Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Η συνταγή, τα μελιτίνια κι άλλα...

Γράφει ο Κλέαρχος
Making Melitinia class=

Είχα εκφράσει την επιθυμία μου να φωτογραφήσω τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνουν τα Μελιτίνια, το γνωστό Πασχαλινό γλύκυσμα της Σαντορίνης... Έτσι, με κάλεσε η κυρία Άννα από το Ακρωτήρι στο σπίτι της...


Spreading the dough
Το μελιτίνι αποτελείται από δύο πράγματα
Την ζύμη και την γέμιση. Για την ζύμη χρειάζεστε αλεύρι για όλες τις χρήσεις (750 γραμμάρια), ελαιόλαδο (ένα ρακοπότηρο), και μαστίχα Χίου. Τα υλικά αυτά τα ανακατεύουμε με χλιαρό νερό. Την ζύμη που θα προκύψει την απλώνουμε μέχρι να γίνει πολύ λεπτή. Προσέχουμε, βέβαια, να είναι ομοιόμορφη...


Cutting out the dough
Με μία φόρμα κόβουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης...


The cream

Για την γέμιση χρειαζόμαστε ανθότυρο (1 κιλό), ζάχαρη άχνη (1 κιλό), μπέικιν πάουντερ (2 κουταλάκια), σόδα (½ κουταλάκι), αυγά (4), σιμιγδάλι (6 κουταλιές της σούπας), αλεύρι για όλες τις χρήσεις (6 κουταλιές της σούπας), μαστίχα σκόνη (2 κουταλάκια), και βανίλια (1). Αρχικά, χτυπάμε καλά στο μίξερ το τυρί και ύστερα προσθέτουμε την ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και μετά τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι η γέμιση να γίνει παχύρρευστη.

Υπάρχουν και διάφορες παραλλαγές στην συνταγή, όπως, για παράδειγμα, προσθήκη λίγου ούζου στην ζύμη ή βούτυρο αντί για ελαιόλαδο...


Pinching the Melitinia

Όταν μου είχαν πει πρώτη φορά ότι το σημαντικό στο μελιτίνι είναι το "τσίμπημα", δεν φανταζόμουν ότι πραγματικά τσιμπάνε τα μελιτίνια! Κι όμως... Και μάλιστα όσα περισσότερα τα τσιμπήματα τόσο πιο μαστόρισσα η μαγείρισσα! Στην φωτογραφία η Μαρία, η μικρότερη κόρη της κυρίας Άννας "τσιμπάει" ένα μελιτίνι...


Pinching the Melitinia

Η Κατερίνα, η μεγαλύτερη κόρη της κυρίας Άννας τσιμπάει μελιτίνια...


Pinching the Melitinia


Σε αυτό το μελιτίνι μετρήσαμε 43 τσιμπήματα...



Pinching the Melitinia

Δεν ξέρω από που προέρχεται το όνομα "μελιτίνι", πάντως στην αρχαιότητα "μελίτινος" ήταν αυτός που ήταν φτιαγμένος από μέλι ή γλυκός σας μέλι...


Melitinia

Ο στόχος ήταν τα 250 μελιτίνια...


Ready for the oven!
Έτοιμα για τον φούρνο... Η γεύση ήταν εκπληκτική!


Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε