Κανείς από αυτούς δεν θα μπορεί πλέον να χτίσει σε ζώνει 300 μέτρων γύρω από περιοχές, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες, σύμφωνα με την από κοινού υπουργική απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, που υπεγράφη «αθόρυβα» την παραμονή των περιφερειακών εκλογών.
Όλη η θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λευκάδας, έως τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας περιλαμβάνεται στην περιοχή Natura 2000. Ως εκ τούτου, για να προστατευθεί το φυσικό τοπίο, -όπως αναφέρει ο σχετικός νόμος- δεν επιτρέπεται να χτίζεται τίποτα σε ζώνη 300 μέτρων από την θάλασσα. Η εν λόγω απόφαση, η οποία «μπλοκάρει» κάθε οικιστική ή επενδυτική δραστηριότητα στις χαρακτηριζόμενες ως ζώνες υψηλής παραγωγικότητας περιοχές, έχει προκαλέσει σάλο!
Οι ιδιοκτήτες γης στη Λευκάδα μετά το άκουσμα της είδησης, ότι σ’ ολόκληρη την ανατολική πλευρά του νησιού, -όπως επίσης και στα νησιά Μεγανήσι, Καστός και Κάλαμος, τα οποία υπάγονται στη Λευκάδα-, η ζώνη δόμησης θα ξεκινάει σε βάθος τουλάχιστον 300 μέτρων μετά την παραλία, βρίσκονται σε απόγνωση!
«Να ξεχάσουν τη δυνατότητα να χτίσουν, όσοι διαθέτουν παραθαλάσσια έκταση» επισημαίνει πλέον σε όσους προσέρχονται σ’ αυτή, για έκδοση δικαιολογητικών σχετικά με μεταβιβάσεις ή για έκδοση οικοδομικών αδειών, η Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Λευκάδας. Ο νέος νόμος που πέρασε προεκλογικά –χωρίς ουσιαστικά κανένας να τον πάρει χαμπάρι-, εκτός από κάθε επενδυτική κίνηση στην ανατολική πλευρά της Λευκάδας «μπλοκάρει» ταυτόχρονα και την δυνατότητα περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
Μάλιστα εξαιτίας του συγκεκριμένου νόμου φέρεται ότι «φρένο» μπήκε και στα επενδυτικά σχέδια του Βρετανού επιχειρηματία, Τζέικομπ Ρότσιλντ, στο Μεγανήσι της Λευκάδας.
Ερωτηθείς για το θέμα ο Βουλευτής Λευκάδος κ. Σπύρος Μαργέλης, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να το αφήσει έτσι και ότι μέσω συντονισμένων ενεργειών θα γίνει προσπάθεια τροποποίησης της σχετικής διάταξης της κοινής υπουργικής απόφασης, η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στη Λευκάδα, όσο και σε άλλες –κυρίως τουριστικές- περιοχές της Ελλάδας.
Το ζήτημα είναι γιατί δεν προλάβαμε να σταματήσουμε το «κακό» εν τη γενέσει του, πριν αυτό γίνει νόμος του κράτους!
πηγή:mediasoup.