Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Οι «χρυσές» βίλες της φοροδιαφυγής. Όταν γράφαμε για την βίλα του Παπακωνσταντίνου στην Σέριφο, είμασταν “Λαϊκιστές”…

Έρευνα του ΣΔΟΕ αποκαλύπτει ένα τεράστιο κύκλωμα φοροδιαφυγής που έστησε ένα κόλπο, κυρίως σε κοσμοπολίτικα νησιά όπως η Μύκονος η Σαντορίνη και η Πάρος, για να βγάζει εκατομμύρια ευρώ αδήλωτου χρήματος, μέσω της ενοικίασης πολυτελών βιλών.




Τα εισοδήματα από τις ενοικιάσεις δεν δηλώνονται πουθενά και οι επιτήδειοι ζημιώνουν εδώ και χρόνια το ελληνικό δημόσιο φοροδιαφεύγοντας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη έρευνα του ΣΔΟΕ ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2002 και μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί περισσότερες  από 3.000 ενοικιάσεις πολυτελών εξοχικών κατοικιών και έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 500 περιπτώσεις παράνομων εκμισθώσεων.

Οι περισσότερες περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω παράνομων ενοικιάσεων εντοπίστηκαν σε Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη, Πάτμο και Κεφαλλονιά ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται για να αποκαλυφθεί το «μαύρο χρήμα» που διακινείται από το κύκλωμα των φοροφυγάδων με τις πολυτελείς βίλες.

Μέσω διαδικτύου το κόλπο με τις παράνομες ενοικιάσεις

Όπως προκύπτει από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ το κόλπο στήνεται μέσω διαδικτύου. Συγκεκριμένα, οι ενοικιάσεις των  πολυτελών κατοικιών γίνονται μέσω Ιντερνετ και γραφείων του εξωτερικού τα οποία κλείνουν τις παράνομες και «αόρατες» ενοικιάσεις.

Ειδικότερα, οι  ιδιοκτήτες των ακινήτων τα διαφημίζουν στη διεθνή αγορά, με την ανάρτηση αγγελιών ενοικίασης  σε ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες, που είναι σχετικές με την αγορά του real estate.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ εντόπισαν δεκάδες Ελληνικά και ξένα site, με σχετικές καταχωρήσεις εξοχικών κατοικιών, που διατίθενται από ιδιώτες προς ενοικίαση, προσφέροντας στις περισσότερες των περιπτώσεων ακόμα και ξενοδοχειακές υπηρεσίες.

Έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε τραπεζικούς λογαριασμούς 

Επίσης, οι “Ράμπο” του ΣΔΟΕ ανακάλυψαν  ότι:

* Οι κατοικίες επιφάνειας έως και 600 τ.μ ενοικιάζονται σε ξένους και Έλληνες από 300 έως 10.000 ευρώ την ημέρα, εισοδήματα τα οποία είναι «μαύρα» και αφορολόγητα.

*Η ενοικίαση των καταλυμάτων γίνεται χωρίς αυτά να έχουν το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ, κάτι που δεν γνωρίζουν οι ξένοι ενοικιαστές και χωρίς να εκδίδονται τα νόμιμα παραστατικά.

*Οι περισσότερες ενοικιάσεις διαρκούν κυρίως μία εβδομάδα και  παρουσιάζονται ως φιλοξενία. Ωστόσο, πρόκειται για τουριστικά πακέτα που κλείνονται μέσω γραφείων του εξωτερικού.Η προκαταβολή για το μίσθωμα συνήθως  κατατίθεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού και η εξόφληση γίνεται με μετρητά κατά την άφιξη στη χώρα μας, χωρίς σε καμία των περιπτώσεων να εκδίδεται απόδειξη. Έτσι οι ιδιοκτήτες των πολυτελών κατοικιών καταφέρνουν να αποκτούν σημαντικά εισοδήματα τα οποία δεν δηλώνουν στην εφορία και δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο στο δημόσιο. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης στοιχείων, το ΣΔΟΕ ερευνά τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων για να εντοπίσει αδήλωτες συναλλαγές.

*Οι εμπλεκόμενοι φορολογούμενοι δηλώνουν στην εφορία  δεκάδες βίλες ως είναι κενές, δηλαδή ότι δεν κατοικούνται. Όμως,  οι έλεγχοι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ αποκαλύπτουν μεγάλες καταναλώσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με το imerisia.gr,  πολλές πολυτελείς κατοικίες που ενοικιάζονται εμφανίζονται στην εφορία ως αγροικίες με πλασματικά στοιχεία για τις δαπάνες ανέγερσης και τα τετραγωνικά μέτρα, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να γλιτώνουν από το τεκμήριο της κατοικίας και να πληρώνουν μικρά ποσά για το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε