Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ομορφα χωριά, άσχημα αλλοιώνονται


Επιστημονική ημερίδα της MOnuMENTA στη Νάξο ανέδειξε τη μεγάλη έκταση στην αλλοίωση των οικισμών του νησιού
Ομορφα χωριά, άσχημα αλλοιώνονται
Η επέκταση της Χώρας Νάξου είναι εμφανής



Σοβαρά προβλήματα αλλοίωσης και εγκατάλειψης αντιμετωπίζουν οι 24 κηρυγμένοι παραδοσιακοί οικισμοί της Νάξου. Παρότι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την προστασία τους οι οικισμοί αυτοί, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι στην Ελλάδα, συνεχίζουν να αλλοιώνονται.

Κάστρο Χώρας. Σε πρώτο φόντο νεώτερες κατασκευές
ont-weight: bold;">Κάστρο Χώρας. Σε πρώτο φόντο νεώτερες κατασκευές

Οπως αναφέρει η αρχαιολόγος και μέλος της οργάνωσης MOnuMENTA για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ελλάδας και της Κύπρου κυρία Ειρήνη Γρατσία, οι αλλοιώσεις αυτές προέρχονται από την άναρχη και σε πολλές περιπτώσεις αυθαίρετη δόμηση (π.χ. υπερβάσεις όρων δόμησης, αυθαίρετες προσθήκες), τις κακές επεμβάσεις και εκτεταμένες ανακατασκευές στα παλαιά κτήρια, τις αισθητικές αλλοιώσεις με τις κεραίες, τα κλιματιστικά μηχανήματα, τις διαφημιστικές πινακίδες, τα δίκτυα κοινής ωφέλειας τα οποία τοποθετούνται οπουδήποτε και χωρίς καμία μελέτη, τις ασύμβατες χρήσεις των κτηρίων, τις χωρίς μελέτη και σχεδιασμό επεκτάσεις των παλιών οικισμών κ.ά.

Κάστρο Χώρας. Σε πρώτο φόντο νεώτερες κατασκευές
Κουρουνοχώρι, αλλοίωση του τοπίου ενός παραδοσιακού χωριού από τα λατομεία

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα την οποία οργάνωσε η MOnuMENTA, σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου, ανέφεραν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την Χώρα Νάξου και το Φιλώτι. Εκεί διακρίνονται καθαρά οι επεκτάσεις οι οποίες έχουν "πνίξει" τον παλιό πυρήνα του οικισμού και έχουν επιβαρύνει το τοπίο που τους περιβάλλει.

Κάστρο Χώρας. Σε πρώτο φόντο νεώτερες κατασκευές
Eξάπλωση τoυ παραδοσιακού οικισμού Φιλωτιού

«Η εκτός σχεδίου δόμηση έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην απαξίωση των ιστορικών οικισμών της Νάξου. Τα κυριότερα αίτια είναι η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, ισχυρών ελεγκτικών μηχανισμών, γνώσης και παιδείας των μηχανικών κ.ά. Η Πολεοδομία φέρει μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση των παραδοσιακών οικισμών», λέει η κυρία Γρατσία.

Κάστρο Χώρας. Σε πρώτο φόντο νεώτερες κατασκευές
Αλλοίωση Κάστρου Χώρας από κεραίες

Η εικόνα των παραδοσιακών οικισμών αλλοιώνεται και από τις καταστροφικές επεμβάσεις των δήμων, οι οποίοι έχουν καταστρέψει και τσιμεντοποιήσει λιθόστρωτα μονοπάτια, έχουν κατασκευάσει αυθαίρετα κτίσματα, τοποθετούν οικοδομικά υλικά και μπάζα σε κηρυγμένα λιθόστρωτα κ.ά.

Κάστρο Χώρας. Σε πρώτο φόντο νεώτερες κατασκευές
Παραδοσιακοί οικισμοί της Νάξου στην ενδοχώρα

Πάντως, τα χωριά της Νάξου έχουν διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τον πολεοδομικό ιστό και τα παλαιά κτήριά τους και, όπως επισημαίνει η αρχαιολόγος, «αποτυπώνουν έντονα την κοινωνική μνήμη και την ιστορική συνέχεια»

Κάστρο Χώρας. Σε πρώτο φόντο νεώτερες κατασκευές
Νεότερη φωτογραφία της Απειράνθου όπου διακρίνονται οι ασύμβατες με τον οικισμό κατοικίες

πηγή:Βήμα

Για κάντε μια βόλτα και από δω ,να δείτε τα χάλια μας ! Ευτυχώς συνέβη η λεγομένη "κρίση" και σταμάτησε κάπως το συνεχές και κυρίως το παράνομο κτίσιμο.Είναι τόσο αλιωμένη η μορφολογία του εδάφους που το βράδυ με τα πολλά φώτα δεν ξεχωρίζεις χωριό και νομίζεις πως είσαι στην Αθήνα!
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε