Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

Ο Πολιτισμός μας……στην Υπαίθρο

Γράφει ο Καλλ-ιστορώντας

 Σε δύο σημεία της Σαντορίνης , θα σταθώ σήμερα. Σε δύο σημεία στην ύπαιθρο στα οποία βρίσκονται σημεία της Ιστορίας μας…χωρίς Προστασία από τις καιρικές μεταβολές. Από τη μία πλευρά στον Περίβολα της Οίας, όλοι μας θα έχουμε παρατηρήσει την «ρόδα» αυτή. Αλήθεια ξέρετε από τι είναι; Μπορεί να είναι από Μύλο, μπορεί να είναι από Πλοίο μπορεί να είναι από οτιδήποτε. Ουσιαστικά είναι ένα από τα δείγματα χειρωνακτικής Ιστορίας. Απ ότι μ ενημέρωσαν βέβαια θεωρείται η βάρκα αυτή μια εικαστική κίνηση ώστε τόσο εκεί όσο και σε άλλα σημεία της Οίας και της Φοινικιάς να φαίνεται μέρος του παλιου τρόπου ζωής του χωριού  και όχι μέρος της εγκατάλειψης..Βέβαια αυτό για μένα προσωπικά δεν αντιβαίνει της ευρύτερης φιλοσοφίας  της ανάρτησης αυτής η οποία έχει ως βασκό σκοπό την προστασία κα προάσπιση της κληρονομίας της Σαντορίνης.
Ίσως η δεύτερη εικόνα να είναι ακόμα πιο χαρακτηριστική. Η ζυγαριά αυτή, που πάνω της πέρασαν τόνοι σταφυλιού και πάρα πολλά βαρέλια Οίνου, βρίσκεται στο κλειστό (πρώην;;;) Οινοποιείο Αντωνίου, στην παλιά Κάναβα του Βενετσάνου στο Μεγαλοχώρι. Αλήθεια πως και δεν την εντάξαμε και αυτή σαν θέαμα στο Έτος Γαστρονομίας που έληξε πριν από 1 μήνα; Δεν προλάβαμε μήπως; Είναι ποτέ δυνατόν να παραμένει ένα τέτοιο εργαλείο πάνω στο οποίο υπάρχει σκαλιστή επιγραφή του Αντωνίου Βενετσάνου ( πατέρα του Γιώργου Βενετσάνου) έτσι αφημένη ; Είναι ωραίο θέαμα;
Γιατί δεν μπορούμε να τα μαζέψουμε όλα αυτά και να τα συντηρήσουμε και να μπουν σ ένα Μουσείο Νεότερης Ιστορίας του Νησιού: Και τι θα περιλαμβάνει ένα τέτοιο μουσείο; Απειροελάχιστα Ψήγματα του 20ου αιώνα από τη Σαντορίνη:  Φωτογραφίες και αντικείμενα από τους Ορυχοεργάτες, Φωτογραφίες κ.ο.κ. από το σεισμό της Σαντορίνης, την Ανάπτυξη η μη του πρωτογενους τομέα της Σαντορίνης ( αγροτικά εργαλεία ή μη ) και οτιδήποτε μπορεί να ενταχθεί θα είναι χρήσιμο για εμάς, για τα παιδιά μας και μετά για τους τουρίστες….!
Μπορούμε να κάνουμε τη Σαντορίνη έναν Πυλώνα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς …αλλά μάλλον και με αυτό το σημερινό Παράδειγμα….Δεν θέλουμε!! 
πηγή:kallistorwntas.
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε