Η Λευκορωσία χρειάζεται βοήθεια. Μόλις πρόσφατα, μια μεγάλη ιατρική έρευνα επιβεβαίωσε ότι το 35% όλων των κρουσμάτων φυματίωσης στη πρωτεύουσα Μίνσκ, δεν αντιδρούν στα φάρμακα. Πρόκειται για την multi drug resistant φυματίωση, ή αλλιώς MDR-TB.
Το παραπάνω είναι και μεγαλύτερο ποσοστό που έχει ποτέ καταγραφεί στον κόσμο, σε σχέση με θανατηφόρα ασθένεια, που χρειάζεται έως και δυο χρόνια για να θεραπευτεί, και που στην Δυτική Ευρώπη θεραπεύεται μόλις μια στις τρεις περιπτώσεις.
Όπως λέει ο υπεύθυνος για την φυματίωση του Π.Ο.Υ. Μ.Raviglione, «οι Λευκορώσοι ήρθαν σε εμάς για βοήθεια, και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Εδώ και πολύ καιρό, πολλές χώρες κρύβουν την πραγματικότητα γύρω από τα περιστατικά φυματίωσης που δεν αντιδρούν στην φαρμακευτική αγωγή».
Το ευρωπαϊκό παράρτημα του Π.Ο.Υ. ανακοίνωσε πρόσφατα, πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία για διάδοση αυτού του τύπου της φυματίωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, και πως αν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα συλλογικά, θα κινδυνεύσουν ακόμη και οι πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση: « η MDR-TB εξαπλώνεται ανησυχητικά στην Ευρώπη και στη Κεντρική Ασία… είναι μια παγκόσμια πανδημία που σκοτώνει περίπου 1.4 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, και ήδη έχει εισβάλλει στην Δυτική Ευρώπη, κυρίως στο Λονδίνο, το οποίο έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά φυματίωσης στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, κάπου 3.500 περιπτώσεις τον χρόνο».
Η εξάπλωση της MDR-TB αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την Ευρώπη, αφού η διακίνηση πληθυσμών είναι εύκολη, ενώ δεν υπάρχουν σύνορα στην ΕΕ.
Όπως λέει ο Raviglione, τα κράτη πρέπει να συνεργαστούν και να κάνουν πολλά περισσότερα. «Η αλήθεια είναι ότι αρκετές χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα, και εκτός από αυτές της Βαλτικής, λίγες είναι αυτές που έχουν αποτελέσματα…».
Σημειώνει τις περιπτώσεις της Εσθονίας, και της Λετονίας που μπόρεσαν και μείωσαν σημαντικά τα κρούσματα της ασθένειας στα τελευταία 15 χρόνια. Ο βασικός λόγος της επιτυχίας τους ήταν το ότι υπήρξε πολιτική θέληση για την καταπολέμηση της φυματίωσης.
Η υπεύθυνη αντιμετώπισης της φυματίωσης στην Εσθονία Piret Viiklepp, επιβεβαιώνει πως η χώρα της πέτυχε ότι πέτυχε χάρη στην πολιτική στήριξη. «Καταλάβαμε ότι ο έλεγχος της ασθένειας σημαίνει βασικά πρόληψη. Και αν μπορέσεις να την ελέγξεις, κερδίζεις και οικονομικά…».
Συμφωνεί με τον Π.Ο.Υ. ότι η φυματίωση απειλεί την Ευρώπη, και αυτό κυρίως λόγω της απουσίας συνόρων.
Ένας βασικός παράγοντας της επιτυχίας της Εσθονίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι οι ασθενείς έχουν κίνητρα να παίρνουν τα φάρμακά τους καθημερινά, για δυο χρόνια, κάτι που είναι δύσκολο αφού η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή τους κάνει να ζαλίζονται, να έχουν ναυτία, πονοκέφαλους, κλπ. Πολλοί ασθενείς θεωρούν την θεραπεία χειρότερη και από την ίδια την ασθένεια.
Για τον Π.Ο.Υ. η αντιμετώπιση της ασθένειας από την Εσθονία και την Λετονία είναι ιδιαίτερα σημαντική και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως λέει ο Raviglione: «όλες οι χώρες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτών των δυο χωρών, που απέδειξαν ότι η πορεία της ασθένειας μπορεί να αναστραφεί».
πηγή:antinews