Τριτοκοσμικές τιμές -κάτω δηλαδή και από τα προ τριετίας επίπεδα- αξιώνουν από τους Ελληνες ξενοδόχους οι μεγάλοι τουρ-οπερέιτορ (TUI, Thomson κ.ά.) προκειμένου να στρέψουν προς τη χώρα μας ένα μέρος των Βορειοευρωπαίων τουριστών που ακυρώνουν μαζικά προγραμματισμένα ταξίδια σε Αίγυπτο και Τυνησία, εξαιτίας των ταραχών που έχουν ξεσπάσει εκεί.
Οι πιέσεις που ασκούνται από πλευράς των ξένων ταξιδιωτικών οργανισμών, για να πέσουν οι τιμές των ελληνικών καταλυμάτων σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα και από αυτά του 2009 που έχουν ήδη υποχωρήσει, είναι πολύ μεγάλες, ομολογούν εκπρόσωποι του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ, που αντιπροσωπεύει πάνω από 9.500 ξενοδόχους) και προσθέτουν με νόημα ότι τα γεγονότα σε Αίγυπτο και Τυνησία αποτελούν απλώς το «τυράκι» για να πέσουν στη φάκα οι επιχειρηματίες, προσφέροντας για το 2011 «σκοτωμένες» τιμές.
«Δεν μπορούμε να ποντάρουμε, ούτε όμως και να πανηγυρίσουμε. Αυτά που θα κερδίσουμε συγκυριακά φέτος πρέπει να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα», έλεγε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης.
Ηδη πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν ζητήσει πρόσθετα slots (ειδικές άδειες για προσγείωση και απογείωση σε συγκεκριμένη ώρα) από ελληνικά αεροδρόμια, δίχως ωστόσο να έχουν κλειστεί ακόμη συμφωνίες με ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, οι οποίοι εμφανίζονται αισιόδοξοι μεν από τα οφέλη που θα εισφέρουν τα γεγονότα στη Β. Αφρική (κάποιοι μιλούν ακόμη και για αύξηση 5-10% του τουρισμού φέτος), αλλά και εξαιρετικά συγκρατημένοι για τα μακροχρόνια ουσιαστικά οφέλη που θα αφήσει η κρίση αυτή εάν περάσει ως ακόμη μία ανεκμετάλλευτη ευκαιρία.
Τη μερίδα του λέοντος, πάντως, από τις μαζικές ακυρώσεις εκδρομών προς τους δύο αυτούς προορισμούς λαμβάνει μέχρι στιγμής η Ισπανία (με εκτίναξη κρατήσεων 40% μέσα στον Ιανουάριο), αλλά και η γειτονική Τουρκία, που έχει «τιγκάρει» τουριστικά για φέτος, ενώ η Ελλάδα πλασάρεται στην τρίτη θέση εναλλακτικού προορισμού σε ταξιδιώτες που είχαν επιλέξει για τις διακοπές τους την Αίγυπτο και χώρες του Μαγκρέμπ (Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο).
Η τάση αναζήτησης εναλλακτικών προορισμών επιβεβαιώνεται και από το διεθνή ιστότοπο κράτησης αεροπορικών εισιτηρίων και ξενοδοχείων momondo-ru. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία για τον Ιανουάριο του 2011 και σε σύγκριση με τα τέλη του περασμένου χρόνου, τη μεγαλύτερη αύξηση κρατήσεων παρουσίασε η Ισπανία (39%) και ακολουθούν το Μαρόκο (38%), η Δομινικανή Δημοκρατία (37,5%), η Κούβα (36,6%), η Κύπρος (34%), οι Μαλδίβες μαζί με τις Σεϊχέλες (30%), η Ελλάδα μαζί με το Ισραήλ (24%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (18%), η Τουρκία (16%) και η Ταϊλάνδη (11,5%).
Οπως επισημαίνει η εκπρόσωπος του momondo.ru στη Ρωσία, Ιρίνα Ριμπαλόφ, «τον Ιανουάριο παρατηρήθηκε ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για τους ήδη παραδοσιακούς προορισμούς των Ρώσων ταξιδιωτών, όπως η Ισπανία, το Μαρόκο, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Τουρκία, στις οποίες και θα μοιραστεί κατά τα φαινόμενα το τουριστικό ρεύμα αυτό το καλοκαίρι».
Ασφυκτικό «πρέσινγκ» -ακόμη και με την απειλή ποινικών διώξεων- σε 1.500 μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (κάτω των 10 δωματίων) κάνει το Ταμείο Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), προκειμένου να εισπράξει λιμνάζουσες εισφορές παλαιότερων ετών. Το ΞΕΕ μιλά για «εξοντωτική» πολιτική σε βάρος οικογενειακών επιχειρήσεων που ούτε τα έξοδά τους δεν μπορούν να βγάλουν και για απαράδεκτο διαχωρισμό με τα αντίστοιχης δυναμικότητας ενοικιαζόμενα δωμάτια, που δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές.
πηγή:kykladesnews.