Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Τα σκιάχτρα της Σαντορίνης

Τα σκιάχτρα! Γλυπτά αυτοσχέδια δημιουργήματα της λαϊκής φαντασίας, με φόντο την ύπαιθρο, ταπεινά ανθρώπινα ομοιώματα στέκουν εκεί στο χωράφι, παράξενες φιγούρες, φόβητρο κάθε ιπτάμενου «εισβολέα», ακοίμητοι φρουροί, άψυχοι σιωπηλοί αγροφύλακες, συνεργάτες και αγόγγυστοι βοηθοί στη δούλεψη των αγροτών. Ντυμένα με αποφόρια, κουρέλια και άλλα ταπεινά άχρηστα υλικά, τα σκιάχτρα, φορώντας το ψαθάκι ή κάποιο άλλο «σκιάδι», παριστάνουν τους «μπαμπούλες» στα πουλιά. Αβίαστα, με μία εντυπωσιακή αμεσότητα, ο πολυμήχανος γεωργός χειρίζεται τη δομή, τους άξονες, τα υλικά, τα χρώματα, τα ανακυκλώσιμα αντικείμενα, δημιουργώντας σύγχρονες εικαστικές εγκαταστάσεις στο καλλιεργημένο τοπίο. Κάποτε δημιουργούνταν από ασβέστη, ξύλο και σίδερο. Σήμερα είναι παράγωγα μιας δημιουργικής ανακύκλωσης.
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε