Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012

Η Παναγιά του Βελώνια (Υπαπαντή)

Hypapante 1936
Η "Παναγιά του Βελώνια" το 1936 [Από την προσωπική συλλογή της κας. Ασπασίας Αλεξανδρή]

Η "Παναγιά του Βελώνια", η Μητρόπολη των Ορθοδόξων, ιδρύθηκε από τον Μάρκο Μπελλώνια, Θηραίο μεγαλέμπορα, καθολικό στην καταγωγή που είχε ορθόδοξους γονείς. Κάποτε αγόρασε και έφερε από την Βενετία στη Σαντορίνη μία βυζαντινή εικόνα, την Υπαπαντή του Χριστού, που κατά την παράδοση προέρχονταν από τον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή η εικόνα βρίσκεται τώρα στον σημερινό μητροπολιτικό ναό.

Panagia of Velonias
H "Παναγιά του Βελώνια" το 1898

Αρχικά υπήρχε ένας μικρός ναός της Υπαπαντής, ο οποίος χρημάτισε για λίγα χρόνια ως Μητροπολιτικός Ναός. Ο πληθυσμός όμως των Φηρών αυξανόταν και έτσι αποφασίστηκε να κατεδαφιστεί και να φτιάχτει εκ νέου, με τη φροντίδα του ιερομόναχου Μάρκου Μπελώνια. Η κατασκευη ξεκίνησε το 1827. Ο τυπικά ιδιωτικός ναός παραδόθηκε στην δημόσια λατρεία το 1888 από τον εφημέριο και ιδιοκτήτη του, Οικονόμο Νέοφυτο Χριστοδούλου Μπελώνια, με την διαθήκη του. Από το κείμενο της διαθήκης φαίνεται και το προσωνύμιο Παναγιά του Βελώνια (και όχι Μπελώνια).


Hypapante today
Ο ναός της Υπαπαντής σήμερα

Ο μεγαλοπρεπής όμως ναός έπαθε μεγάλες ζημιές από τον σεισμό της 9ης Ιουλίου 1956 με αποτέλεσμα να κατεδαφιστεί και στη θέση του να θεμελιωθεί στις 19 Ιανουαρίου του 1963 ο σημερινός σε σχέδια του Γεωργίου Νομικού.

πηγή:klearchosguidetothegalaxy
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε