Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

"Τριγμοί" για τον τουριστικό κολοσσό Thomas Cook



Της Έφης Καραγεώργου

Διακόσια τρία χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από τη γέννηση του Thomas Cook του ανθρώπου που έβαλε τα θεμέλια για τα οργανωμένα ταξίδια -όπως τουλάχιστον τα γνωρίζουμε σήμερα- και δημιούργησε το πρώτο πακέτο υπηρεσιών all inclusive.

Τώρα ο όμιλος των εταιρειών Thomas Cook, που είναι ο δεύτερος στον Ευρώπη ταξιδιωτικός οργανισμός (μετά την TUI), αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Η μετοχή του κατρακύλησε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, χάνοντας μέχρι 70% της αξίας της, τα χρέη προς τις τράπεζες υπολογίζονται στα 900 εκατ. στερλίνες και το φάσμα της πτώχευσης είναι ορατό.

Αν οι «Κασσάνδρες» επαληθευτούν και η εταιρεία «σκάσει» οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές και στην ελληνική τουριστική αγορά.

Κάθε χρόνο η συγκεκριμένη εταιρεία «κλείνει» πακέτα διακοπών και μεταφέρει στην Ελλάδα περισσότερους από 1 εκατομμύριο τουρίστες, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου (Ρόδο, Κω, Κρήτη, Σαντορίνη) στο Ιόνιο αλλά και στη Χαλκιδική, ενώ καλύπτει με συμβόλαια σχεδόν όλες τις αλυσίδες ξενοδοχείων.

Οι Έλληνες ξενοδόχοι, παρακολουθούν λοιπόν τις εξελίξεις και εύχονται να μην οδηγηθεί σε πτώχευση ο ταξιδιωτικός κολοσσός, αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πρόσθετες αναταράξεις στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, και να βρεθεί λύση στις συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες. «Ο Όμιλος προσπαθεί να ανασυνταχθεί και να ξεπεράσει τα προβλήματα ρευστότητας. Δεν είναι ζημιογόνος με βάση τον τελευταίο ισολογισμό, όμως τα προβλήματα ρευστότητας, κτυπάνε ακόμα και κολοσσούς» αναφέρουν κύκλοι του ΣΕΤΕ και του ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.

Ο όμιλος Thomas Cook διαβεβαιώνει με κάθε τρόπο την πελατεία του ότι οι κρατήσεις τους εν όψει των Χριστουγέννων (αλλά και τα καλοκαιρινά πακέτα που έχουν κλειστεί) είναι απολύτως διασφαλισμένες. Και αυτό επειδή καλύπτονται από τo διεθνές σύστημα ταξιδιωτικής ασφάλισης Atol (Air Travel Organisers Licensing), ακόμα και στην περίπτωση που καταρρεύσει η εταιρεία.

Προς το παρόν η Thomas Cook ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, καθώς περιμένει απάντηση από τις τράπεζες και ότι τα λειτουργικά κέρδη στη λήξη της τρέχουσας χρήσης (30 Σεπτεμβρίου) θα είναι ανάλογα των εκτιμήσεων της διοίκησης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο η Thomas Cook έκλεισε συμφωνία με τις τράπεζες για δάνειο ύψους 100 εκατ. στερλινών και τώρα διαπραγματεύεται και νέο δάνειο ανάλογου ύψους. Τα προβλήματα αποδίδονται από τη διοίκηση της εταιρείας στην «επιδείνωση των εμπορικών συναλλαγών» εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής στην Β. Αφρική, καθώς κατηύθυνε μεγάλο μέρος της πελατείας της προς την Αίγυπτο και την Τυνησία, αλλά και από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Ταϋλάνδη, επίσης «δυνατό» προορισμό για τον όμιλο.

Ο Thomas Cook

Ο Thomas Cook γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1808 σε ένα χωριό της Αγγλίας. Χρειάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο στα 10 του χρόνια και να γίνει πλασιέ βιβλίων και στη συνέχεια ιεροκήρυκας. Το 1841 διοργάνωσε το πρώτο του ταξίδι μέσα στην Αγγλία μεταφέροντας 570 άτομα και λίγα χρόνια αργότερα είχε στήσει την ταξιδιωτική του εταιρεία που πρόσφερε πακέτα all inclusive για Παρίσι και Αίγυπτο. Μέσα σε 20 χρόνια είχε καθιερωθεί ως ανεξάρτητο ταξιδιωτικό γραφείο για οργανωμένα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη και ακολούθησε το πέρασμα στην Αμερική.

Ήταν επίσης ο πρώτος που οργάνωσε ταξίδι για τον γύρο του κόσμου που διαρκούσε 222 ημέρες και ο επισκέπτης διέσχιζε με πλοίο τον Ατλαντικό, πέρναγε στις ΗΠΑ, πήγαινε Ιαπωνία, Κίνα και Ινδία. Το 1890 η Thomas Cook πώλησε 3,25 εκατ. εισιτήρια, ενώ ο τότε πρόεδρος της εταιρείας, ο Τζον- Μάνσον Κούκ, γιός του ιδρυτή, θεωρείτο ο δεύτερος πιο σημαντικός άνδρας στην Αίγυπτο.

Στο πέρασμα των ετών ο όμιλος γιγαντώθηκε και μεταφέρει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο με τον τζίρο του το 2009 να ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ.

Τελευταίο απόκτημα του ομίλου ήταν πέρυσι η εξαγορά της Oger Tours (ειδικεύεται σε τουριστικά πακέτα για την Τουρκία), αντί 30 εκατ. ευρώ.
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε