Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

Και η τρέλα καλά κρατεί:Φόρος-καρμανιόλα στην ιδιοκατοίκηση!


Γράφει ο Γιώργος Παλαιτσάκης

Νέα φοροεπιδρομή με ακόμη πιο επαχθή μέτρα, τα οποία, μεταξύ των άλλων, θα καταστήσουν ασύμφορη για εκατομμύρια Ελληνες πολίτες την κατοχή ακινήτων και θα τους υποχρεώσουν σε μαζικές εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων έναντι πολύ χαμηλών τιμημάτων, προαναγγέλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεση-βόμβα που ήλθε χθες στο φως της δημοσιότητας.

Οι τεχνοκράτες υπάλληλοι της Κομισιόν επισημαίνουν, για πρώτη φορά, ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να επιβληθεί φόρος στα τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση. Θεωρούν δηλαδή ότι πρέπει να επιβληθεί φόρος σε ανύπαρκτα εισοδήματα, τα οποία, ωστόσο, η εφορία θεωρεί ότι «αποκτούν» όσοι φορολογούμενοι διαμένουν σε δικά τους σπίτια (ιδιοκατοικούν), με την έννοια ότι έχουν κάποιο οικονομικό όφελος επειδή δεν πληρώνουν ενοίκιο!

Ο υπολογισμός

Το «όφελος» αυτό προσδιορίζεται από την εφορία τεκμαρτά, ως ποσοστό 3,5% επί της αξίας κάθε ιδιοκατοικούμενου ακινήτου, θεωρείται τεκμαρτό εισόδημα από ακίνητα και έχει την πλήρη ονομασία «ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση»! Ο υπολογισμός του «τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση» γίνεται, ειδικότερα, με πολλαπλασιασμό του ποσοστού 3,5% επί την τιμή ζώνης ανά τ.μ. της περιοχής του ακινήτου και εν συνεχεία επί τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας του ακινήτου, επί τον «συντελεστή παλαιότητας» και επί έναν ακόμη ειδικό συντελεστή κλιμακούμενο ανάλογα με την τιμή ζώνης ανά τ.μ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα αυτή τη στιγμή νομοθεσία (άρθρο 6 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος), το «τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση» απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος, ανεξαρτήτως του εμβαδού της κατοικίας. Από τη στιγμή που θα υιοθετηθεί το μέτρο της επιβολής φόρου στο «τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης», τότε εκατομμύρια Ελληνες πολίτες που διαμένουν σε δικά τους σπίτια θα φορολογηθούν με συντελεστές από 10% έως 45% για ανύπαρκτα, ουσιαστικά, εισοδήματα και θα δουν εκ νέου τις συνολικές επιβαρύνσεις επί των εισοδημάτων τους να εκτινάσσονται στα ύψη! Συγκεκριμένα, τα ανύπαρκτα «τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση» θα προστίθενται στα λοιπά εισοδήματά τους και, σε κάθε περίπτωση, θα αυξάνουν σημαντικά το ύψος του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος που υπόκειται σε φόρο με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή με συντελεστές φόρου κλιμακούμενους από 10% έως 45%!

Νέες αυξήσεις

Πέραν της επιβολής φόρου στα τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση, η Κομισιόν προαναγγέλλει για την Ελλάδα στη νέα έκθεσή της και περαιτέρω αυξήσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης για καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, περικοπές και καταργήσεις μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών!

Αναλυτικά, στην τριμηνιαία έκθεσή της για τις οικονομίες των χωρών-μελών της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει το γεγονός ότι στην Ελλάδα, όπως και σε άλλα κράτη-μέλη, δεν υπάρχει φόρος στο τεκμαρτό ενοίκιο, δηλαδή δεν υπάρχει φόρος ιδιοκατοίκησης. Τονίζει μάλιστα ότι τα φορολογικά έσοδα που εισπράττει το Ελληνικό Δημόσιο από τους φόρους στα ακίνητα είναι χαμηλά, συγκριτικά με το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Στην έκθεση της Ε.Ε. τονίζεται επίσης ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για περαιτέρω αύξηση των φόρων κατανάλωσης σε Ελλάδα, Σλοβακία, Πορτογαλία και Κύπρο.

Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος οικονομικής πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα θα απαιτηθεί διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κατάργηση φοροαπαλλαγών, αποτελεσματικότερη συλλογή του ΦΠΑ και ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, αντί μιας νέας αύξησης των φορολογικών συντελεστών.

πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε