Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

«ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ»

Γράφει ο Δημήτρης Πράσσος.


Ένα χρησιμο βιβλίο για κάθε μελετητή της Θηραϊκής ιστορίας
  Στο Νοτιοδυτικό άκρο της Σαντορίνης, υπάρχει μια συστάδα τριών νησίδων, που είναι γνωστές με το όνομα Χριστιανά. Είναι η Χριστιανή η Ασκανία και η Εσχάτη. Τις γνωρίζουν κάποιοι λίγοι κυνηγοί που πηγαίνουν εκεί για αγριοκούνελα και μερικοί «λιμνάρηδες» που κάθε φθινόπωρο πάνε για να πιάσουν με τις φρουμέλες (ειδικό δίχτυ) τα αποδημητικά πτηνά. Όμως αυτές οι βραχονησίδες, φαίνεται πως έχουν μακρά ιστορία την οποία με υπομονή και επιμονή κατέγραψε ο κ. Αντώνης Καραμολέγκος, πρώην Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πύργου Καλλίστης. Αφορμή, υπήρξε ένα προσκύνημα που έκανε  το 2002 μαζί με τον ηγούμενο και τους μοναχούς της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία.
  Από τότε, ο Αντώνης Καραμολέγκος, άρχισε να συγκεντρωθεί ιστορικό υλικό αλλά και μαρτυρίες για τις μικρές νησίδες που κάποτε ήταν κατοικημένες, ενώ πάνω τους υπάρχουν τα ίχνη μιας αρχαίας Μονής, αφιερωμένης στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο. Αλλά η ζωή στα απομονωμένα αυτά νησάκια, φαίνεται πως αρχίζει από την προϊστορική περίοδο, καθώς έχουν βρεθεί αρκετά αγγεία και σύμφωνα με τον Α. Καραμολέγκο υπήρξαν κάποτε ορμητήριο του περίφημου κουρσάρου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα.
ΤΟ ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΑΜΟΣxristiana
  Μια από τις ενδιαφέρουσες πτυχές που καταγράφει στο βιβλίο του «Βραχονησίδες Χριστιανά» είναι το κυνηγητό ενός γερμανικού υποβρυχίου, που κρύφτηκε στα νερά της περιοχής. Αφού γλίτωσε από τα αγγλικά πολεμικά ο κυβερνήτης του, ονόμασε την κόρη του Χριστιάνα, σε ανάμνηση αυτής της περιπέτειας. Το 2005, η Χριστιάνα, πήγε στα νησιά που έσωσαν τον πατέρα της και τέλεσε το γάμο της πάνω στα ερείπια των παλιών εκκλησιών που βρίσκονται εκεί.
  Ο ερασιτέχνης αλλά επίμονος και εμβριθής  ερευνητής, παραθέτει κι άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις νησίδες που κάποτε ανήκαν στο σπουδαίο ιατροφιλόσοφο Ιωσήφ Δεκιγάλα και πουλήθηκαν για να στηρίξουν τη λειτουργία του Λεπροκομείου Θήρας.   

Οι ξερολιθιές μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία
Οι ξερολιθιές μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία
Το βιβλίο του Α. Καραμολέγκου, είναι σχετικά σύντομο, αλλά χορταστικό σε λεπτομέρειες και αποτελεί πολύτιμο απόκτημα για κάθε ερευνητή της ιστορίας της Σαντορίνης. Συνοδεύεται δε από μια εξαιρετική σειρά φωτογραφιών που ζωντανεύουν την ιστορία των νησίδων.
Ηλιοβασίλεμα στα Χριστιανά
Ηλιοβασίλεμα στα Χριστιανά
πηγή:santonews
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε