Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Τα νησιά του Κωστα Μπαλάφα


«Το καθένα από τα νησιά μας έχει και κάτι δικό του να παρουσιάσει. Τα νησιά μας ήταν ένα σταυροδρόμι για Ανατολή και Δύση και καθένας που περνούσε άφηνε και τον δικό του πολιτισμό.






Εχουμε πολλά ακόμη να διδαχτούμε από τη λαϊκή τέχνη των νησιών μας και κυρίως από την αρχιτεκτονική που είναι φτιαγμένη για ανθρώπινα μέτρα.
nisia_60
Η αγάπη για την ομορφιά είναι μια έμφυτη ανάγκη.Με τα δικά του χαρακτηριστικά και τη δική του ομορφιά. Με χτίσματα εναρμονισμένα με το περιβάλλον, σε μια αισθητική ισορροπία.
nisia_160
Τις ομορφιές αυτές αποθανατίζει μέσα από τις φωτογραφίες του ο Κώστας Μπαλάφας.Η νησιώτικη Ελλάδα είναι το ένα από τα δυο σκέλη στα οποία η χώρα στηρίζει την ύπαρξή της, με τη συμβολή της στην εθνική οικονομία, από τη ναυτιλία, τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή.
nisia_102

Κάθε νησιώτικη ενότητα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τόσο σε εδαφολογική διαμόρφωση, όσο και σαν κοινωνία ανθρώπων με επιχειρηματική δραστηριότητα.


nisia_179
Οι άνθρωποι εδώ διατηρούν ατόφιες τις δικές τους πολιτισμικές καταβολές, όπως τις κληρονόμησαν από τους προγόνους αλλά και τις επιδράσεις που δέχτηκαν από ξένες εθνότητες που συναντήθηκαν και έζησαν για χρόνια μαζί.
nisia_176
Γενικά, παρουσιάζουν έντονες επιδράσεις από δυνάμεις που κατά καιρούς διαφέντεψαν τον τόπο τους και εξουσίαζαν τη ζωή τους. Διατηρούν, επίσης, αρχέγονα στοιχεία από τη ζωή και την καταγωγή τους.

Στα όμορφα ακρογιάλια και στα γραφικά λιμανάκια, που άλλοτε λικνίζονταν οι τριήρεις του Οδυσσέα, τώρα αράζουν τα τρεχαντήρια και ξεψαριάζουν τα δίχτυα τους τα ψαροκάικα. Ίδιος ο τόπος, ίδια η ζωή σε μια άλλη μορφή».

Λογια του Κωστα Μπαλάφα του τελευταίου των μεγάλων φωτογράφων, του κορυφαίου του ασπρόμαυρου, που έφυγε σε ηλικία 91 ετών. Απαθανάτισε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας ως τυφεκιοφόρος του 85ου Συντάγματος της 6ης Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ και μετέπειτα.
nisia_146

Ενα απο τα σημαντικοτερα εργα του «Τα Νησιά», εκδόσεις Ποταμός, ένα ποίημα ονειρικό.
nisia_142
Με τρόπο αφτιασίδωτο, γλυκό, τρυφερό ο Κώστας Μπαλάφας αφουγκράστηκε και αποτύπωσε τους απλούς ανθρώπους με την «έγνοια» της διατήρησης όλων αυτών που τρώει και αφανίζει ο καιρός.
nisia_136
Ενα μεγάλο ταλέντο και μια γλυκύτητα χαρακτηριζαν τον Κώστα Μπαλάφα.
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε