Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

«Ραψωδία Όμικρον» στο Μπελλώνειο


Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης (Δ.Α.Π.Ο.Σ.), υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λουκά και Ευάγγελου Μπελλώνια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, προσκαλούν τους κατοίκους της Σαντορίνης στο Θεατρικό Αναλόγιο-Παράσταση: Ομήρου Ιλιάδα, «Ραψωδία Όμικρον»

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο και οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το έργο του πρώτου των Ποιητών Όμηρο, ερμηνευμένο από την σπουδαία ηθοποιό Δήμητρα Χατούπη και τον μεγάλο μουσικό των «κρουστών» Νίκο Τουλιάτο.

Η Ραψωδία Όμικρον παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον χειμώνα στο Εθνικό Θέατρο στο πλαίσιο της παρουσίασης των 24 ραψωδιών της Ιλιάδας με τίτλο «Αρχαία κληρονομιά, νέα προοπτική». Οι αναγνώσεις της Ιλιάδας πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την ολοκλήρωση της νέας μετάφρασης του κορυφαίου φιλόλογου Δημήτρη Μαρωνίτη.

Δύο σημαντικοί δημιουργοί η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη και ο μουσικός Νίκος Τουλιάτος συμπράττουν παρουσιάζοντας την ραψωδία Όμικρον της Ιλιάδας του Ομήρου.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη προσέγγιση στη μορφή του θεατρικού αναλογίου με λόγο, ρυθμό, ήχο αλλά και αυτοσχεδιασμό όπου οι δύο καλλιτέχνες χρησιμοποιούν εκτός από τον λόγο, κρουστά όργανα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Ο λόγος γίνεται ρυθμός, και ο ρυθμός τονίζει και συμπληρώνει τον λόγο μεγεθύνοντας και αποκαλύπτοντας τις καταπληκτικές εικόνες που διαμορφώνουν το ποιητικό κείμενο του Ομήρου και η σύγχρονη και άμεση μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη.
Ολόκληρη η Ραψωδία Ο αναφέρεται στις μάχες των Τρώων και Αχαιών στα πλοία. Οι Τρώες, μετά την ανάκαμψη του Έκτορα, που πολλοί τον θεωρούσαν νεκρό, αφού δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τον Αίαντα τον Τελαμώνιο, ενθαρρύνονται και επιτίθενται στα αραγμένα πλοία των Αχαιών. Αβυσσαλέες μάχες εξελίσσονται με αποτέλεσμα πολλοί γενναίοι πολεμιστές και από τα δύο στρατόπεδα να βρουν τον θάνατο. Η μάχη είναι αμφίρροπη και μια γέρνει από τη πλευρά των αμυνόμενων και μια των επιτιθέμενων. Η περιγραφή του ποιητή στη συγκεκριμένη ραψωδία τελειώνει με τον Δία να ωθεί τους Τρώες στα πλοία των Αχαιών με σκοπό να βάλουν την πρώτη φωτιά, ώστε να την δει και να μπει στη μάχη ο Αχιλλέας. Ξεχωριστό είναι το επεισόδιο της απόπειρας του Τεύκρου, αδερφού του Αίαντα.

Ερμηνεία: Δήμητρα Χατούπη
Κρουστά: Νίκος Τουλιάτος
Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαριάννα Κάλμπαρη
Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης

Η παράσταση – αναλόγιο θα πραγματοποιηθεί στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά Σαντορίνης το Σάββατο 31 Μαρτίου και την Κυριακή 1 Απριλίου 2012 στις 19:00.

Μετά την κάθε παράσταση θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση του κοινού με τους ηθοποιούς.
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε