Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ζητούμενο η εφαρμογή του νέου νόμου για τις οικοδομικές άδειες


Γράφει ο Παναγιώτης Μερεκούλιας


Εξ ʽ ολοκλήρου αλλάζει ο τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών και ελέγχου των κατασκευών με τον νόμο 4030/2011 που δημοσιεύθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2011.

Δεδομένου ότι βάσει της νέας ρύθμισης η συντριπτική πλειονότητα των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση αδειών δόμησης θα κατατίθεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, τίθεται εν αμφιβόλω εάν οι υπάλληλοι των πολεοδομικών υπηρεσιών θα είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι για να μπορέσουν να χειριστούν ηλεκτρονικές αιτήσεις και δικαιολογητικά.

Και αυτό, τη στιγμή που μεγάλος αριθμός αυτών δεν διαθέτει ούτε στοιχειώδεις γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στόχος του νέου νόμου είναι η διαφάνεια στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας και ελέγχου κατασκευών και η πάταξη της διαφθοράς των πολεοδομιών που ομολογουμένως είχε φτάσει σε ανεξέλεγκτα και τραγελαφικά επίπεδα.

Με το νέο νόμο διαχωρίζεται ο μηχανισμός έγκρισης και εποπτείας των κατασκευών και οπωσδήποτε είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση των συνθηκών έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Διαφωνώ με όσους υποστηρίζουν ότι αυτές οι αλλαγές θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον κλάδο των κατασκευών. Και αυτό διότι εάν η νέα ρύθμιση δεν παραμείνει κενό γράμμα, τότε δεν θα υπάρχουν τα «καθιερωμένα δωράκια» προς τους υπάλληλους των πολεοδομιών προκειμένου να «περάσουν απαρατήρητες» πολεοδομικές ατασθαλίες. Αυθαιρεσίες που στο μέλλον θα επιβαρύνουν την αισθητική των πόλεων αλλά και την τσέπη του ιδιοκτήτη ο οποίος εκ των υστέρων θα πρέπει να τις νομιμοποιήσει.

Επιπλέον θα εξαλειφθεί η ασυδοσία εκείνης της κατηγορίας δημοσίων υπαλλήλων που πίστευαν επί σειρά ετών ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να τους κλονίσει από τη θέση τους. Αλλά και ότι είχαν το δικαίωμα να ταλαιπωρούν χιλιάδες πολίτες καθημερινά χωρίς ίχνος αιδούς.

Ας ελπίσουμε ότι το μέτρο θα λειτουργήσει ορθά και ότι η «παραδοσιακή» γραφειοκρατία δεν θα μετατραπεί σε ηλεκτρονική.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο νόμο η έγκριση δόμησης θα δίνεται εντός πέντε ημερών, ενώ η οικοδομική άδεια θα χορηγείται μέσα σε δύο μέρες από την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών στην υπηρεσία δόμησης που θα αντικαταστήσει την πολεοδομία.

* Ο κ. Μερεκούλιας είναι επικεφαλής του τμήματος μελετών της Δανός / BNP Paribas.



Πηγή:capital
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε