Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

"ΜΟΝΑΧΟΙ ΚΑΙ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ": Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ!

Αξίζει πραγματικά να τα δείτε όλα, καθώς αναφέρονται Μονές απ' όλη την Ελλάδα που λειτούργησαν κυριολεκτικά ως επαναστατικοί θύλακες κατά τον Ξεσηκωμό του 1821. Ανεκτίμητα ιστορικά στοιχεία, που αποστομώνουν τους γραικύλους χριστιανομάχους:



1.''Μονή Καλτεζών''
Στο Μοναστήρι αυτό συνήλθαν πρόκριτοι και εκπρόσωποι του Κλήρου από περιοχές της Πελοποννήσου, για την συγκράτηση της πολιτικής έκφρασης του εξεγερμένου 'Eθνους.

2.«Μονή Χρέπας-Κοίμηση Θεοτόκου-Τρίπολη»
Στρατηγείο του Κολοκοτρώνη, από όπου ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου 1821 η τελική έφοδος για την άλωση της Τρίπολης.




3.«Μονή Αγίου Γεωργίου - Βουλγαρέλι Τζουμέρκα»
Ηρωικό μοναστήρι στα απόκρημνα Τζουμέρκα της Ν.Δ. Πίνδου. Συνδεδεμένο με την πτώση του Σουλίου, καθώς φιλοξένησε όλες τις οικογένειες των Μποτσαραίων. Προεπαναστατικό λημέρι ξακουστών Αρματολών. Ορμητήριο του Καραϊσκάκη και στη νεότερη αντίσταση του Ν. Ζέρβα.

4. «Μονη Αγίου Δημητρίου Ζάλογγου»
Η ύπαρξή του συνδέεται με το τέλος των πολέμων του Αλή Πασά κατά των ηρωικών Σουλιωτών και τη θυσία των γυναικών του Σουλίου.




5.«Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβους - Ν.Δ. Ελικώνας»
Σε απόμερη κρημνώδη περιοχή του Ν.Δ. Ελικώνα. Καταφύγιο ονομαστών καπεταναίων, περιοχή ασκήσεων των νεαρών Κλεφτών και συνδεδεμένο με το πέρασμα του Καραϊσκάκη για τη θρυλική εκστρατεία του στη Ρούμελη.

6.«Μονή Λιγοριτσιου - Κοίμηση Θεοτόκου Μακρυνόρος»
Σημαντικό επαναστατικό κέντρο στο Αν. Μακρυνόρος. Λημέρι του Καραϊσκάκη στο διάστημα της Β΄ Πολιορκίας του Μεσολογγίου. Από εδώ ξεκινώντας, αποδεκάτιζε την επικουρική στρατιά των Τούρκων πολιορκητών.

7.«Μονή Φανερωμένης - Σαλαμίνας»
Ο πολύτιμος ρόλος της αναδείχθηκε ιδίως στην τελευταία περίοδο της Επανάστασης.
Υποδέχτηκε και φιλοξένησε 75.000 γυναικόπαιδα από την Πελοπόννησο, την εποχή των άγριων διωγμών και σφαγών του Ιμπραήμ.



8.«Μονή Οσίου Λουκά -- Στείρι Βοιωτίας»
Το κυριότερο Βυζαντινό μνημείο στη Στερεά Ελλάδα. Σημαντικό Πνευματικό και Επαναστατικό Κέντρο της περιοχής, συνδεμένο με τη ζωή και δράση του Επίσκοπου Σαλώνων Ησαϊων.

9.«Μονή Προφήτη Ηλία Παρνασσίδας»
Στις 22 Μαϊου 1821 στο Μοναστήρι αυτό, ο Ησαϊας Σαλώνων, ο οπλαρχηγός Πανουριάς και πρόκριτοι της περιοχής, υψώνουν την σημαία της Εθνεγερσίας.




10.«Μονή Αρκαδίου Αγ. Κωνσταντίνος Ρέθυμνο»
Το θρυλικό Αρκάδι, που το έπος του ξεπερνάει όλες τις μεγάλες στιγμές του αγώνα για Ελευθερία στον 19ο αιώνα. Εδώ οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» δεν κάνουν 'Eξοδο. Γίναν οι ίδιοι Αρχάγγελοι στις ζωές τους.

11.«Μονή Κρυσταλλένιας Λασιθίου»
Επαναστατικό κέντρο του Δ. Λασιθίου. Φιλοξένησε όλες τις συναντήσεις των οπλαρχηγών της περιοχής. Τροφοδότης, νοσοκομείο και αποθήκη πυρομαχικών των πολεμιστών,καταστράφηκε δυο φορές από τις επιδρομές των Τούρκων.
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε