Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Άδωνις προς Σαντορίνη: Ή βρίσκετε € 6 εκ. ή συμφωνείτε με το ΣΔΙΤ ή κλείνω το νοσοκομείο

Γράφει ο Πάνος Ζέρβας
Πέρα από τις ιδιαιτερότητες του σημερινού Υπουργού Υγείας, η Σαντορίνη είναι πιλότος στο μπουρλότο που ετοιμάζεται για το περιφερειακό ΕΣΥ – και το οποίο έχει ήδη προαναγγελθεί από τον Λοβέρδο, όταν ήταν υπουργός στην κυβέρνηση του ΓΑΠ. Διότι δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ μικρό νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας της περιφέρειας που “να βγάζει τα λεφτά του” και να μη χρειάζεται οικονομική ενίσχυση για να εξακολουθήσει τη λειτουργία του. Προς άρσιν πάσης παρεξηγήσεως (λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας) οι γιατροί θα είναι οι τελευταίοι που θα θιγούν (οικονομικά) από το επαπειλούμενο μπουρλότο στο ΕΣΥ. Για πολλούς μάλιστα αυτή η εξέλιξη θα είναι μια λύτρωση από τις σημερινές αφόρητες συνθήκες απαξίωσης της δουλειάς τους. Αλλά θα πρόκειται για μια αλλαγή με σοβαρότατες επιπτώσεις, τις οποίες οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή ο κόσμος της επαρχίας, θα πρέπει να τις αξιολογήσουν πολύ σοβαρά.
Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί η κατάσταση με το νοσοκομείο Σαντορίνης η οποία κινδυνεύει να το χάσει. Την παρακάτω επιστολή που δημοσιεύουν στο ιστολόγιό τους το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ Νάξου Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων με την οποία δίνει προθεσμία έως τις 15/9/2013 στο Δήμο Σαντορίνης αν μπορεί να βρει τα € 6 εκ. που απαιτούνται για τη λειτουργία για 1 χρόνο ή αν συμφωνεί με τη διενέργεια διαγωνισμού ΣΔΙΤ διαφορετικά θα κλείσει το νοσοκομείο και θα το δώσει στον ΤΑΙΠΕΔ.
«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Σε συνέχεια της συναντήσεως στο γραφείο μου, αναφορικά με το θέμα του Νοσοκομείου Σαντορίνης, τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες του Υπουργείου Υγείας, σας ενημερώνω γραπτώς προς άρσιν πάσης παρεξηγήσεως.
Το Υπουργείο Υγείας αδυνατεί να αναλάβει το κόστος λειτουργίας του Νοσοκομείου Σαντορίνης και ως εκ τούτου προτείνει δύο λύσεις. Λύση πρώτη, ο Δήμος Σαντορίνης μόνος ή σε συνεργασία με άλλους φορείς να αναλάβει άμεσα την ευθύνη λειτουργίας του Νοσοκομείου με οποιοδήποτε σχήμα προτείνει. Απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησης αποτελεί η δέσμευση σε τραπεζικό λογαριασμό τουλάχιστον έξι εκατομμυρίων ευρώ, καθώς σε αυτό το ύψος υπολογίζεται το κόστος μερικής λειτουργίας του Νοσοκομείου για ένα χρόνο.
Ευελπιστώ ότι όλοι οι φορείς ή οι κινήσεις πολιτών που υποστηρίζουν ότι το Νοσοκομείο θα είναι υπερκερδοφόρο και ότι εξυφαίνεται κάποιο σχέδιο συνωμοσίας ξεπουλήματος του, δεν θα διστάσουν να αναλάβουν το παραπάνω οικονομικό ρίσκο.
Εάν ο Δήμος αδυνατεί να αναλάβει το οικονομικό κόστος λειτουργίας του Νοσοκομείου τότε σας καλούμε να αποδεχτείτε εγγράφως και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη διενέργεια διαγωνισμού ΣΔΙΤ σύμφωνα με την πρόταση ΑΕΜΥ. Υπενθυμίζουμε ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση ΣΔΙΤ για τη λειτουργία του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, όπως θα ενσωματωθεί στη Διακήρυξη του Διαγωνισμού:
1. Ο κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού της Σαντορίνης θα έχουν ακώλυτη πρόσβαση στο νέο Νοσοκομείο με χρέωση ιατρικών πράξεων βάσει των τιμολογίων του ΕΟΠΠΥ, όπως υφίσταται στα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
2. Οι επισκέπτες άλλων χωρών και οι χρήστες του Ιατρικού Τουρισμού θα έχουν ειδικό τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών από το Νοσοκομείο.
3. Θα υπάρχει μέριμνα για την πρόσβαση, την παροχή περίθαλψης και φροντίδας για τους άνεργους, απόρους κοκ.
4. Θα υπάρχει πρόβλεψη παρουσίας στο Δ.Σ., το οποίο θα έχει την ευθύνη διοίκησης του νέου Νοσοκομείου, ενός μέλους, ως εκπρόσωπος του Δήμου Σαντορίνης.
Με τις παραπάνω προϋποθέσεις πιστεύουμε ότι διασφαλίζεται πλήρως το δικαίωμα των πολιτών της Σαντορίνης σε παροχές υγείας υψηλού επιπέδου και ταυτόχρονα προστατεύεται η δημόσια περιουσία.
Κύριε Δήμαρχε το Ελληνικό Δημόσιο έχει ξοδέψει μέχρι σήμερα 14 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία του Νοσοκομείου και την αγορά του σχετικού εξοπλισμού και είναι αδύνατο να δεχτώ ως Υπουργός Υγεία να συνεχίζεται η δια της αδρανείας καταστροφή της δημόσιας περιουσίας.
Όπως σας είπα και στο γραφείο μου δεν προτίθεμαι να λάβω απόφαση για ΣΔΙΤ χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Σαντορίνη, άλλωστε κανείς διαγωνισμός ΣΔΙΤ δεν θα είχε πιθανότητα ευόδωσης υπό καθεστώς απειλών φασαρίας και αντεγκλήσεων. Η τελική απόφαση για την αξιοποίηση του Νοσοκομείου πρέπει να είναι των κατοίκων της Σαντορίνης και όχι του Υπουργείου Υγείας.
Προς καλλίτερη ενημέρωση των πολιτών σας και για να διερευνήσετε τυχόν άλλες λύσεις, ώστε να μην μένει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις μου, σας δίνω μεγάλο περιθώριο χρόνου για να αποφασίσετε, τι θέλετε να κάνετε έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2013. Εάν η ως άνω προθεσμία παρέλθει άπρακτη, θα θεωρήσω ότι ο Δήμος Σαντορίνης δεν μπορεί να αναλάβει ό ίδιος την ευθύνη του Νοσοκομείου, ούτε να συμβάλει εποικοδομητικά στον διαγωνισμό, άρα δεν υφίσταται περιθώριο συναινετικής λύσης του προβλήματος. Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινήσω άμεσα τη μεταφορά του εξοπλισμού σε άλλα Νοσοκομεία τα οποία έχουν άμεση ανάγκη αυτού  και θα παραχωρήσω το κτίριο στο ΤΑIΠΕΔ για να ξεκινήσει διαδικασίες αποκρατικοποιήσεως του, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να ανακτήσει μέρος των χρημάτων που δαπάνησε.
Ευελπιστώ ότι θα βρεθεί κοινά αποδεκτή συναινετική λύση πέρα από τις φωνές των άκρων, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να προξενούν θόρυβο και είμαι βέβαιος ότι και εσείς προσωπικά θα συμβάλετε εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνηση
Μετά τιμής
Υπουργός Υγείας
Σπυρίδων Άδωνις Γεωργιάδης”

“Οι επισκέπτες άλλων χωρών και οι χρήστες του Ιατρικού Τουρισμού θα έχουν ειδικό τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών από το Νοσοκομείο.”
Ας του πει κάποιος ότι έλληνας πολίτης και πολίτης άλλης χώρας της ΕΕ είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα και οι διακρίσεις (πέρα από τη συμμετοχή σε εκλογές για κυβέρνηση κράτους) απαγορεύονται δια ροπάλου.
Επειδή φαίνεται λίγο περίεργη η ιστορία μπορεί κάποιος να δώσει περισσότερες πληροφορίες αν ξέρει;
Δεν ξέρω ανά πόσους κατοίκους δικαιολογείται ή επιβάλλεται η λειτουργία νοσοκομείου, αλλά για 5 μήνες το χρόνο η Σαντορίνη έχει πληθυσμό άνω των 100 χιλιάδων.
Επιπλέον η Σαντορίνη είναι το πιο σούπερ ντούπερ τουριστικό μέρος στη χώρα τόσο ποσοτικά (αριθμός ξένων επισκεπτών) όσο και ποιοτικά (έχει των πιο φραγκάτο τουρισμό στη χώρα). Συνεπώς συμβάλλει αναλογικά στο ΑΕΠ πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος της. Δεν είναι λοιπόν παράλογο να ζητάς από το δήμο να αναλάβει το κόστος λειτουργίας του νοσοκομείου τη στιγμή που ο δήμος δεν απολαμβάνει αντίστοιχα περισσότερα από τον πλούτο που το μέρος παράγει;
Δεν υπάρχουν μόνο από την ΕΕ τουρίστες και ο ιατρικός τουρισμός περιλαμβάνει και θεραπείες που δεν πληρώνονται από το ΕΣΥ π.χ. ήδη στην Ελλάδα υπάρχουν κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης που δέχονται ξένες που προτιμούν να έρχονται εδώ και λόγω κλίματος.
Αλλά τα ΝΠΔΔ που είναι τα κρατικά νοσοκομεία δεν μπορούν να κινηθούν επιχειρηματικά.Οι κάτοικοι φυσικά δεν πιστεύουν τις διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια περίθαλψη με νοσοκομείο ΣΔΙΤ που θα το λειτουργεί επιχειρηματίας.
δεξιέ ο Άδωνης αναφέρεται σε επισκέπτες άλλων χωρών γενικά και αόριστα.
Τέλος πάντων έτσι κι αλλιώς μιλάμε για γελοίο άτομο.
Μια καλύτερη ενημερωση για το θέμα υπάρχει εδώ:
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=378396
Καλυτερη, με την εννοια οτι μαθαινουμε τιςαποψεις της συμπαθους ταξεως των ξενοδοχων ;-)
Το “πρόγραμμα” του θίασου τι έχει για το κλειστό νοσοκομείο Σαντορίνης; Ξέρει κανείς;

Δεν είναι λοιπόν παράλογο να ζητάς από το δήμο να αναλάβει το κόστος λειτουργίας του νοσοκομείου τη στιγμή που ο δήμος δεν απολαμβάνει αντίστοιχα περισσότερα από τον πλούτο που το μέρος παράγει;
Σιγά που δεν απολαμβάνει. 0.5% του τζίρου των ξενοδοχείων, 0.5% του τζίρου των εστιατορίων, 0.5% του τζίρου των rent-a-car, 5% του τζίρου των κλαμπ, 0.5% του τζίρου από τα καραβάκια και τις ενοικιάσεις πλεούμενων, 5% του τζίρου των λατομείων θηραϊκής γης.
Μόνο από το μερίδιό του στα εισιτήρια του τελεφερίκ, έχει έσοδα 1.5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως.
Τώρα αν ο δήμος που παράγει τον περισσότερο πλούτο της χώρας επιλέγει το μεγαλύτερο μέρος του να πηγαίνει σε ελάχιστους κολλητούς και για τις αληθινές ανάγκες να ακολουθείται η κλασική λύση της ζητιανιάς κεντρικών πόρων (που ενδεχομένως χρειάζονται πολύ περισσότερο φτωχοί δήμοι), it’s their fucking problem.
“Σιγά που δεν απολαμβάνει. 0.5% του τζίρου των ξενοδοχείων…”
Σωστά, αλλά έχει την υποχρέωση να προσφέρει υποδομές και υπηρεσίες (π.χ. ύδρευση αποχεύτεση) όχι για 20 χιλ. (που είναι ο μόνιμος πληθυσμός) αλλά για 120 χιλ κόσμο. Ενώ είμαι σίγουρος ότι το ποσό που παίρνει από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι ανάλογο του μόνιμου πληθυσμού που δεν εξαρτάται από τον πλούτο που παράγει.
Αν στο δήμο Σαντορίνης το βάζουν το δάχτυλο στο μέλι δεν ξέρω.
το βάζουν με την έννοια ότι προτιμούν να αφήνουν ανείσπρακτα τα τέλη για να μη δυσαρεστηθεί (πόσω μάλλον αναγκαστεί να κόψει απόδειξη) ο ξάδερφος παρά να τα εισπράττουν. Το κλασικό πρόβλημα των μικρών κοινωνιών: γιατί να πληρώσουμε εμείς που είμαστε μια χαρούμενη οικογένεια ενώ μπορούνε όλοι να
αλλά υπάρχουν και αποφάσεις που δε μοιάζουν πολύ σωστές, π.χ. διάβασα ότι δώσανε σε ιδιώτη το πάρκινγκ της Οίας (μιλάμε για τζίρο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ το μήνα) με νοίκι 600 ευρώ. *Και* εισάγοντας χρέωση για τους μόνιμους κατοίκους.
Παρεμπιπτόντως η ύδρευση και η αποχέτευση χρηματοδοτούνται 100% από ΕΣΠΑ. Τόσες δεκαετίες, το ΕΣΠΑ περιμένανε για να κάνουνε μια μονάδα αφαλάτωσης, κόστους όσο τα ετήσια έσοδα από το τελεφερίκ.
“ενώ μπορούνε όλοι να”… ζητιανέψουν από το κέντρο.
Τζέυ,
ως συνήθως γοητεύεσαι από ένα δέντρο (δική σου επινοήσεως) και χάνεις το (πραγματικό) δάσος. Δηλαδή την εκκίνηση δραματικών αλλαγών στις Υπηρεσίες Υγείας.
Όσο για τη Σαντορίνη, είναι πρωτοφανές το δημόσιο να στήνει ένα νοσοκομείο κόστους 14 εκατομμυρίων και στη συνέχεια, όταν όλα είναι έτοιμα για τη λειτουργία, να εκβιάζει την τοπική κοινωνία ότι θα δώσει το κτήριο στο ΤΑΙΠΕΔ για να το… πουλήσει.
Οι Σαντορινιοί θα έχουν πληρώσει και με το παραπάνω τα 6 ακατ. της ετήσιας δαπάνης για λειτουργία, υπό μία προϋπόθεση: ότι πληρώνουν τους φόρους τους και δεν κάνουν φοροδιαφυγή.
ΕΚΕΙ το δημόσιο να τους κόψει τον κώλο, αν παρανομούν. Όχι να εκβιάζει για το κλείσιμο, με λογική επαρκή για τηλεβιβλιοπώλη, αλλά όχι για δημόσιο λειτουργό.
να σου πω κάτι όμως, άμα αυτό το δέντρο είναι κυπαρίσσι, το άλλο δέντρο είναι κυπαρίσσι και τα υπόλοιπα 223 δέντρα είναι κυπαρίσσια, εσύ βλέπεις πευκόδασος.
“Δραματικές αλλαγές στην υγεία” so fucking what; Στοίχιζε ή όχι ο κούκος αηδόνι η υγεία, με εντελώς δυσανάλογα αποτελέσματα παρεκτός σε μεμονωμένες μονάδες κυρίως του κέντρου, όπως το Γεννηματά; Ας αλλάξει λοιπόν, και δραματικά at that.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε μπορώ να βρω κάποιο λάθος επιχείρημα του Αδωνη. Ωραία το Δημόσιο όταν είχε (δανεικά) έσκασε 14 εκατομμύρια για αυτή τη μαλακία. Τώρα δεν έχει και ο Άδωνις προτείνει μερικούς τρόπους να πάψει να αραχνιάζει. Τι πρόβλημα έχεις εσύ;
Το “βάλτε εσείς τα 6 εκατομμύρια” είναι προφανέστατα ρητορικό κόλπο για να ξεφτιλίσει τους γελοίους που ισχυρίζονται ότι ξεπουλιέται ένα κελεπούρι. Μόνο το δικό σου ποστ το θεωρεί αληθινό εκβιασμό.
Για να μην πολυλογούμε ας καταλήξουμε ότι ο Άδωνις άρχισε επιτέλους να καταλαβαίνει ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να συμφωνεί με τον Τζέι.
Αν κάποιος σκεφθεί ότι είναι ο Τζέι που συμφωνεί με τον Άδωνι, αυτός ο κάποιος είναι καχύποπτος, κακομοίρης, κακοπροαίρετος και φασίστας.
Όταν μια κυβέρνηση υλοποιεί μια πολιτική για μείζον ζήτημα (πχ τις Υπηρεσίες Υγείας) δεν το κάνει στη βάση του δόγματος “ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή” αλλά στη βάση εξαγγελιών εγκεκριμένων από το εκλογικό σώμα, σε εκλογές.
Αυτό ισχύει και για το ΣΔΙΤ στη λειτουργία μονάδων Υγείας, αλλά και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα ενός υπουργού να ανοίγει ή να μην ανοίγει μια μονάδα (γράφοντας στα απαυτά του τους προηγούμενους από αυτόν – μικρό το κακό – αλλά και την περίφημη “συνέχεια της διοίκησης” – όπου το κακό είναι μεγάλο). Ισχύει και για την εκφρασμένη πιθανότητα ΠΩΛΗΣΗΣ του …κτηρίου, μέσω ΤΑΙΠΕΔ.
Τέλος το “ας αλλάξει” του Τζέυ (σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές του Σπυραδώνιδος) έχει τόση βαρύτητα (ως επιχείρημα εννοώ) όσο και το περίφημο “κάνε με ‘μένα έξι μήνες πρωθυπουργό και θα σου δείξω!” που εκστομίζουν ωρυόμενοι κάτι μπαρμπάδες στα παραδοσιακά καφενεία.
Προς το παρόν, καμία θεσμική συζήτηση για τέτοιες αλλαγές δεν έχει γίνει και καμία έγκριση για υλοποίησή τους δεν έχει δοθεί από τον μόνο αρμόδιο να δώσει την έγκριση αυτή: το εκλογικό σώμα.
Αν ο λαός (με την ψήφο του) υποστηρίξει την πολιτική που πιλοτικά ξεκινάει με τη Σαντορίνη, καλώς. Μέχρι τότε, κοντά τα χέρια!

πηγή:panosz.
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε