Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

SOS για τα πουλιά των νησίδων



Κάποτε τα πουλιά φώλιαζαν με ασφάλεια στις νησίδες. Οι μόνοι ανθρώπινοι επισκέπτες εκεί ήσαν περιστασιακοί ψαράδες ή ναυτικοί. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει.




Γράφει η Δανάη Πορτόλου

Ο καθένας μας μπορεί να βρεθεί εύκολα και στην πιο απομακρυσμένη νησίδα πάνω σε ένα από τα αμέτρητα σκάφη αναψυχής που υπάρχουν και με τη βοήθεια του G।P.S. Γι αυτό το λόγο οφείλουμε να γνωρίζουμε και να προλαβαίνουμε τις ζημιές. Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί τον «Κώδικα Συμπεριφοράς στις Μικρές Νησίδες» που η ΕΟΕ εξέδωσε ειδικά για αυτούς που επιβαίνουν σε σκάφη αναψυχής.


Οι νησίδες πρέπει να προσεγγίζονται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η παρουσία του ανθρώπου μπορεί να προκαλέσει ενόχληση, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα πουλιά που φωλιάζουν σε αυτές διότι μπορεί:

• να αποτρέψει τα πουλιά από το να φωλιάσουν, να οδηγήσει στην εγκατάλειψη των φωλιών ή ακόμη στην καταστροφή ολόκληρης της αποικίας τους

• να αναγκάσει τα ενήλικα πουλιά να σηκωθούν από τις φωλιές τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα αυγά και οι νεοσσοί από τον δυνατό ήλιο, το κρύο και τη βροχή

• να οδηγήσει σε χαμηλή αναπαραγωγική επιτυχία, καθώς τα μικρά δεν ταΐζονται κανονικά

• να αυξήσει τη θήρευση αυγών και νεοσσών.
Αλλά και η παρουσία κατοικίδιων ζώων πάνω στις νησίδες είναι επικίνδυνη, καθώς οι φωλιές πουλιών μπορεί να βρίσκονται ακάλυπτες στο έδαφος. Και μόνο η θέα ενός σκύλου ή μιας γάτας μπορεί να τρομοκρατήσει τα πουλιά και να αποτελέσει αιτία για την αυτόματη εγκατάλειψη της αποικίας.

Ποντίκια και αρουραίοι, που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τα αυγά και τους νεοσσούς, δυστυχώς έχουν ήδη μεταφερθεί ακούσια από τον άνθρωπο στις περισσότερες νησίδες. Οι λίγες νησίδες που δεν έχουν τρωκτικά, είναι ιδιαίτερα πολύτιμες διότι βρίσκουν σε αυτές μοναδικό καταφύγιο σπάνια πουλιά, όπως ο Πετρίλος.

«Κώδικας Συμπεριφοράς στις μικρές νησίδες»

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσει κανείς τις νησίδες χωρίς να βλάπτεται η άγρια ζωή. Η αποφυγή της ενόχλησης και η συμβολή στη διατήρηση αυτών των νησίδων είναι ευθύνη όλων μας!

Έτσι, καλό είναι πάντα να θυμόμαστε:
• Τα πουλιά φωλιάζουν στις ακατοίκητες νησίδες από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο. Εάν λοιπόν προσεγγίζοντας μία νησίδα αυτή την περίοδο, δείτε πουλιά να σηκώνονται στον αέρα, δεν πρέπει να αποβιβαστείτε. Εάν αφού αποβιβαστείτε, διαπιστώσετε ότι φωλιάζουν πουλιά, θα πρέπει να απομακρυνθείτε το συντομότερο,

• μην ανάβετε φωτιές και μην διατηρείτε δυνατό φωτισμό κοντά σε νησίδες τη νύχτα, καθώς υπάρχει περίπτωση να αποπροσανατολιστούν θαλασσοπούλια που φωλιάζουν σε στοές τις οποίες επισκέπτονται μόνο τη νύχτα. Η φωτιά επίσης μπορεί να καταστρέψει σημαντικούς τύπους βλάστησης και είδη φυτών.

• ποτέ σκύλοι και γάτες πάνω σε ακατοίκητες νησίδες ακόμη και εάν τα ελέγχετε.

• τα ποντίκια είναι συχνοί λαθρεπιβάτες σε πολλά σκάφη, από τα οποία αποβιβάζονται τη νύχτα. Για αυτό καλό είναι να μην διανυκτερεύετε στις νησίδες.

• μην απομακρύνετε και μην εισάγετε κανένα ζωικό ή φυτικό οργανισμό στις νησίδες.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και συμβάλετε και εσείς στην προστασία
αυτών των μοναδικών περιοχών του Αιγαίου!


πηγή:kykladesnews
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε