Η μεγαλύτερη ανηφόρα του νησιού για ένα ποδηλάτη είναι η διαδρομή από το Καμάρι προς την Αρχαία Θήρα.
Η διαδρομή είναι μία εναλλαγή από απότομες στροφές μέσα από ένα λιθόστρωτο δρόμο γεμάτο από πεύκα!
Κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες νέοι και γέροι περπατούν η τρέχουν την όμορφη αυτή διαδρομή.
Στο τέρμα του δρόμου ο ποδηλάτης μπορεί να θαυμάσει τόσο το Καμάρι και την θέα προς το αεροδρόμιο όσο και την πλευρά της Περίσσας.
Αν θέλει μπορεί να επισκευτεί τον Αρχαιολογικό χώρο η να περπατήσει το Αρχαίο μονοπάτι έως το βουνό του Προφήτη Ηλία.
Μία ακόμα δυνατότητα είναι να γυρίσει από το μονοπάτι που πάει στο μικρό ναό της Ζωοδόχου Πηγής η να κατέβει προς την Περίσσα έχοντας όμως το ποδήλατο του, αρκετές φορές στον ώμο του.
Η αρχαία Θήρα είναι η πόλη των ιστορικών χρόνων της Σαντορίνης. Βρίσκεται πάνω στο Μέσα Βουνό σε μια οχυρή θέση που δεσπόζει σε όλο το νησί, σε υψόμετρο 385 μ. Η αρχαία Θήρα ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα π.Χ. από Δωριείς αποίκους με αρχηγό το Θήρα γι'αυτό και το νησί πήρε το όνομα του. Υπάρχουν ίχνη κατοίκησης μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια.
Από τις ανασκαφές έχουν αποκαλυφθεί κυρίως η ελληνιστική και ρωμαϊκή φάση της πόλης. Λιθόστρωτοι κλιμακωτοί δρόμοι θυμίζουν τις σημερινές χώρες σε όλα τα κυκλαδονήσια που είναι κι αυτές σε αντίστοιχα ψηλά σημεία. Η αρχαία Θήρα είχε δύο λιμάνια. Την Οία (σημερινό καμάρι) και την Ελευσίνα (σημερινή Περίσσα). Την Αρχαία Θήρα και το μεγαλύτερο μέρος των νεκροταφείων της ανέσκαψαν Γερμανοί αρχαιολόγοι από το 1895 έως και το 1902. Τα νεκροταφεία της ΒΑ και ΒΔ Σελλάδας ανέσκαψε ο Ν. Ζαφειρόπουλος από το 1961 έως το 1982. Ανάμεσα στα αρχαιολογικά ευρήματα υπάρχει και ένα θέατρο της ελληνιστικής εποχής με μια εκπληκτική θέα στο Αιγαίο. Στο αρχαιολογικό μουσείο της Σαντορίνης στα Φηρά μπορείτε να δείτε μερικά εκθέματα από αυτή την ιστορική περίοδο της Σαντορίνης.