Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Η Ζεμπεκιά του Νικολού!


Παλιά το Ζεϊμπέκικο ήταν ένας ανδρικός χορός, του οποίου η ιστορία ξεκινά από τους Ζεϊμπέκηδες, τους θρυλικούς ληστές της Ανατολίας, οι οποίοι ήταν Έλληνες και μάλιστα από την Θράκη και μετανάστευσαν στην Προύσα και τ’ Αϊδίνι. Οι Ζεμπέκηδες σιγά σιγά εξισλαμίστηκαν. Λέγεται ότι από τα έθιμα της μακρινής πατρίδας τους επέζησε και εξακολουθεί να επιζεί θριαμβευτικά ως τις μέρες μας ο ζεϊμπέκικος χορός, ο οποίος, αρχικά, ήταν καθαρά αντρικός χορός, αργός και βαρύς. Περιελάμβανε πολύ συχνά τότε την επίδειξη οπλομαχητικής και είχε τις ρίζες του σε αρχαίο Θρακικό χορό. Στις μέρες μας το χορό αυτό τον βλέπουμε να χορεύεται με το συνηθισμένο και κλασικό τρόπο που όλοι μας γνωρίζουμε. Όμως σε κάποιο γλέντι (που θα αναφερθούμε σε άλλη μας ανάρτηση) έτυχε να δούμε το χορό αυτό, με έναν άλλο και εντελώς διαφορετικό τρόπο, με κομπολόι στο χέρι και το σακάκι ριγμένο στους ώμους με το ένα χέρι έξω, από τον συμπατριώτη μας τον "Νικολό".
πηγή:Γιάννης Αργυρός 
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε