Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Σχέδια για αύξηση του φόρου των καταθέσεων


Γράφει ο Σπύρος Δημητρέλης
Σενάρια αύξησης της φορολογίας των καταθέσεων εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Αντιμέτωποι με τη δραματική υστέρηση των φορολογικών εσόδων αλλά και την αναζήτηση πηγών εσόδων για τα επόμενα χρόνια στα οποία θα πρέπει ο προϋπολογισμός να εμφανίζει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα οι ιθύνοντες του υπουργείου εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να φορολογήσουν και το τελευταίο περιουσιακό στοιχείο των νοικοκυριών το οποίο είχε μείνει ανέπαφο τα τελευταία δυο χρόνια της πρωτοφανούς λιτότητας. Με τη φορολόγηση, ωστόσο, το υπουργείο διακινδυνεύει να κάνει ακόμη πιο αφιλόξενο το τοπίο για τις καταθέσεις οι οποίες έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω εκροής.

Για την αύξηση της φορολόγησης των καταθέσεων οι επιτελείς της Καραγιώργη Σερβίας εξετάζουν δυο σενάρια. Η αύξηση της φορολόγησης του εισοδήματος από «κεφάλαιο» (ακίνητα, καταθέσεις, κινητές επενδύσεις κλπ) αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της εισπρακτικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει τη φορολόγηση των τόκων από τις καταθέσεις με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Εφόσον επιλεγεί αυτός ο τρόπος φορολόγησης, όπως είναι και το πιθανότερο, οι τόκοι των καταθέσεων θα φορολογούνται με συντελεστή που θα φθάνει ακόμη και το 45% για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα ύψους άνω των 100.000 ευρώ. Η λύση αυτή προβλέπει τη συνέχιση της παρακράτησης του φόρου των τόκων καταθέσεων από τις τράπεζες. Ο φορολογούμενος θα δηλώνει στη φορολογική του δήλωση το ποσό των τόκων που εισπράττει και αυτό θα προστίθεται στο συνολικό του εισόδημα. Εφόσον έχει εισόδημα χαμηλότερο των 5.000 ευρώ ετησίως (όσον είναι δηλαδή το αφορολόγητο όριο) ο φόρος των τόκων που του έχει παρακρατηθεί θα του επιστρέφεται. Αν έχει εισόδημα 5.000 έως 12.000 ευρώ τότε δεν θα έχει καμία διαφορά στη φορολόγησή του αφού ο συντελεστής φορολόγησης στο τμήμα του εισοδήματος από τα 5.000 έως τα 12.000 ευρώ είναι 10%. Αν έχει υψηλότερο εισόδημα τότε θα πληρώνει επιπλέον φόρο για τους τόκους των καταθέσεών του.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την αύξηση του υφιστάμενου συντελεστή φορολόγησης των τόκων από τις καταθέσεις. Ο συντελεστής σήμερα είναι 10% και εξετάζεται η αύξησή του στο 15%. Μάλιστα, η αύξηση αυτή εξετάζεται να συνοδευτεί και από θέσπιση αυτοτελούς φορολόγησης με τον ίδιο συντελεστή και στα εισοδήματα από την άλλη μεγάλη μορφή «κεφαλαίου», τα ακίνητα. Με την επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης στα ακίνητα τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.


Πηγή:capital
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε