Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011

Φορολογούμενοι κατά της έκτακτης εισφοράς


Γράφει ο Σπύρος Δημητρέλης

Προσφυγές εναντίον της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα άρχισαν να καταθέτουν φορολογούμενοι στις εφορίες. Πρόκειται για μια κίνηση που στοχεύει αφενός μεν στο να κηρυχθεί παράνομη η εισφορά, και αφετέρου στο να τους επιστραφούν τα χρήματα αν και εφόσον η δικαιοσύνη την κρίνει αντισυνταγματική.

Πρόκειται για δηλώσεις επιφύλαξης κατά την πληρωμή της πρώτης δόσης της εισφοράς με τις οποίες οι φορολογούμενοι ουσιαστικά ασκούν την πρώτη νομική επίθεση κατά της εισφοράς επικαλούμενοι μια σειρά από διατάξεις του συντάγματος σύμφωνα με τις οποίες, όπως υποστηρίζουν, η επιβολή της έκτακτης εισφοράς είναι αντισυνταγματική. Μάλιστα στο διαδίκτυο έχουν κυκλοφορήσει και σχετικές φόρμες δήλωσης «ρητής επιφύλαξης» εναντίον της προσφυγής τις οποίες μπορούν οι φορολογούμενοι να καταθέσουν στην εφορία μαζί με την καταβολή της πρώτης δόσης.

Οι λόγοι που επικαλούνται οι φορολογούμενοι, κατόπιν νομικής καθοδήγησης, αμφισβητώντας την νομιμότητα της έκτακτης εισφοράς είναι τέσσερις:

1. Η εισφορά είναι αντισυνταγματική επειδή παραβιάζει την αρχή της μη αναδρομικής φορολόγησης των εισοδημάτων, δηλαδή φορολογούνται εκ νέου τα εισοδήματα του 2010 τα οποία έχουν ήδη φορολογηθεί.

2. Παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, καθώς για μερικά ευρώ παραπάνω εισόδημα προκαλείται υπέρμετρη επιβάρυνση. Αυτό παρατηρείται σε όσα εισοδήματα βρίσκονται στο όριο μεταξύ δυο κλιμακίων.

3. Παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης, διότι φορολογούνται και τα εισοδήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί αυτοτελώς (π.χ. τόκοι καταθέσεων) και η δήλωσή τους δεν ήταν υποχρεωτική από το νόμο. Με άλλα λόγια φορολογούνται όσοι τα δήλωσαν οικιοθελώς, ενώ απαλλάσσονται από το φόρο αυτοί που δεν τα δήλωσαν.

4. Παραβιάζεται η αρχή της παροχής έννομης προστασίας στους φορολογούμενους επειδή η διάταξη του νόμου για την εισφορά ορίζει ότι η κατάθεση προσφυγής δεν αναστέλλει την πληρωμή της.

Σημειώνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις που κατατίθεται η προσφυγή ο φορολογούμενος πληρώνει και την πρώτη δόση της εισφοράς, η οποία είναι κατʼ ελάχιστον 300 ευρώ.

Κύμα προσφυγών είχε προκαλέσει και η έκτακτη εισφορά που είχε επιβάλει το 2009 η κυβέρνηση της ΝΔ επί υπουργίας Γιάννη Παπαθανασίου στο υπουργείο Οικονομικών. Το πρωτοδικείο την έκρινε αντισυνταγματική, το εφετεία συνταγματική, το βʼ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αντισυνταγματική και αναμένεται η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ. Εφόσον κριθεί αντισυνταγματική και από την ολομέλεια του ΣτΕ τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί με έναν πρόσθετο πονοκέφαλο να επιστρέψει τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί.Πηγή:www.capital.gr
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε