Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012

Φύκη του Αιγαίου στο μικροσκόπιο Γάλλων επιστημόνων

Αποικίες ποσειδωνίας με βλαστούς που είχαν πανομοιότυπο γενετικό υλικό, βρήκαν στη Μεσόγειο Γάλλοι ερευνητές.
Οι αποικίες που εντόπισαν φτάνουν σε έκταση τα 15 χιλιόμετρα και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το είδος διατηρεί αναλλοίωτο το γενετικό του υλικό εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Το φυτό που σχηματίζει τα λιβάδια της ποσειδωνίας και παρέχει τροφή και καταφύγιο σε πολλά θαλάσσια είδη, απειλείται σοβαρά από την κλιματική αλλαγή.

Όπως εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Sophie Arnaud-Haond, από το γαλλικό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Έρευνας, ο συγκεκριμένος οργανισμός είναι μέρει «κλωνικός».

«Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αναπαραχθεί σεξουαλικώς μέσω της άνθισης και της επικονίασης, ή με τη δημιουργία νέων βλαστών, που στην ουσία αποτελούν κλώνους του μητρικού φυτού», δήλωσε στο BBC.

Με την ασεξουαλική αναπαραγωγή, όπως η κλωνοποίηση, η γενετική ταυτότητα ενός οργανισμού διατηρείται και περνά από γενιά σε γενιά, ενώ ο απόγονος της σεξουαλικής αναπαραγωγής διαθέτει γενετικό υλικό και από τους δυο γονείς.

«Καταφέραμε, μέσω προσομοιώσεων, να αποδείξουμε ότι η ποσειδωνία (Posidonia oceanica) μπορεί να πολλαπλασιαστεί με κλωνοποίηση, γεγονός που την βοηθά να αποφύγει επιβλαβείς γενετικές μεταλλάξεις», επισήμανε δρ. Arnaud-Haond.

Επιπλέον προσέθεσε ότι η μακροβιότητα του θαλάσσιου αυτού φυτού καταδεικνύει την ικανότητά του να προσαρμόζεται για να επιβιώσει.

«Η εκτιμώμενη ηλικία των κλώνων της ποσειδωνίας μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κατάφεραν να επιβιώσουν από ποικίλες περιβαλλοντικές καταστάσεις, μεταξύ των οποίων χαμηλότερες θερμοκρασίες των υδάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας για την εκπληκτική προσαρμοστικότητα που παρουσιάζουν.

Ωστόσο, η δρ. Arnaud-Haond προειδοποίησε ότι η ικανότητα του θαλάσσιου αυτού φυτού να προσαρμοστεί δεν σημαίνει ότι θα αντέξει μελλοντικές πιέσεις στο φυσικό του περιβάλλον.
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε