Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

To ηφαίστειο της Σαντορίνης κοιμάται... με το ένα μάτι ανοιχτό

Image

Η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στη Σαντορίνη, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των γεωλόγων. Το νησί του Αιγαίου, χρωστά τη μοναδική ομορφιά του στο ηφαίστειο και το ηφαίστειο δεν «κοιμάται». Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα φαινόμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν προμηνύουν κάτι καταστροφικό.

Όπως γράφει σήμερα το «Βήμα», σε αντίθεση με τους σεισμούς, που δεν μπορούν να προβλεφθούν, τα ηφαίστεια «προειδοποιούν» και μια έκρηξη μπορεί να προβλεφθεί.

Ο αναπληρωτής καθηγητής της Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Παπαδημητρίου, εξηγεί ότι «το ηφαίστειο βρίσκεται στη φάση της αναδόμησης». Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ηφαιστείου, αλλά καθησυχάζει λέγοντας ότι ακόμη και αν συμβεί κάτι τέτοιο, «δεν θα είναι καταστροφικό».

Ο Κ.Παπαζάχος που μελετά με προσοχή τη Σαντορίνη θυμάται ότι και την περίοδο 1994-2000, υπήρξε σεισμική δραστηριότητα και μετακίνηση μάγματος, αλλά δεν έγινε καμία έκρηξη.

Οι σεισμολόγοι και οι γεωλόγοι κάνουν συνεχείς μετρήσεις και παρατηρήσεις. Εξετάζουν κάθε στοιχείο που μπορεί να τους δώσει πληροφορίες για τη συμπεριφορά και την κατάσταση του ηφαιστείου. Όπως λένε, ακόμη και οι ψαράδες έχουν ενημερωθεί και μπορούν να βοηθήσουν, αναφέροντας – για παράδειγμα – αλλαγές στο χρώμα ή τη διαύγεια του νερού της θάλασσας, που μπορεί να μαρτυρά αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα ή άλλων αερίων.

Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε