Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Ρώσοι, Ουκρανοί και Βαλκάνιοι σώζουν τον τουρισμό και φέτος

Γράφει ο Στάθης Κουσούνης


Πτώση σε μονοψήφιο ποσοστό θα παρουσιάσει φέτος η τουριστική κίνηση στη χώρα μας και σε διψήφιο ποσοστό σε ό,τι αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Αυτό εκτιμά, βάσει των σημερινών δεδομένων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ελλάδας, Γιάννης Ρέτσος, αναλύοντας τα ειδικά χαρακτηριστικά της φετινής περιόδου από τις σημαντικότερες και αναδυόμενες αγορές για τον ελληνικό προορισμό. Η βελτίωση της ροής των κρατήσεων μετά τη συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης δεν μπορεί να ανατρέψει την αρνητική εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, όπως είχε διαμορφωθεί πριν από τις εκλογές. Ειδικότερα, αρνητικά θα κλείσει η χρονιά σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ. Θετικά θα κινηθεί η εξέλιξη των αφίξεων από τη Ρωσία και την Ουκρανία, από τις βασικές βαλκανικές αγορές όπως η Βουλγαρία και η Ρωσία, καθώς και από την Τουρκία. Σταθεροποιητικά εξελίσσονται οι κρατήσεις από τις σκανδιναβικές αγορές με αυξητικές τάσεις για ορισμένους προορισμούς. Από το Ισραήλ δεν παρατηρείται η περυσινή έντονα ανοδική τάση.

Γερμανία
Βαριές απώλειες θα εμφανίσει η τουριστική κίνηση από τη Γερμανία, την πρώτη αγορά για τον ελληνικό προορισμό, παρά τη βελτίωση της ροής των κρατήσεων μετά τη συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης στη χώρα μας. Οι αφίξεις από τη Γερμανία πέρυσι έφθασαν τα 2.240.481. Ο κ. Ρέτσος εκτιμά πως με το κλείσιμο της «ψαλίδας» η απώλεια των Γερμανών τουριστών θα φθάσει έως και 500.000 σε σχέση με το 2011. Οπως σχολιάζει: «Οταν έχεις μία αγορά και χάνεις τη μισή της δύναμη στην αρχή της σεζόν, επόμενο είναι να κλείσει η ψαλίδα τεχνικά στη μέση της χρονιάς». Τον περιορισμό των απωλειών, πάντως, τον αποδίδει στην αποκατάσταση ενός κλίματος σταθερότητας και στις πολύ μεγάλες προσφορές.

Αγγλία
Από την Αγγλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα, η εικόνα παρά τη μείωση είναι καλύτερη. Ο κ. Ρέτσος επισημαίνει ότι οι προσφορές είναι μεγάλες, ενώ υπάρχει και η ενδυνάμωση της στερλίνας σε σχέση με το ευρώ που βοηθάει παρά πολύ. Οπως διαπιστώνει, δεν επηρεάστηκε ο μέσος Αγγλος επισκέπτης από την εικόνα της Ελλάδας προεκλογικά, όπως ο μέσος Γερμανός. Η μείωση από την Αγγλία προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί σε μικρό, μονοψήφιο ποσοστό.

Γαλλία
Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, διαπιστώνει ότι ανακάμπτουν οι αγορές της Βόρειας Αφρικής και ειδικά η Τυνησία, που είναι παραδοσιακή αγορά για τους Γάλλους, με μεγάλες προσφορές και πολύ χαμηλές τιμές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μεγάλη αύξηση άνω του 30% που παρουσίασε πέρυσι η τουριστική κίνηση από τη Γαλλία προς την Ελλάδα να μετατρέπεται φέτος σε ανάλογη μείωση.

Ιταλία
Μεγάλη μείωση προβλέπει ότι θα παρουσιάσει η τουριστική κίνηση από την Ιταλία λόγω της κρίσης που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα. Από την ιταλική αγορά, σημειώνει, υπάρχει μεγάλο ποσοστό μεμονωμένων τουριστών. Οι Ιταλοί ταξιδεύουν πολύ με αυτοκίνητο, πηγαίνουν πολυήμερες διακοπές και σε πολλούς προορισμούς. Επίσης, είναι πελάτες μεσαίου και υψηλού εισοδηματικού επιπέδου με έντονη καταναλωτική διάθεση. Ο κ. Ρέτσος διαπιστώνει, όμως, μεγάλη πτώση και των μεμονωμένων Ιταλών τουριστών.

ΗΠΑ
Από το 2004 έως το 2008 οι Αμερικανοί άρχισαν να ανακαλύπτουν εκ νέου τον ελληνικό προορισμό, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ. Επειδή, όμως, είναι μια αγορά που κατ’ αρχήν αφορά στην Αθήνα και ευαίσθητη σε ό,τι έχει να κάνει γενικότερα με την ασφάλεια, η μεγάλη απαξίωση της πρωτεύουσας τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την πολιτικοοικονομική αστάθεια των τελευταίων δύο ετών έχουν οδηγήσει σε πτώση την κίνηση από την Αμερική που φέτος ξεπερνάει το 45%.
Ρωσία – Ουκρανία
Παρατηρείται αύξηση των κρατήσεων σε διψήφιο ποσοστό σε σχέση με τη περυσινή σεζόν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, διατηρείται η περυσινή ανοδική τάση. Βοηθάει και η διευκόλυνση της λειτουργίας των Visa Center.
Bαλκανικές αγορές
Πολύ μεγάλη αύξηση της κίνησης διαπιστώνει προς τη Β. Ελλάδα. Βοηθούν οι πολύ καλές τιμές και προσφορές και η εύκολη οδική πρόσβαση. Η Εγνατία Οδός έχει βοηθήσει πολύ.

Τουρκία
Από την Τουρκία υπάρχει μεγάλη ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα. Αυτό φαίνεται και από την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος διευκόλυνσης διαδικασίας έκδοσης βίζας σε Τούρκους για πέντε νησιά του Αιγαίου. Επιπροσθέτως, υποστηρίζει ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική για αύξηση της κίνησης από την Πόλη, αλλά υπάρχουν εμπόδια στη διαδικασία έκδοσης βίζας, που είναι χρονοβόρος και ακριβή.

πηγή:Καθημερινή
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε