Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΕ: Αγριο χαράτσωμα υπέρ των εταιρειών

Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα ακούνε για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και θα λένε “όχι, ευχαριστώ”. Μια ακόμα μεγάλη προσφορά του Παπακωνσταντίνου και της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Παπαδήμου, στον τόπο.

Με μια προκλητική και παραπλανητική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με την εκτίναξη του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι παρεμβαίνει στην αγορά ενέργειας «με γνώμονα την προστασία των τελικών καταναλωτών από σημαντικές αυξήσεις στις χρεώσεις που τους επιβάλλονται», γνωστοποιεί συμπληρωματικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση του λογαριασμού του ΔΕΣΜΗΕ, μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ και ουσιαστικά προαναγγέλλει νέες, αλλά έμμεσες επιβαρύνσεις στα τιμολόγια, πριν ακόμη ανακοινώσει τις νέες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα πρόσθετα μέτρα, κάποια από τα οποία είχαν αποτυπωθεί και στην προχτεσινή απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την αύξηση του τέλους το 2012, είναι:

  • Επιβολή έκτακτου, «μεταβατικού» τέλους στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με προσδοκώμενο όφελος 55 εκατ. ευρώ.
  • Μεταφορά μέρους των εσόδων από το τέλος της ΕΡΤ στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ.
  • Χρηματοδότηση από τη διάθεση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου 10 εκατ. τόνων το 2012.
  • Αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών των ΑΠΕ, χωρίς αναδρομική ισχύ, ώστε να μην πληγούν όσοι έχουν ήδη λάβει άδειες, στη βάση της σταδιακής μείωσης του κόστους εγκατάστασής τους.
  • Μετονομασία του τέλους ΑΠΕ, ικανοποιώντας μια απαίτηση των παραγωγών, που δε θέλουν να συνδέσουν τις δουλειές τους με το αυξανόμενο χαράτσι για τη χρηματοδότησή τους.

Τα παραπάνω θα ισχύσουν για το 2012, ενώ σε μια δεύτερη φάση, θα επακολουθήσει από το Γενάρη του 2013 «η μεγάλη αλλαγή που καθιστά βιώσιμο το χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ», σύμφωνα με το υπουργείο. Η μεγάλη αυτή αλλαγή θα είναι η αύξηση των εσόδων από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, καθώς θα παύσει η σημερινή εξαίρεση της ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό που δε λέει το υπουργείο, είναι ότι παράλληλα προσαρμόζει τα τιμολόγια ώστε κόστη όπως αυτό των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων να περνούν αυτόματα στον καταναλωτή. Ο οποίος θα επωμιστεί και πάλι τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ, αλλά …έμμεσα!

Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε