Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Κρίνεται η τύχη της Βλυχάδας


Ποιο είναι τελικά το δημόσιο συμφέρον; Να επιτραπεί η δημιουργία μιας ακόμα μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στη Σαντορίνη; Ή να προστατευθεί για τη σημερινή και τις επόμενες γενιές η τελευταία παρθένα περιοχή του νησιού;

Γράφει ο  Γιώργος Λιάλιος




Η τύχη της παραλίας Βλυχάδας, με τους σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς βρίσκεται αύριο στα χέρια της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει την αδειοδότηση ξενοδοχειακής μονάδας.
Ο φάκελος που θα εξετάσει αύριο για δεύτερη φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου αφορά στην κατασκευή ξενοδοχείου 237 κλινών, συνολικής κάλυψης 9.000 τμ σε οικόπεδο έκτασης 48 στρεμμάτων στη θέση Λαγκάδια Μεγαλοχωρίου στη Σαντορίνη (εταιρία Μαρμάρι ΑΕ). Η αίτηση έρχεται να επεκτείνει προηγούμενη άδεια για την ανέγερση μονάδας 168 κλινών (η οποία ακόμα δεν έχει ακόμα χρησιμοποιηθεί, δηλαδή δεν έχει κατασκευαστεί ξενοδοχειακή μονάδα).
«Η περιοχή στην οποία πρόκειται να κατασκευαστεί η συγκεκριμένη επένδυση είναι αντίστοιχης φυσικής ομορφιάς με την περιοχή της Καλντέρας», λέει στο kathimerini.gr ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος. «Ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, με εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Το ανάγλυφο αυτό δεν μπορεί να μείνει απροστάτευτο. Εκτός από τη ζημιά που θα πραγματοποιηθεί με την κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας, θα ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή και άλλων μονάδων, αφού μεγάλες εκτάσεις στη Βλυχάδα ανήκουν σε ξενοδοχειακούς ομίλους. Θα είναι η αρχή του τέλους».
Μάλιστα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η αρχική αδειοδότηση ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή δεν έπρεπε να έχει δοθεί. «Οι πληροφορίες μας συγκλίνουν ότι η προηγούμενη άδεια δόθηκε κατά παράβαση του νόμου, καθώς στο φάκελο εμφανίστηκε ως οδός πρόσβασης ένας δρόμος… που δεν υπάρχει!», λέει ο κ. Ζώρζος. «Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά».
Η υπόθεση έρχεται για δεύτερη φορά φέτος στο ΠΕΣΠΑ Αιγαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 6 Σεπτεμβρίου το δημοτικό συμβούλιο Θήρας γνωμοδότησε αρνητικά, ενώ ανάλογη ήταν η τοποθέτηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής, Αλιείας, Αγροτικής Βιοποικιλότητας, Ποιότητας Ζωής και Αειφόρου Ανάπτυξης της υπαίθρου) στις 28/9/2012. Επίσης η τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων γνωμοδότησε και αυτή αρνητικά (λόγω εγγύτητας με τον αρχαιολογικό χώρο Ακρωτήρι), όμως τελικά το υπουργείο Πολιτισμού… γνωμοδότησε θετικά!
Παρά τις αντιρρήσεις Περιφέρειας και δήμου, η υπόθεση έφθασε τον Δεκέμβριο του 2012 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Το συμβούλιο ζήτησε γνωμοδότηση από το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπληρωματικά στοιχεία από την εταιρεία, ενώ αυτοψία πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος.
Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι το δρόμο για την οικοδόμηση της Βλυχάδας άνοιξε το πρόσφατο (2012) προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο κατά τα λοιπά προοριζόταν για την... προστασία του νησιού.

πηγή:Καθημερινή
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε