Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Πώς μπορεί να σας αρρωστήσει... ένα εστιατόριο;



Κάθε φορά που πηγαίνετε σε ένα εστιατόριο γυρίζετε ικανοποιημένοι και με γεμάτο στομάχι. Κάποιες φορές όμως, αυτή η εμπειρία μπορεί να μην καταλήξει και τόσο ευχάριστα. Δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να αρρωστήσατε από το φαγητό ενός εστιατορίου και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή την αρνητική εξέλιξη. Για αυτό καλύτερα να είστε υποψιασμένοι…

Σίγουρα δεν μπορείτε να ξέρετε πώς πλένεται μια ντομάτα στην κουζίνα του εστιατορίου, υπάρχουν όμως κάποιοι τρόποι για να περιορίσετε τις πιθανότητες να αρρωστήσετε από αυτό. Χρειάζονται 2 έως 72 ώρες για να εκδηλωθούν τα συμπτώματα μιας τροφικής δηλητηρίασης και για αυτό μερικές φορές δεν είναι εύκολο να διαπιστώσουμε την προέλευση της ασθένειας. Αλλά για να μη βρεθείτε σε αυτή τη θέση, ας έχετε κατά νου τους 7 παρακάτω παράγοντες που μπορεί να σας αρρωστήσουν σε ένα εστιατόριο.
Μόλυνση

Κάθε φορά που το ωμό κρέας αγγίζει μια επιφάνεια, αυτή και ό,τι άλλο μπορεί να άγγιξε το κρέας, χρειάζονται σχολαστική απολύμανση. Η μόλυνση που μπορεί να προκληθεί από βακτήρια που αναπτύσσονται στα υπολείμματα του κρέατος, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμα και να προκαλέσει τον θάνατο. Το φαγητό λοιπόν, πρέπει να διατηρείται καθαρό κατά την αποθήκευση, την παρασκευή, τη μεταφορά και το μαγείρεμά του, αλλά και ο χώρος από τον οποίο περνάει αυτό. Το φαγητό μπορεί επίσης, να μολυνθεί για παράδειγμα από ακατάλληλο χειρισμό, για παράδειγμα αν έπεσε ή αν ανακατεύεται με βρώμικη κουτάλα.
Αλλεργίες
Παρόλο που δεν προέρχονται από μια βρώμικη ή αμελή κουζίνα, οι αλλεργίες που προκαλούν κάποια τρόφιμα σε ορισμένους οργανισμούς είναι ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να αρρωστήσετε σε ένα εστιατόριο. Υπάρχουν φορές που δεν αναφέρεται κάθε πιθανό αλλεργιογόνο συστατικό σε ένα πιάτο, για αυτό αν γνωρίζετε κάποια ευαισθησία σας σε συγκεκριμένα τρόφιμα, καλύτερα να ρωτήσετε προτού παραγγείλετε, ακόμα και αν νομίζετε ότι ξέρετε τι βρίσκεται μέσα σε αυτό. Το φυστικέλαιο για παράδειγμα, χρησιμοποιείται πολύ πιο συχνά απ’ ό,τι πιστεύει ο κόσμος και λίγος ζωμός θαλασσινών μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκεί που δεν το περιμένετε.
Θερμοκρασία

Τα τρόφιμα που θέλουν ψυγείο πρέπει να διατηρούνται περίπου στους 5 βαθμούς Κελσίου. Μεγαλύτερη θερμοκρασία από αυτή μπορεί να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα τρόφιμα, αφού για να διατηρηθούν θέλουν καλή ψύξη ή ακόμα και κατάψυξη. Η απότομη αλλαγή επίσης, στη θερμοκρασία ενός φαγητού μπορεί να αλλοιώσει την ποιότητά του. Έτσι αν μια καυτή σούπα μπει κατευθείαν στο ψυγείο, μπορεί να χαλάσει. Το καλύτερο είναι να αφήνετε το πιάτο να φτάσει πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου και μετά να το βάλετε στο ψυγείο σας.
Υγιεινή
Δεν είναι πάντα εύκολο να τσεκάρετε την κουζίνα του εστιατορίου για να βεβαιωθείτε αν είναι απόλυτα καθαρή, αλλά μπορείτε να πάρετε μια καλή ιδέα ρίχνοντας μια ματιά στη σάλα του εστιατορίου. Αν το δάπεδο είναι βρώμικο στις γωνίες, τα μενού, τα τραπέζια και το αλατοπίπερο έχουν εμφανείς δαχτυλιές, υπάρχει κάτι κολλώδες στο τραπέζι σας κτλ, τότε μπορείτε απόλυτα δικαιολογημένα, να έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για την καθαριότητα του εστιατορίου που επιλέξατε για το δείπνο σας. Γιατί αν το σκεφτείτε λογικά, αν ο εστιάτορας δεν ενδιαφέρεται για την καθαριότητα της σάλας του, τότε είναι πολύ πιθανό να μη νοιάζεται και για την υγιεινή στην κουζίνα του.
Εργαζόμενοι-ασθενείς

Μπορεί να εκπλαγείτε από το ποσοστό των εργαζόμενων στην κουζίνα των εστιατορίων που εργάζονται ενώ ασθενούν. Είναι σαφές ότι αν εκείνος που φτιάχνει τη σαλάτα σας φτερνιστεί πάνω από αυτή, τότε είναι πολύ πιθανό με τα σταγονίδια που θα πέσουν να σας μεταδώσει τη γρίπη. Όσοι εργαζόμενοι πληρώνονται με την ώρα (και είναι αρκετοί στα εστιατόρια) δεν έχουν την πολυτέλεια της αναρρωτικής άδειας. Αυτό μπορεί να συμβεί και στα καλύτερα εστιατόρια και μάλλον δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά για να το αποφύγετε, παρά να έχετε καλή πίστη στον εκάστοτε σεφ και ιδιοκτήτη, ότι τηρεί αυστηρά τους κανόνες υγιεινής.
Αλλοιωμένα τρόφιμα
Μερικές φορές τα τρόφιμα μένουν στα ράφια ή το ψυγείο για αρκετό καιρό και αρχίζουν να αλλοιώνονται, ακόμα και αν διατηρούνται στην κατάλληλη θερμοκρασία. Ο πιο εύκολος τρόπος για να σιγουρευτείτε ότι τα τρόφιμα που έχετε μπροστά σας είναι φρέσκα, αρκεί να εμπιστευτείτε την όσφρησή σας. Αν για παράδειγμα, βάλετε γάλα στον καφέ σας, θα ήταν καλό να το μυρίσετε πρώτα. Εάν έχετε παραγγείλει οστρακοειδή -ιδιαίτερα όταν είναι ωμά- δεν υπάρχει κανένας καλύτερος κριτής από την όσφρησή σας. Αν λοιπόν, τρώτε το γεύμα σας και η γεύση ή η οσμή του είναι κάπως περίεργη, τότε θα ήταν καλύτερα να το αφήσετε ή να το στείλετε πίσω.
Ημιτελές μαγείρεμα

Συγκεκριμένα φαγητά, όπως το κοτόπουλο, θα πρέπει να είναι πολύ καλά ψημένα πριν σερβιριστούν στο πιάτο και καταναλωθούν. Το κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα και μεταφέρει πολλά βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις. Σε περίπτωση που σας σερβίρουν πουλερικά και το κρέας είναι ακόμα ροζ στο εσωτερικό, ενημερώστε το σερβιτόρο και ζητήστε να σας σερβίρουν κάτι άλλο. 
 πηγή:clickatlife
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε