Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ



Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ (Ιούλιος - Αύγουστος), το οποίο έχει εξαιρετικά άρθρα, περιλαμβάνεται κι ένα κείμενο - ανατομία του π. Βασιλείου Θερμού για τις εκκλησιαστικές πανηγύρεις.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο. Εδώ παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα που δίνει το στίγμα της παθολογίας του φαινομένου "για τα πανηγύρια":

"Έχετε συναντήσει, αδελφοί μου, πολλούς χριστιανούς που νοιάζονται για το νόημα της εορτής και εντρυφούν στα τροπάριά της; Είναι πασίγνωστο πως το πλήθος των κληρικών που συρρέουμε στις πανηγύρεις επωφελούμαστε (κυρίως κατά τον εσπερινό) προκειμένου να συζητήσουμε μεταξύ μας περί πάντων και άλλων τινών. Ποιος νοιάζεται για τα ως άνω κριτήρια της γνήσιας γιορτής; Αλλά αυτή η κρίση των πανηγύρεών μας δεν είναι παρά αντανάκλαση της γενικώτερης κρίσης της Εκκλησίας μας".

Εδώ ακριβώς είναι το θέμα, αγαπητοί συνοδίτες. Τα χαρακτηριστικά μιας πανηγύρεως σήμερον εν Ελλάδι (αυθαιρεσία, εκκοσμίκευση, κιτς, επιδειξιομανία και όλα τα συναφή) είναι χαρακτηριστικά του καθόλου εκκλησιαστικού μας βίου. Και δυστυχώς αυτή η κατάσταση συντηρείται και ανακυκλώνεται πολύ και από τους νέους ηλικιακά κληρικούς. Άρα; Ζόφος και έρεβος!

Μόνη ελπίς Αυτός ο Ιησούς, το μοναδικόν όνομα εν ω δει σωθήναι ημάς. Διότι πολλοί ψευδοπροφήται, και μέσα στην Εκκλησία δυστυχώς, μιλούν εξ ονόματός Του, πλανώντες και πλανώμενοι.



Τι μου θυμίζει τι μου θυμίζει;



Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε