Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

''Αργοναύτες'' του Ηλία Ανδριόπουλου



Τίτλος: Αργοναύτες

Είδος: Τραγούδια

Συνθέτης: Ηλίας Ανδριόπουλος

Συνολική διάρκεια: 45:45΄΄

Ποίηση: Γιώργου Σεφέρη, Νίκου Γκάτσου, Μάνου Ελευθερίου, κι ένα τραγούδι σε στίχους του Ηλία Ανδριόπουλου.

Ερμηνεία: Νένα Βενετσάνου Μανώλης Μητσιάς, απαγγέλει ο Γιάννης Φέρτης. Αγγελική Τκάτσεβα: Σαντούρι, Χρήστος Κωνσταντίνου: Μπουζούκι, λαούτο, μπαγλαμά, Βαγγέλης Μπουντούνη: Κιθάρα, Νίκος Πλατύραχος: Πιάνο, Μαρία Μπηλντέα: Άρπα, Ελένη Σαβανή: Όμποε, Θόδωρος Λαζάρου: Κοντραμπάσο, Βαγγέλης Νίνα: Βιολοντσέλο, Φώτης Κόλλιας: Κρουστά. Ενορχήστρωση - Διεύθυνση Ορχήστρας: Νίκος Πλατύραχος

..και δυο λόγια: Τα τραγούδια "Αγιάναπα Β΄", και "Σαντορίνη" ηχογραφηθήκαν για πρώτη φορά το 1976 από τον Νίκο Ξυλούρη και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Η διαφοροποίηση της αντίληψής μου για τον ήχο και τις μελωδίες τους, με έκαναν να τα ηχογραφήσω εκ νέου, 20 χρόνια μετά. Αφιερώνω αυτές τις ηχογραφήσεις στους πρώτους εκτελεστές πους, τον Νίκο Ξυλούρη – είναι πάντα παρόν – και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.

Ηλίας Ανδιόπουλος (από το ένθετο του δίσκου)

Τα τραγούδια του δίσκου:

1. Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΛΧΙΔΑ (0ρχιστρικό 3:25')
2. ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ( Στιχοί: Νίκος Γκάτσος) (4:49')
3. ΑΓΙΑΝΑΠΑ Β` ( Ποίηση: Γιώργος Σεφέρης) (5.21')
4. ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΕΙΣ (Ποίηση: Γιώργος Σεφέρης) (3:47')
5. ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ (Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου) (3:39')
6. ΤΑΞΙΔΕΥΩ (Στίχοι Ηλίας Ανδριόπουλος) (2:45')
7. Η ΜΟΙΡΑ ΠΟΥ ΓΕΛΑΣ (Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου) (4:17')
8. ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (Ποίηση: Γιώργος Σεφέρης) (3:23')
9. ΓΙΑ ΜΙΑΝ ΕΛΕΝΗ (0ρχιστρικό) (2:58')
10. ΣΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ ΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ (Στίχοι: Νίκος Γκάτσος) (4:49')
11. ΟΝΕΙΡΟ (Ποίηση: Γιώργος Σεφέρης) (3:00')
12. ΕΛΕΝΗ (ΕΠΙΛΟΓΟΣ) (Ποίηση: Γιώργος Σεφέρης) (2:58')

Μικρό βιογραφικό:

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος (1950) γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό, το Λαντζόι, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία. Εκεί πέρασε τα παιδικά και τα μαθητικά του χρόνια.

Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών με δάσκαλους την Ελένη Γαϊδεμβέργερ, τον Μιλτιάδη Κουτούκο, και τον Αντίοχο Ευαγγελάτο. Βήμα για την καθιέρωσή του αποτέλεσαν οι τρεις συναυλίες που έδωσε ως νέος συνθέτης, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών τον Αύγουστο του 1978, στο Θέατρο Λυκαβηττού. Από τότε τη μουσική του διαδρομή αποτυπώνουν 17 δίσκοι-Cd, μεταξύ των οποίων τα "Γράμματα στο Μακρυγιάννη", οι "Ξένες πόρτες", τα "Λαϊκά προάστια", οι "Προσανατολισμοί", οι "Αργοναύτες", οι "Ωδές", μελοποιήσεις ποιημάτων του Μίκη Θεοδωράκη, Διονύση Καρατζά, Γιώργου Σεφέρη Μάνου Ελευθερίου κ. α. Ανέκδοτα έργα του, η συμφωνιέτα "Ανταύγειες", η "Μουσική για σαντούρι και ορχήστρα", η σονάτα "Ελληνικό καλοκαίρι", τα "Επιθαλάμια". Εξαιρετικές και φημισμένες ορχήστρες έχουν παρουσιάσει το έργο του, όπως η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Suisse Romande της Γενεύης, η English Players του Λονδίνου, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ), κλπ. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (1994-1997) και καλλιτεχνικός διευθυντής στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας (1997-1998), μέσω του οποίου παρουσίασε πρωτότυπες και μοναδικές εκδηλώσεις.

Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε