Αυτό βεβαίως ουδόλως μας εμποδίζει να υποβάλλουμε την άποψή μας στη διαβούλευση για την Κάρτα του Πολίτη, με βάση την διεθνή εμπειρία αλλά και τις πληροφορίες που συλλέγουμε από ιστοσελίδες του εξωτερικού.
Στο 2ο απόσπασμα ΔΕΝ αναπτύσσει ολοκληρωμένα και με άνεση την άποψή του κος Π.Μαντζούφας, καθηγητής Νομικής στο Α.Π.Θ. Και αυτό δεν είναι σωστό γιατί ο κος.... Μαντζούφας είναι από τους καθηγητές που και άποψη έχουν και την έχουν διατυπώσει και γραπτώς και αυτή η άποψη πρέπει να ακούγεται. Διαβάστε το εξαιρετικό του κείμενο Βιομετρία και Βιοπολιτική: http://id-ont.blogspot.com/2010/11/blog-post_8285.html. Όταν έγραψε αυτό το άρθρο, προφανώς είχε την προνοητικότητα να το επεκτείνει και να συμπεριλάβει πολλές πλευρές του επονομαζόμενου "ηλεκτρονικού κινδύνου". Σε αυτόν τον κίνδυνο εμείς θα εντάσσαμε με άνεση σήμερα την "Κάρτα του Πολίτη" μηδέ εξαιρουμένης και της "Κάρτας Αποδείξεων" (http://id-ont.blogspot.com/2010/12/blog-post_6637.html).
Περισσότερες πληροφορίες για το "σπάσιμο" της Γερμανικής Κάρτας του Πολίτη από hackers στο πλαίσιο μιας εκπομπής στην Γερμανική τηλεόραση, αλλά και το πρόβλημα με το κενό ασφαλείας που εμφανίστηκε με το καλημέρα στην Γερμανική Κάρτα του Πολίτη, δείτε μια προηγούμενη ανάρτησή μας: http://id-ont.blogspot.com/2010/11/deutsche-welle.html
Όσον αφορά το video με το εμπορικό κέντρο, που προβάλλεται στο 2ο απόσπασμα κατωτέρω, ήταν μια σκηνοθετική παρέμβαση που είχε στόχο να δημιουργήσει μόνο εντυπώσεις και όχι να δώσει απαντήσεις.
Παρόλα αυτά βλέπουμε πως φαντάσθηκε ένας καλλιτέχνης την ζωή των ανθρώπων όταν ο κάθε ένας μας θα φέρει μαζί του ένα RFID τσιπ (είτε στην Κάρτα του Πολίτη, είτε στην πιστωτική του κάρτα, είτε επάνω του εμφυτευμένο ή χαραγμένο) και εξέφρασε τον προβληματισμό του με ένα video (http://id-ont.blogspot.com/2010/10/video-rfid-tag_27.html). Βεβαίως δεν μπορεί να πει κανείς ότι απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα η φαντασία του καλλιτέχνη...
Είναι σαφές από τη συζήτηση, ότι απαραβίαστη, απαραχάρακτη, απροσπέλαστη και άτρωτη τεχνολογική μέθοδος ψηφιακής καταγραφής και αποθήκευσης πληροφοριών δεν υπάρχει.
Αν "γυρίσουμε λοιπόν στις πλάκες" ή στο "έγχαρτο σύστημα" που ρωτάει ο κος Χασαπόπουλος τότε θα δούμε ότι το ερώτημα ήταν και παραπλανητικό και παρελκυστικό.
Θα μπορούσε ως έμπειρος δημοσιογράφος που ψάχνει την αλήθεια ρωτήσει ως εξής: "Προκειμένου να έχουμε περισσότερες ευκολίες στην εξυπηρέτησή μας, τι θα πρέπει να θυσιάσουμε; Με αυτή την τεχνολογία κινδυνεύουμε να "χάσουμε" τους εαυτούς μας;" Εάν πρόκειται να θυσιάσουμε την προσωπική μας ελευθερία, το αυτεξούσιό μας, την προσωπική μας ζωή και την αυτονομία μας ε! τότε ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ !!! Δεν επιθυμούμε τα στοιχεία μας να "διασυνδεθούν".
Θα συνεχίζαμε μια τέτοια τοποθέτηση λέγοντας ότι: Επιθυμούμε κάθε υπηρεσία του Δημοσίου και κάθε ιδιωτική εταιρεία να έχει το δικό της αρχείο και να ΜΗΝ υπάρχει διασύνδεση αρχείων. Δηλ. να πηγαίνουμε στην Πολεοδομία για την άδεια κατασκευής, στο Υπουργείο Συγκοινωνιών για την άδεια οδήγησης, στο Δημαρχείο για την ληξιαρχική πράξη γέννησης, στην Αστυνομία για την αστυνομική μας ταυτότητα και στην Εφορία για την φορολογική μας δήλωση. Δεν επιθυμούμε να πηγαίνουμε σε μια υπηρεσία για όλα αυτά τα ζητήματα. Δεν θέλουμε επίσης πηγαίνοντας σε μια υπηρεσία για την φορολογική μας δήλωση, να βλέπει ο εφοριακός ... το βιβλιάριο υγείας μας. Είναι τόσο απλό !!!
Ο καθένας μας βεβαίως είναι ελεύθερος άνθρωπος. Ως ελεύθερος άνθρωπος, αφού ενημερωθεί σωστά, ας πράξει ότι πιστεύει ότι είναι καλύτερο για τον εαυτό του. Να ενημερωθεί όμως πρώτα υπεύθυνα για το τι σημαίνει "διασύνδεση αρχείων", για το είδος και τον τύπο της τεχνολογίας (πλινθίο τι είδους, ποιου τύπου, ποιας εταιρείας, με ποιες δυνατότητες) που θα χρησιμοποιηθεί καθώς επίσης και για τους κινδύνους στους οποίος εκτίθεται και μετά ας επιλέξει. Δεν είναι όμως υπεύθυνη στάση της πολιτείας να γίνονται διαβουλεύσεις σε ... "θολά νερά".
1ο απόσπασμα2ο απόσπασμα
πηγή:Κόκκινος ουρανος