Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Με μία αναπνοή στα 300 μέτρα βάθος 39χρονος πιλότος θα καταδυθεί στη Σαντορίνη



Με μια αναπνοή ο 39χρονος πιλότος των Αυστριακών Αερογραμμών Χέρμπερτ Νιτς θα επιχειρήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Σαντορίνη να καταδυθεί σε βάθος 300 μέτρων!
O 39χρονος παγκόσμιος ρέκορντμαν θα προσπαθήσει να βουτήξει 86 μέτρα βαθύτερα από τα 214 μέτρα που έφτασε τον Ιούνιο του 2007 στις Σπέτσες. Σε αυτό το βάθος ο ελεύθερος δύτης θα δεχθεί 31 κιλά πίεση σε κάθε εκατοστό του κορμιού του.

Το εγχείρημα εντάσσεται στην κατηγορία «no limits». Σε αυτό το είδος της ελεύθερης κατάδυσης ο δύτης κρατιέται από ένα έρμα που «τσουλάει» πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί και κατεβαίνει στον βυθό με τα πόδια προς τα κάτω. Οταν φθάσει στο επιθυμητό βάθος εγκαταλείπει το έρμα και ανεβαίνει στην επιφάνεια με τη βοήθεια ενός μπαλονιού που γεμίζει με αέρα.

Η όλη προσπάθεια αναμένεται να διαρκέσει το πολύ 5-6 λεπτά. Σε αυτήν την κατάδυση ο Νιτς θα φοράει ειδικούς φακούς επαφής - για να αποφύγει τη «σπατάλη» από την εξίσωση της πίεσης του αέρα με μια κοινή μάσκα. Κατά την κατάδυση, από τα 30 μέτρα βάθος - όπως εξηγεί ο εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης κ. Απόστολος Μπέλος- «τα πνευμόνια του θα αρχίσουν να γεμίζουν με αίμα για να μη συνθλιβούν από την πίεση (το φαινόμενο ονομάζεται blood shift) ενώ πέφτουν οι παλμοί της καρδιάς».

Ο 39χρονος πιλότος χρησιμοποιεί το τρικ με το μπουκάλι. Σύμφωνα με τον κ. Μπέλο «όταν βρίσκεται στα 25 μέτρα φυσάει μέσω ενός σωλήνα λίγο αέρα μέσα σε ένα μπουκάλι, το οποίο κρατάει ανεστραμμένο για να μην γεμίσει με νερό. Ετσι, όταν φθάνει στα 80 μέτρα και δεν έχει άλλον αέρα για να εξισώσει την πίεση στα αυτιά του, ρουφάει (χωρίς να εισπνεύσει) ελάχιστο αέρα που τον βοηθάει να εξισώνει την πίεση και συνεχίζει να καταδύεται.

Εxtreme sport
Σε αυτά τα βάθη η ελεύθερη κατάδυση αποτελεί extreme sport και ο θάνατος καιροφυλακτεί... Αυτοί πάντως που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι επιστήμονες, αφού τέτοιου είδους καταδύσεις τούς βοηθούν να κατανοήσουν πώς αντιδρά το ανθρώπινο σώμα σε μεγάλα βάθη υπό υψηλή πίεση. Οπως εξηγεί ο ειδικός σε θέματα Υπερβαρικής Ιατρικής στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών κ. Γιώργος Σιδηράς, «΄΄καταδυτικό αντανακλαστικό΄΄ είναι οι δύο λέξεις που περιγράφουν επιστημονικώς τις αλλαγές που συντελούνται στον οργανισμό μόλις ο ελεύθερος δύτης βουτήξει στο νερό. Γίνεται περιφερική αγγειοσυστολή όπου μεταφέρεται ποσότητα αίματος από τα άκρα στον εγκέφαλο, τους πνεύμονες και την καρδιά προκειμένου να μειωθεί η απώλεια θερμότητας από το σώμα και να οξυγονώνονται καλύτερα τα ζωτικά όργανα».

Παλιός γνώριμος
Ο Χέρμπερτ Νιτς είναι παλιός... γνώριμος των ελληνικών θαλασσών. Το περασμένο καλοκαίρι στη Λίνδο βούτηξε με σκανδαλόπετρα βάρους 11 κιλών στα 107 μέτρα. Επτά μέτρα βαθύτερα από τη βουτιά στα 100 μέτρα που είχε κάνει το 2006 στα Πηγάδια της Καρπάθου ο... συνταξιούχος πλέον παγκόσμιος πρωταθλητής της ελεύθερης κατάδυσης Ιταλός Ουμπέρτο Πελιτζάρι.

πηγή:Νέα
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε