πολλά ξενοδοχεία! Η τοιχοποιία είναι δε τυπικά τζιώτικη, δηλαδή... από ξερολιθιά: συνδυασμένη με κομμάτια τοπικής πλακόπετρας, αρμοσμένα με υπομονή, δίνει ένα μοναδικό αποτέλεσμα.
Το μεγαλύτερο «ατού» είναι, πάντως, οι βεράντες καθώς είναι περιμετρικές, με άπλετη θέα στη θάλασσα και με ένα πολύ ιδιότυπο «κάγκελο» το οποίο αποτελεί και το χαρακτηριστικό γνώρισμα του σπιτιού. Είναι αυτό που μαρτυρά σε κάθε επισκέπτη ότι ο Σταύρος Γλατζής είναι, πάνω απ όλα, ένας ευφάνταστος αρχιτέκτονας! Δανειζόμενος στοιχεία από τις ξερολιθιές που έφτιαχναν οι νησιώτες στους βοσκότοπους, τα μετέφερε και τα εφάρμοσε χρησιμοποιώντας ακατέργαστα κομμάτια πέτρας σε τριγωνικούς σχηματισμούς και κατασκευάζοντας εν τέλει ένα πολύ όμορφο τοιχίο σε αρμονική κλίμακα. Σχιστόλιθος χρησιμοποιήθηκε και στο εσωτερικό του σπιτιού, προκειμένου να δημιουργηθούν ράφια, ντουλάπια, μετώπες, ακόμα και φωτιστικά και, βεβαίως, τα δάπεδα! Στο σαλόνι υπάρχουν χτιστά καθιστικά, επενδυμένα με τιρκουάζ μαξιλάρια και, στο κέντρο του, ένα τζιώτικο τζάκι, επίσης από κομμάτια σχιστόλιθου.
Εντυπωσιακή είναι δε και η τραπεζαρία, η οποία αποτελείται από ένα τραπέζι, δύο πάγκους και δύο καρέκλες, όλα από κορμούς και κλαδιά ελιάς δουλεμένα στο χέρι με την πανάρχαια μέθοδο! Ασπροκέντια, υφαντές κουρελούδες, ακροκέραμα κι έργα τέχνης με νησιώτικα θέματα, συνδυάζονται με την πέτρα που δεσπόζει παντού και δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Σε αυτήν συντελεί, φυσικά, και η διακόσμηση που φέρει εξ ολοκλήρου την υπογραφή της Νανώς Γλατζή η οποία, χρησιμοποιώντας έντονα, χαρούμενα χρώματα, έδωσε ζωή σε ένα χώρο που, αν ήταν γυμνός, θα μπορούσε να θύμιζε... αμπάρι!